Druhá etapa Dakaru pro Barredu, Petrucci v problémech

Martin Michek si spravil chuť a po nedělním bloudění obsadil skvělé 11. místo ve druhé etapě Dakaru. Vyhrál Španěl Joan Barreda (Monster Energy Honda) před Britem Samem Sunderlandem (Gas Gas). Protože dosavadní lídr Australan Daniel Sanders (Gas Gas) dnes ztratil skoro 25 minut, půjde Sunderland i do čela průběžné klasifikace. KTM silničáře Danila Petrucciho nevydržela útrapy soutěže a z trati museli motocykl odstranit vrtulníkem.

Na Dakaru se zatím nedaří českým čtyřkolkářům. Tomáš Kubiena (Story Team) v nedělní etapě zůstal stát na 160. kilometru a do cíle nakonec nabral skoro 16 hodin ztráty. V průběžné klasifikaci quadů je tak beznadějně poslední, devatenáctý. Další Čech Zdeněk Tůma skvěle etapu rozjel, stahoval čas, jenže před koncem nemohl najít traťový bod. A nabral velkou ztrátu. Ztrácí na čelo skoro dvě hodiny. „Je to asi nejtěžší úvod Dakarské rallye, jaký jsem zažil. Fakt dobrá zkouška. Osmdesát kilometrů před koncem jsem se ztratil,“ popisoval Tůma, který si neztěžuje a je odhodlaný bojovat dál. „Jsme na začátku a v tom dalším průběhu bude určitě možnost čas zase stáhnout,“ dodal pilot z BARTH Racing, který je paradoxně znám tím, že vyniká v navigaci a málokdy bloudí. Tůma tak zatím drží jedenácté průběžné místo s odstupem 1 hodiny a 55 minut. V pondělí měla na závodní konvoj čekat maratonská etapa. Ta se však kvůli dešti a vyplavenému bivaku musela zrušit. „Pojedeme zhruba 180 kilometrů na start, pak 338 kilometrů bude činit měřený úsek. Na závěr nás čeká 270 kilometrů přejezdu do města Kajsumá. Bude to náročné. Jsem ale rád, že se uvidím v bivaku s týmem,“ dodal Tůma.

V první etapě nebyl Tůma sám, kdo bloudil. Dvojnásobný vítěz kategorie motorkářů a tovární jezdec KTM Toby Price (Austrálie) ztratil 47 minut, předloňský vítěz Ricky Brabec (USA), tovární jezdec Hondy, dokonce hodinu. Dalo se tedy očekávat, že favorité se ztrátami budou v pondělí chtít své odstupy dohnat. Rekordman v počtu vyhraných etap mezi aktivními jezdci, Španěl Joan Barreda včera skončil jednu pozici před nejlepším Čechem Janem Brabcem (Strojrent Racing) a dnešní druhou etapu ovládl od začátku do konce. Až do 150. kilometru jezdil druhý za Portugalcem Rui Goncalvesem (Sherco Rally Factory), ale pak šel nekompromisně do čela. Na 200. kilometru vedl o 1:42 min.už před Američanem Skylerem Howesem (Husqvarna) a 3:13 min. před obhájcem triumfu z loňska, Argentincem Kevinem Benavidesem (KTM). Vedoucí jezdec průběžné klasifikace Australan Daniel Sanders (Gas Gas) jel obezřetněji se zaměřením na bezpečnou navigaci, jak včera slíbil, a držel nejprve 12., později 17. pozici. Mezitím se ale zkomplikoval premiérový Dakar pro Danila Petrucciho. Ještě nedávno velká hvězda MotoGP hlásila poruchu své tovární KTM a závadu se jí nepodařilo odstranit. Motocykl odstranil z pouště přivolaný vrtulník. Soudilo se, že Ital tím pádem na Dakaru končí, ale nakonec dostal 11hodinovou penalizaci a může pokračovat v soutěži.    

Martin Michek (ORION - Moto Racing Group) dnes rovněž startoval po nedělní ztrátě z hloubi pole a to mu vyhovovalo. Pustil se do náramné stíhačky a na 200. kilometru byl 13. se ztrátou necelých sedmi minut na lídra. Jan Brabec se pohyboval okolo 27. místa a Milan Engel kolem 35. pozice. Ve druhé části etapy, kde se vyskytla složitější navigace, opět spousta jezdců zabloudila, mezi nimi i Sanders. Toho využil Michek a dostal se do první desítky. Barredu (spodní snímek) v čele už nic nemohlo zastavit a druhou etapu vyhrál s náskokem 5:33 minuty na Brita Sama Sunderlanda (Gas Gas).

Třetí pozici udržel Kevin Benavides (+5:54 min), na kterého v závěru mocně dotahoval čtvrtý Skyler Howes. Pátým místem si zlepšil náladu Toby Price, sedmou příčkou se blýskl Slovák Štefan Svitko (KTM). Martin Michek v závěru drobně ztratil a vypadl z elitní desítky, dojel jako 11. se ztrátou 13:48 min. V průběžném pořadí se posunul na 23. místo. V čele je nově Brit Sam Sunderland, protože dosavadní lídr Sanders nakonec po bloudění ztratil skoro 25 minut. Nejlepším Čechem v kategorii motorkářů je i nadále Jan Brabec, který byl dnes 24. a průběžně je o čtyři příčky výše. Milan Engel je zatím 31. a druhý v kategorii Original by Motul vypsané pro jezdce bez asistence. 

Po Sandersovi je Sam Sutherland druhým jezdcem továrního Gas Gasu, který vede soutěž: "Snažil jsem se soustředit na navigaci. I když jsem viděl stopy ostatních kluků, kteří vyjížděli ze startu před mnou, pořád jsem to dvakrát kontrolovat. A znovu dvakrát kontroloval a znovu. Někdy je to trochu otravné, když musíte kvůli kontrole zpomalit, ale asi je to tak správné. Byl jsem na sebe přísný a ukázněný a chytil jsem se Adriena Van Beverena a toho druhého kluka vepředu. Po natankování jsem viděl, že kluci udělali chybu. Já a Adrien jsme tam byli spolu a bylo to fajn, upřímně, že mohu otevírat trať spolu s ním. Každý jsme se střídali několik kilometrů, ale bylo to těžké, opravdu obtížná navigace. Jsem opravdu šťastný, motorka funguje dobře a jsem s dnešní etapou docela spokojený. Je vždy příjemné být ve vedení rally, ale máme před sebou dlouhou cestu. Vedení zase tolik neznamená, to tady na Dakaru dobře známe. Navigace je tak složitá a vypadá to, že každý den kluci, kteří trať otevírají, ztrácejí spoustu času. Jsem si jistý, že přijde ještě hodně dlouhých obtížných dnů, takže jsem si jistý, že bude v TOP 10 mnohem více změn. Ale opakuju, samozřejmě je dobré být lídrem, ukazuje to, že jsem dobře připravený a jedu dobré tempo. Motorka je opravdu dobrá a fyzicky se letos cítím docela silný. Těším se na další dny."

Všechny výsledky zde

https://www.dakar.com/en/rankings

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist