Dakar odstartoval silvestrovským prologem, nejrychlejší byl Price

Účastníci 45. ročníku Dakaru mají za sebou všechny nutné přejímky a testovací showdown v poušti. To je znamení, že nejtěžší pouštní závod světa mohl začít slavnostní rampou a krátkým silvestrovským prologem, který rozhodl o pořadí na startu první ostré etapy. Nejlepší čas v něm zajel Australan Toby Price na tovární KTM.

„První a poslední kilometry před sobotním prologem máme za sebou. Trénink byl hlavně o rozhýbání, ale zároveň jsme vyzkoušeli pár variant našich skvělých RPexhaust výfuků,“ hlásil český tým Moto Racing Group před startem Dakaru. Celkem 818 jmen z 56 zemí bylo nakonec zapsáno v sedmi kategoriích startovní listiny Dakaru, který se už počtvrté jede v Saúdské Arábii. Všichni mají za sebou první noci ve speciálním bivaku, který pořadatelé nazvali Sea Camp. Je to malé, uměle postavené městečko na pobřeží Rudého moře asi 200 km od Džiddy. Česká vlajka září u 39 jmen. Z našich motorkářů stojí na startu kromě Martina Michka a Milana Engela (oba Moto Racing Group) ještě úplní soukromníci Libor Podmol, Jan Brabec a David Pabiška, ke kterým se přidá i Zdeněk Tůma (BARTH Racing) z kategorie čtyřkolek. "Všechno připraveno, mohu vyjet do svého šestého Dakaru," uvedl Brabec na svém Facebooku a přidal krásnou fotku svého pověstného wheelie.

Úvodní prolog byl podle jezdců byl velmi jendoduchý. "13 kilometrů krátký, v podstatě nalajnovaný motocross na písečné planině. Závodníci startovali v opačném pořadí, jako poslední končil Sam Sunderland s číslem jedna. Engel startoval v 9:48:00, Michek v 10:10:00," vysvětlil tým MRG. Zkušený matador Toby Price v něm zajel čas 8 minut 22 sekund a o jednu vteřinu porazil svého australského krajana Daniela Sanderse (GasGas Factory Racing). Slovák Štefan Svitko (KTM) skončil čtrnáctý, nejrychlejší z Čechů Martin Michek (KTM) dvacátý, což mu dává před zítřejším ostrým startem perfektní startovní pozici. Jako padesátého najdeme v klasifikaci Engela, ještě o sedm příček níž Jana Brabce (Strojrent Racing - KTM)Ten nebyl z umístěním příliš spokojený. "Trochu jsem ten dnešek pohnojil, ale ne uplně vlastní chybou. No nic, zitra první etapa asi jen 650 km," uvedl v cíli. David Pabiška (SP Moto Bohemia Racing Team) je 71., což by mu mělo dát desátou příčku v kategorii Original by Motul, a Libor Podmol 93. Mezi čtyřkolkami byl Zdeněk Tůma na úvod 15.

Všechny výsledky zde:

https://www.dakar.live.worldrallyraidchampionship.com/en/bike/standings

 Cíl Dakaru je naplánovaný na 15. ledna na opačné straně Arabského poloostrova ve městě Dammám u Perského zálivu. Podle organizátorů by tentokrát měla na jezdce čekat ta nejnáročnější trať. V druhé polovině rallye je zavede i do čtvrté největší pouště na světě Rub al-Chálí, oproti minulým ročníkům je program o dvě etapy bohatší. Mezi motocyklisty obhajuje vítězství Brit Sam Sunderland z GasGas Factory Racing, kterého čekají těžké bitvy nejen s písečnými dunami a anvigací, ale i s dalšími hvězdami, především z továrních týmů Hondy, KTM a Husqvarny,    

 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist