Caselli poprvé vyhrál závod MS

Absolutním triumfem KTM skončila Rally Desafio Ruta 40 v Argentině, čtvrtý podnik seriálu mistrovství světa dálkových soutěží. Jezdci rakouské továrny obsadili kompletní podium, na nejvyšší stupínek vyskočil Američan Kurt Caselli, který vyhrál závod MS vůbec poprvé.

Jezdce Rally Desafio Ruta 40 jsme opustili po třetí etapě, která zřejmě mnohé rozhodla. Vítěz všech tří dosavadních soutěží seriálu FIM World Cross Countries Championship 2013 a obhájce titulu Marc Coma (Red Bull KTM) měl totiž v 713,29 km dlouhé etapě z San Fernando del valle de Catamarca do Belénu problémy s palivovým čerpadlem. Tři kilometry před místem, kde se dalo dotankovat, mu došel benzín a Španěl hodně ztratil. Po třetí etapě vedl Argentinec Javier Pizzolito (Honda) s náskokem 3:51 min. na Portugalce Paula Goncalvese (Speedbrain). Dalších deset sekund zaostával Chilan Chaleco Lopez (KTM), kterého velmi úspěšně stíhal tovární jezdec Hondy Helder Rodrigues z Portugalska. V dalších etapách pak Rodrigues skvělými a bezchybnými výkony vyšplhal až na druihé místo, ale v poslední den těžce havaroval a skončil v nemocnici. Soustředěný útok celého továrního týmu KTM vynesl do čela rally nejprve Lopeze (po 5. etapě) a v poslední etapě pak specialistu na Baju Kurta Caselliho.
Portugalec Rodrigues drsně havaroval na 12. kilometru poslední etapy, když nezvládl svůj stroj Honda CRF450 Rally v rychlé pravé zatáčce a uplavalo pod ním přední kolo. Po pádu sice vstal a snažil se pokračovat (na nohy mu pomáhal i Coma, který ho jako první našel v prachu u silnice), ale o několik desítek kilometrů později definitivně vzdal. Měl velké bolesti a také jeho Honda utrpěla několik velmi citlivých šrámů. Rozbité byly kromě jiného úplně všechny budíky i navigace. Portugalec raději vlezl do sanitky a nechal se odvést do nemocnice. Z jeho zranění se jako nejhorší ukázal být obrovský hematom v pánevní oblasti. O jeho smůle svědčí i fakt, že ve chvíli své havárie byl jen o sekundu za tehdejším leadrem závodu Chilanem Lopezem. 
Po celkem 18 hodinách závodění v měřených úsecích původně šesti etap, z nichž ta úvodní byla pro nepřízeň počasí zrušena, byl v cíli Američanův náskok na Lopeze pouhých 43 sekund. Třetí Coma už ztrácel přes deset minut, nicméně v posledních dějstvích se posunul v pořadí kupředu a získané body určitě upotřebí k obhajobě titulu, ke které už má po argentinském závodě hodně blízko. „Náš tým má za sebou znamenitou práci, Marc po té ztrátě neuvěřitelně zabojoval a dokázal se vrátit na celkové pódium. Od Lopeze jsme v takřka domácím prostředí úspěch očekávali, ale úplným fenoménem byl Kurt Caselli. Jel nesmírně rychle, přitom chytře a takticky. Z jeho výkonu, který se den ode dne lepšil, jsem nadšený. Jinak se opět na Helderově příkladu ukázalo, že rally se rozhodují až v posledních etapách a že oslavovat můžete, až všichni vaši jezdci projedou cílovou metou. Jsem také šťastný z toho, že jsme udělali velký krok k zisku dalšího mistrovského titulu a dokázali jsme, která značka je v tomto sportu nyní jasnou jedničkou,“ uvedl manažer týmu KTM Factory Alex Doringer nadšeně. Do konce šampionátu zbývají ještě dva závody: Dos Sertoes v Brazílii a Rally faraonů v Egyptě.

Výsledky Rally Desafio Ruta 40

6. etapa

1, Kurt Caselli, USA, KTM, 1.31.17
2, Francisco Lopez, Chile, KTM, 1.32.35
3, Paulo Goncalves, Portugalsko, Speedbrain, 1.33.56
4, Javier Pizzolito, Argentina, Honda, 1.38.35
5, Marc Coma, Španělsko, KTM, 1.38.47
6, Pablo Quintanilla, Chile, KTM, 1.39.44
7, David Casteu, Francie, Yamaha, 1.42.03
8, Daniel Gouet, Chile, KTM, 1.42.34
 
Konečné pořadí

1, Caselli 18.10.20
2, Lopez 18.11.03
3, Coma 18.21.13
4, Pizzolito 18.23.22
5, Casteu 18.26.01
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist