Faggotter se vrací na Dakar jako soukromník

O vítězství ve 42. ročníku Rally Dakar si to zřejmě jako obvykle rozdají tovární jezdci, kdo by ale mohl být nejlepší mezi soukromníky? Odborníci pasovali do role favorita australského jezdce a oficiálního prodejce Yamahy u protinožců Rodneyho Faggottera. Ve hře je ale samozřejmě i vždy rychlý Slovák Štefan Svitko a další skvělí jezdci.

Už třiačtyřicetiletý závodník má spoustu zkušeností z nejobtížnějšího pouštního závodu světa, navíc jde o údajně nejšikovnějšího jezdce ve startovní poli co se týče řešení technických problémů na motocyklu, oprav a ladění. V tomto oboru by se prý mohl vyrovnat mnoha dakarským mechanikům. Na slavné rally debutoval v Jižní Americe v roce 2012, o rok později už se umístil na impozantním 14. místě konečné klasifikace. V roce 2018 byl kvůli svým technickým schopnostem vybrán do továrního týmu Yamaha Factory Rally a dojel šestnáctý, jako jediný člen týmu dokončil vyčerpávající dvoutýdenní akci. Naposledy musel své snažení ukončit už ve třetí etapě. „Bylo to frustrující. Byl jsem uvězněn uprostřed velkých dun a nemohl jsem ven. Prostě mi explodoval motor. Přitom jsem si dosud vedl skvělé, jel jsem v první patnáctce. Bylo to srdcervoucí,“ nerad vzpomíná Australan.

Od 5. ledna už v Saudské Arábii bude sedlat Yamahu WR450F se startovním číslem 56, opět jako soukromník. S některými věcmi mu pomůže francouzský tým specializující se na dálkové terénní závody Drag'On Rally. Rodney prozradil, že jeho a sponzory vyjde účast na Dakaru 2020 bez startovného na v přepočtu 2,5 milionu korun. „Moje motorka má velmi blízko k továrním specifikacím. Poprvé pojedu jako soukromník na takovém fantastickém stroji. Navíc jsem na Yamahu WR450F zvyklý. Mým cílem je především dokončit, ale snem je dojet mezi prvními deseti,“ uvedl jezdec, pro kterého může být nastávající Dakar vzhledem k věku poslední. „Jsem tím závodem posedlý, ale uvidíme. Vyjádřím se k tomu, až Dakar skončí. Počkáme a uvidíme," dodal Rod, který do poslední chvíle trénoval v australských pouštích a horách.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist