Dakar 7. etapa: Lopez vyhrál, souboj Coma-Despres stále těsnější

Po sobotním dni volna měla čekat účastníky 33. ročníku Rallye Dakar nejdelší speciálka celé soutěže, nakonec však byla pořadateli zkrácena. V cíli byl dnes nejrychleji domácí Lopez Contardo, za Chilanem dojelo ústřední duo rivalů Cyril Despres-Marc Coma. Skvělou formu potvrdili opět slovenští motorkáři. Mezi čtyřkolkami zbyl z Čechů dnes Macháček, který statečně bojuje z celkové čtvrté pozice s domácími jezdci a jeho čtvrteční penalizace byla snížena na polovinu.

Soutěžící dostali zabrat ve fyzicky náročné etapě, která měla původně být nejdelší etapou Dakaru. Jelikož ale někteří závodníci skončili v pátek pozdě večer, nocovali v poušti a sobotní volno strávili přesunem na dnešní start, byla etapa zkrácena na 273 km. První část erzety vedla skrz hluboké kaňony k písečným dunám na pobřeží Pacifiku. Zbytek etapy pak pokračoval rychlejším prašným terénem, v němž však pro unavené závodníky nebylo jednoduché zkrotit stroje.
Ještě malý návrat k páteční 6. etapě, kde se v kategorii motocyklů korigovaly výsledky. Původní vítěz šesté etapy Ruben Faria přišel kvůli dodatečné penalizaci o prvenství. Portugalec chyboval tím, že nedodržel předepsanou čtvrthodinovou pauzu při čerpání paliva a z tankovacího prostoru odjel na svém KTM už po pěti minutách. „Ušetřený“ rozdíl 9:47 minuty mu byl přičten k výslednému času, což ho odsunulo až na sedmé místo. Dnes se v chilském prachu a písku dařilo nejlépe domácímu borci Franciscu Lopez Contardovi. „Chaleco“, jak se závodníkovi na aprilii přezdívá, se doma těší veliké popularitě, k níž neustále přispívají jeho vynikající výkony. Dnes vedl Chaleco po většinu celé etapy, když za sebou nechával dvojici Despres-Coma. Nerozlučná dvojka soupeřů si ani dnes nic nedarovala a po většinu etapy se přetahovala o druhé místo. Jako druhý sice dojel Francouz Despres, Španěl Coma však na něj ze třetího místa ztratil jen něco přes minutu, a tak v celkovém pořadí stále suverénně vede a na druhého Francouze má k dobru sedm a půl minuty. Zdá se, že tato dvojice na vedoucí pozice jen tak někoho nepustí a že šampionem se stane nejspíš jeden z nich. Bronzová příčka celkového pořadí začíná mít také horkého adepta – domácí Lopez zajíždí už stabilně výborné výsledky, usadil se na třetím místě s již patnáctiminutovým náskokem na celkově čtvrtého Portugalce Rodriguese.
Od šestého místa celkového hodnocení jsou však rozestupy velice malé a pořadí se neustále přelévá. Zde do pořadí promlouvá také skvěle jedoucí Štefan Svitko na KTM. Slovenský jezdec dnes zajel parádní šesté místo, kterým navázal na páteční, ještě o stupínek lepší umístění. Celkově je Svitko osmý, od šestého Belgičana Verhoevena na BMW ho dělí ale pouhé tři minuty. Na výborné výkony ze závěru první půlky Dakaru dnes čtrnáctým místem navázal i jeho krajan v českých barvách, Ivan Jakeš z KM Racingu, který si v celkovém hodnocení polepšil o jedno místo a je třináctý s odstupem půl hodiny na první desítku. Jakeš doufá, že letos bude mít víc štěstí než loni, kdy po šesté etapě odstoupil. První půli letošního Dakaru nemohl než zhodnotit pozitivně. „Závěr té první půlky mi konečně vyšel podle mých představ. Všechno jsem trefil, nedělal jsem zbytečné chyby. Výsledek byl na rozdíl od začátku, kdy to bylo všelijaké a zvykal jsem si na motorku, dost dobrý. Jsem celkem spokojený,“ svěřil se Ivan Jakeš během sobotního volného dne. „Chtěl bych udržet nasazený standard a pohybovat se kolem desátého místa. Letos bych rád udělal nějaký pořádný výsledek a doufám, že tentokrát budu mít štěstí já, a ne moji soupeři,“ vyslovil slovenský závodník přání do zbytku rallye. Druhý motorkář české stáje, David Pabiška s Yamaha, dojel 55. s více než 1,5 hodinovou ztrátou na vítězného Chilana. Díky stabilním výsledkům po celý Dakar však poskočil český borec v celkovém pořadí na průběžné 30. místo a sám přiznal, že do tempa se dostává pomaleji: „Po loňsku se mi opět potvrdilo, že když si nechám utéct začátek, je nesmírně těžké vrátit se zpátky. Pokud startuju z padesátého nebo šedesátého místo, trvá aspoň tři dny, než jsem schopný se dostat tam, kam patřím. Když jsem letos takhle klesl, tak bych se mohl sebevíc snažit, abych to sjel dřív. To bych musel jet nějak mimořádně vabank, abych to zvládl. Do potřebných otáček se spíš dostávám postupně.“ Pabiška je však spokojený, že náskok soupeřů postupně dotahuje a poodhalil , co mu k tomu také pomáhá: „Pokud se vstává ráno kolem páté, chce to být už v devět ve stanu. Když jsem pořádně vyspalý, cítím se ráno na motorce mnohem líp a mám víc sil než kdybych zalehl třeba až o půlnoci. Na výsledku je určitě znát, když má člověk za sebou kvalitní spánek.“ Pozvolna se pořadím prokousává vpřed také druhý Čech za řidítky na Dakaru, Jan Veselý, dnes 69. a celkově 71., za špicí však už zaostává téměř o 12 hodin.
Ve startovním poli čtyřkolek, kde pokračuje jen 17 jezdců, už máme po odstoupení Martina Plechatého už jen jedno želízko v ohni. Josef Macháček se od úvodu držel v první čtyřce, na třetím měřeném bodu dokonce vedl, nakonec dojel s přehledem na čtvrtém místě s osmiminutovou ztrátou na vítěze, jímž dnes byl překvapení čtyřkolkářského Dakaru, domácí Sebastian Halpern, který drží průběžné třetí místo právě před Macháčkem. Český jezdec však už svou tradičně skvělou jízdou stahuje náskok soupeřů a tak hlavně vinou čtyřhodinové čtvrteční penalizace, jež byla nakonec zkrácena na polovinu, ztrácí přes 2,5 hodiny na první místo. Josef Macháček se během volného dne také vyjádřil k přísné penalizaci za minutí waypointů: „Závodník se s potrestáním klidně vyrovná, když je oprávněné. V mém případě to tak necítím. Je to spíš tak padesát na padesát. Nejsem přesvědčený, že netrefení kontrolních bodů je úplně moje vina. Většinu jsem jich projel a pak jeden minul. To že nefungovalo zařízení GPS, není přece moje vina. Popravdě jsem ani pořádně nevěděl, co mám dělat. Proč bych se vrtal v něčem, na co nemám právo. Vždyť nás pořadatelé upozorňují, že zasahovat do navigačního zařízení není naše starost.“ Stáj KM Racing stále podniká kroky, kterými by měla docílit zrušení Macháčkovy penalizace. Macháčkovi navíc dělá radost jeho týmový kolega, Polák Lukasz Laskawiec. Ten dnes zajel fantastickou etapu, když skončil druhý jen 2:10 za vítězným Sebastianem Halpernem! Laskawiec dokonce na prvním a šestém waypointu vedl. Po technických problémech v úvodu soutěže tak polský debutant podává vynikající výkony, které mu zajišťují průběžné 8. místo. Alejandro Patronelli, dosavadní lídr, dojel dnes kvůli technickým problémům, jež ho zkraje etapy potkaly, až 11. se ztrátou skoro 2 hodiny, a v celkovém hodnocení tak uvolnil první příčku svému krajanovi Tomasi Maffeiovi. Tomu fantasticky vyšla první část Dakaru, a ačkoliv dnes dojel až devátý, na Patronelliho má náskok tři minuty.
V pondělí čeká na závodníky 508 km dlouhá speciálka, která prověří kromě fyzické výdrže jezdců a strojů také navigační dovednosti závodníků. V ohromném otevřeném prostoru Chile budou soutěžící přejíždět z jednoho údolí do druhého, orientačních bodů bude málo a proto nebude těžké udělat navigační chybu. Na konci etapy se nachází dlouhý písečný úsek, který bude vyžadovat naprosto klidnou hlavu, protože je vždy lepší se s tímto úsekem poprat ještě za denního světla než při svitu reflektorů.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


7. etapa, motocykly:

1 LOPEZ CONTARDO (CHL) APRILIA 3:29:45 hod.
2 DESPRES (FRA) KTM +2:21 min.
3 COMA (ESP) KTM +3:45
4 RODRIGUES (PRT) YAMAHA +9:14
5 FARIA (PRT) KTM +10:44
6 SVITKO (SVK) KTM +11:19
7 GONÇALVES (PRT) BMW +14:03
8 ULLEVALSETER (NOR) KTM +14:03
9 VERHOEVEN (BEL) BMW +16:05
10 PEDRERO GARCIA (ESP) KTM +18:05
11 CODY (USA) HONDA +19:52
12 FARRES GUELL (ESP) APRILIA +23:38
13 AZEVEDO (BRA) KTM +25:47
14 JAKES (SVK) YAMAHA +27:20
15 DUCLOS (FRA) APRILIA +29:17
55 PABISKA (CZE) YAMAHA +1:34:00 hod.
69 VESELY (DEU) YAMAHA +2:25:16


Po 7 etapách:

1 COMA (ESP) KTM 26:13:50 hod.
2 DESPRES (FRA) KTM +7:24 min.
3 LOPEZ CONTARDO (CHL) APRILIA +18:27
4 RODRIGUES (PRT) YAMAHA +33:04
5 FARIA (PRT) KTM +40:53
6 VERHOEVEN (BEL) BMW +1:14:10 hod.
7 PEDRERO GARCIA (ESP) KTM +1:16:33
8 SVITKO (SVK) KTM +1:16:54
9 VILADOMS (ESP) YAMAHA +1:20:11
10 ULLEVALSETER (NOR) KTM +1:37:23
11 CODY (USA) HONDA +1:48:09
12 AZEVEDO (BRA) KTM +2:02:07
13 JAKES (SVK) YAMAHA +2:04:09
14 STREET (USA) YAMAHA +2:24:48
15 KNUIMAN (NLD) KTM +2:46:20
30 PABISKA (CZE) YAMAHA +6:11:03
75 VESELY (DEU) YAMAHA +11:58:18

7. etapa, quady:

1 HALPERN (ARG) YAMAHA 4:01:26 hod.
2 LASKAWIEC (POL) YAMAHA +2:10 min.
3 SANTAMARINA (ARG) HONDA +6:16
4 MACHACEK (CZE) YAMAHA +8:42
5 HANSEN (ARG) POLARIS +30:50
6 DECLERCK (FRA) POLARIS +31:28
7 COPETTI (ARG) YAMAHA +40:04
8 RAMIREZ (CHL) CAN-AM +41:55
9 MAFFEI (ARG) YAMAHA +58:51
10 MAZZUCCO (ARG) CAN-AM +1:02:23 hod.

Po 7 etapách:

1 MAFFEI (ARG) YAMAHA 31:44:45 hod.
2 A. PATRONELLI (ARG) YAMAHA +3:03 min.
3 HALPERN (ARG) YAMAHA +26:45
4 MACHACEK (CZE) YAMAHA +2:36:49
5 COPETTI (ARG) YAMAHA +3:23:54
6 DECLERCK (FRA) POLARIS +4:01:20
7 RAMIREZ (CHL) CAN-AM +5:40:14
8 LASKAWIEC (POL) YAMAHA +6:10:03
9 HANSEN (ARG) POLARIS +6:35:32
10 MAZZUCCO (ARG) CAN-AM +7:06:18

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist