Central European Rally 2008: 1.Budapešť – Baia Mare

V neděli ráno v 8:00 to vypuklo a na tratě jižně od Budapešti vyrazili nejlepší světoví jezdci Rally. První měřená speciálka o délce 62 km čekala na jezdce po cca 58km přesunu z centra Budapešti na jih do okolí městečka Dabas. Jezdce čekalo teplé a slunečné počasí a pískový podklad.

Kapitoly článku

Nejlepší čas, rovných 40 minut dosáhl španěl Marc Coma na KTM LC4 690 Rally. Druhý Cyril Despres měl ztrátu 1 min 15 s. Slovák Jaro Katriňák dojel se ztrátou 2 min 9 s na nejrychlejšího a obsadil tak 6 příčku v průběžném pořadí. Z našich jezdců si nejlépe počínal David Pabiška se trátou 6 min 44 s na 17. pozici. Jozef Švorc je průběžně na 23. pozici a Dušan Randýsek 34. Jezdec Ivo Kaštan, který startuje na na malém motocyklu Honda Rahier XR 125, dojel na 86. příčce.

Čtyřkolkáře Jozefa Macháčka provázely technické problémy. Nejdříve jsme ho viděli stát na dálnici ještě po cestě na speciálku. Problém však odstranil a na nastoupil na start. Momentálně však zůstal někde na trati a odpoledne ještě nebyl klasifikovaný v cíli (nakonec dojel s velkou ztrátou hodinu a půl). Naopak na pěkném pátém místě se umístil druhý český quadista David Poliensky. Další informace přineseme později, čeká nás dlouhá trasa Rumunska.
Jelikož jsme zůstali na startu fotit všechny motorkáře a čtyřkolky, nezastihli jsme Jaro Katriňáka v cíli speciálky. Podařilo se nám ale vyzpovídat Dušana Randýska. Trať byla na pískovém podkladě a byla velmi různorodá, Od širokých plání, kde se jezdilo až 130 km/h, až po úzké části křovinách a mezi stromy. Dušan byl překvapený, jak dokázali organizátoři ve zkráceném čase připravit takovou trať, a byl s ní spokojený.

Pořadí po první etapě a časové odstupy
1. Marc Coma 40m00s 0
2. Cyril Despres 41m15s +1m15s
3 Jordi Viladoms 41m17s +1m17s
4. David Casteu 41m33s +1m33s
5. Francisco Lopez 41m33c +1m33s
6. Jaroslav Katriňák 42m09s +2m09s
... ... ... ...
17 David Pabiška 46m44s +6m44s
... ... ... ...
23 Jozef Švorc 49m04 +8m04s
... ... ... ...
34 Dušan Randýsek 49m55s +9m5s
... ... ... ...
38 Jan Fronek 50m15s +10m15s
... ... ... ...
88 Ivo Kaštan 1h00m01s +20m01s
89 Karel Ležatka 1h00m21s +20m21s
Zpravodajský servis pro vás online připravujeme ve spolupráci ze serverem Motoride.sk.

Vierka Kaštanová:

1. etapa Budapešť – Baia Mare. Celkem 531 km z toho 63 měřený speciál
Ahoj všem z Baia Mare. Probudili jsme se do nádherného slunného dne. V osm hodin ráno odstartoval do závodu první motorkář. Následoval osmapadesátikilometrový přesun na start speciálu. Trasa vedla téměř celá v písku, kličkovalo se mezi stromy a keříky. Ivo Kaštan teprve zajížděl motocykl, který měl před závodem najeto pouhých 50 km, a zjišťoval limity vyrobeného stroje. Vše funguje jak má a Ivo dojel do cíle s naprostou spokojeností a úsměvem na tváři. S nejslabším a nejmenším motocyklem ve startovním poli dojel na 89 místě. Karel Ležatka projel celou trasu naprosto bezchybně a měl pouze o dvacet sekund horší čas jak Ivo, skončil tak na 90 příčce. Jak sám říká: „Poprvé v životě jsem jel na rallye, poprvé v životě jsem závodil na písku. Zvolil jsem maratónské tempo a vyloženě si tento závod chci užít..“

Kluci na rozdíl ode mne a Petra Haase byli ušetřeni 410 km dlouhého přejezdu po vlastní ose, protože mohli motocykly naložit do asistenčního vozu. Já absolvuji celý závod po asistenčních trasách na motocyklu BMW F 650 GS a Petr Haas na stroji Triumph Scrambler. Naše cesta byla docela příjemná, celá trasa byla lemována diváky, kteří mávali jak o život na všechno co jelo kolem, bez ohledu na to zda to byl závodní stroj či ne. Dnes jsem se tedy přesunuli na území Rumunska do města Baia Mare, kde organizátoři vyčlenili jednu z hlavních ulic a udělali z ní na dnešní a zítřejší den servisní zónu pro závodníky. Celá asi kilometr dlouhá ulice je zaplněna závodními a doprovodnými vozidly. Rallye se zde těší velké sledovanosti zejména místních diváků. Potkáváme také mnoho fanoušků z ČR.

Zítra se jede okruh Baia Mare – Baia Mare, který nahrazuje původní etapu do Sovaty, která byla zrušena kvůli velkému množství sněhu na trati. I v zítřejším itineráři však jsou označeny místa, kde se nachází sníh. Okruh měří 76 km a pojede se celkem dvakrát. Počasí nám zatím přeje, celý den svítilo sluníčko a teploty se pohybovaly mezi 18 a 20 stupni ve stínu.
Vierka

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist