Comovi tekla nádrž, Barreda se vracel k way pointu

Extrémní horko, které mohlo ohrozit zdraví motorkářů, podstatně zkrátilo speciál 5. etapy Dakaru, ale také možná zachránilo skvělý výsledek Marcu Comovi. Španělský jezdec KTM totiž hned po „odpískání“ měřeného úseku zjistil, že mu uniká palivo z nádrže. Ale protože už se dál neměřilo, mohl si připsat na své konto ohromující vítězství a vedoucí pozici v soutěži se 41minutovým náskokem.

Druhá část čtvrtečního speciálu byla nejprve zkrácena, pak odložili její start a nakonec ji organizátoři zrušili úplně. Obavy o bezpečnost jezdců byly po excesech v předchozích etapách na místě. Motorkáři a čtyřkolkáři sice pokračovali do cíle, ale už bez měření. Auta a kamiony ale dál bojovaly v jízdě na čas. Už v první části včerejšího speciálu ale mnoho motocyklových závodníků  z první desítky průběžného zažilo doslova peklo a nabralo desítky minut ztrát. Mezi nimi i dosavadní suverénní lídr Španěl Joan Barreda Bort (Honda), který se propadl na druhé celkové místo za Comu, ale s děsivou ztrátou 41 minut.
„Skutečně, skutečně těžká etapa. Už na prvních kilometrech po startu jsem měl problém s palivovým systémem. Ztratil jsem tím přinejmenším dvacet minut, ale když jsem to spravil a vyrazil zpátky na trať, dokázal jsem hodně času získat zpět. Nakonec mne ale dohnaly navigační problémy. Dojel jsem do cíle první části speciálu hned za Marcem Comou, ale protože jsem po cestě minul way point, musel jsem se k němu vrátit. A tehdy se zase vrátily ty problémy s palivem a ztratil jsem další čas pokoušením se o opravu. Nakonec jsem rád, protože jsem v cíli a hodně kluků mělo podobné problémy a ztráty. Závod bude pokračovat a já budu po další dny zase co nejlépe dělat svou práci,“
uvedl po dojezdu do cíle Barreda.
Marc Coma včera uštědřil svým soupeřům drtivou ránu. Zkraje měřeného úseku předjel svého týmového kolegu Chaleca Lopeze a krajana Juana Pedrera (Sherco), kteří startovali před ním, a pak se dovedl nejlépe vyhnout téměř všem nástrahám, jež na jezdce čekaly. Jiní takové štěstí neměli. Goncalvesovi shořela jeho Honda, obhájci titulu Francouzi Cyrilu Despresovi se přehříval motor jeho Yamahy a nakonec zabloudil. Jediný, kdo s Comou udržel tempo na cestě do Tucumanu, byl jeho nosič vody Jordi Viladoms. Ten také nakonec pomohl vyspravit Comovi tekoucí nádrž jeho KTM. „Byl to další těžký den. To horko bylo opravdu vysilující. Deště v posledních dnech tady taky dost změnily krajinu, takže navigace byla mimořádně obtížná. Abych se vůbec dostal do cíle, jel jsem 10 kilometrů sám nějakou řekou. Ale konec konců, je to tady těžké pro každého. Co se týče vedení v soutěži, můžete ho v každém momentu ztratit. A když musíte jet jako první do měřeného úseku, což bude v další etapě můj případ, je to jako ruská ruleta,“ soudí Coma.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist