Dakar 2018: Svitko na zrepasované KTM, Jakeš nepojede

Netradičně jen jeden motorkář bude reprezentovat na Rally Dakar 2018 Slovensko. Jeden z nejlepších jezdců současnosti Štefan Svitko, který už dokázal dojet nejtěžší soutěž světa na druhém místě celkově, v lednu vyrazí z peruánské Limy ne na letošním modelu KTM, ale na zrepasovaném stroji z minulého ročníku. Druhý tradiční jezdec našich východních sousedů Ivan Jakeš si na poslední chvíli účast rozmyslel a dal přednost startu v mistrovství světa dálkových soutěží.

Pětatřicetiletý Svitko, několikanásobný endurový mistr Slovenska, už poslal motorku a dvě doprovodná vozidla do Francie, odkud se vše lodí přepraví do Jižní Ameriky na start jubilejního 40. ročníku Dakaru. Svitko bude mít při svém devátém startu co napravovat. Minule se mu totiž nedařilo podle jeho představ a skončil až na 25. místě. Dostal dvě penalizace a navíc skončil na kapačkách v nemocnici. "Podcenil jsem pitný režim. To už se mi nestane," přiznává chybu Svitko, který na rozdíl od továrních jezdců KTM Tobyho Price, Matthiase Walknera, Antoine Mea a obhájce prvenství Sama Sunderlanda nepojede na letos hodně updatovaném stroji této značky. „Nemyslím, že je to nevýhoda. Moje mtorka je odzkoušená, znám ji a věřím jí. Je po generálce, kterou dělali ve fabrice v Rakousku. A opět budu mít také kompletní technickou podporu z KTM, a tak si nemusím dělat tolik starostí s náhradními díly," říká Svitko, který tentokrát pojede se startovním číslem devět. A opět ve žlutých barvách Slovnaftu.

Jeho čtyřtaktní jednoválec KTM Rally Replica 450 se šestistupňovou převodovkou váží s prázdnými nádržemi 140 kilogramů. Opatřený je tlumiči WP-Monoshock (zadní) a WP-USD 52 mm (přední), stejně jako výfukem Akrapovič. Objem nádrží je 33 litrů. Svitko v přípravě na Dakar vyhrál Hungarian Baja 2017, suverénně triumfoval v srpnu na tradiční řecké Serres Rally a svezl se i na polském extrémním enduru Red Bull 111 Megawatt. Situaci mu trošičku zkomplikoval pád na endurovém mistrovství Evropy v domácí Gelnici, po kterém skončil Svitko s levou rukou v sádře a několika stehy.  V říjnu si tedy musel na několik dnl od motorky odpočinout.

Čtyřiačtyřicetiletý Ivan Jakeš stejně jako Svitko zaplatil startovné a poslal techniku do Francie k nalodění, nakonec ale na startu Dakaru 2018 bude chybět. "Dostal jsem lákavou nabídku, které nešlo  odolat. Chceme příští rok jezdit seriál mistrovství světa dálkových soutěží. Je to pro mně velká výzva. Chtěl jsem tento šampionát jet už několik let, ale nikdy se mi to nepodařilo. Takže teď jsme se s mými partnery dohodli, že pojedeme MS a zodpovědně se připravíme až na Rallye Dakar 2019," uvedl Jakeš. Dodal také, že by rád stíhal oba podniky, ale nedalo se to časově stíhat. Jakeš má nejlepší výsledek na Dakaru konečné čtvrté místo a už dokonce i vyhrál etapu. Minule odstoupil v páté etapě kvůli zlomené ruce, když etapu předtím do něj dokonce udeřil blesk.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist