After Dakar párty 2018 - BARTH Racing

V podvečer 8. března 2018 se v prostorách OD Kotva v Praze konala akce, kterou pro pozvané hosty připravil tým BARTH Racing, jehož jezdci se pravidelně účastní dálkové soutěže Rallye Dakar.

Uprostřed hlavního pódia bylo umístěno promítací plátno, na kterém se promítaly fotografie a videa týmu BARTH Racing z nedávno proběhlého Dakaru 2018. Kromě toho moderátor večera Pavel Cejnar vyzpovídal na pódiu závodníky jezdící právě v barvách týmu BARTH Racing. Vedle sebe tak na pódiu seděli čtyřkolkáři Zdeněk Tůma a Josef Macháček, motocyklisté Ruda Lhotský s Davidem Pabiškou a kategorii automobilů reprezentoval Boris Vaculík. Těchto pět borců se podělilo o své zážitky z Jižní Ameriky, kdy prostor pro dotazy měli také přítomní hosté. Jezdci pak byli všem k dispozici také po jejich vystoupení na pódiu, kdy podepisovali své plakáty a každý měl také možnost se s nimi vyfotografovat a případně prohodit pár slov.

Samotná videa BARTH Racing teamu z průběhu Dakaru 2018 si můžete také vyhledat prostřednictvím portálu i-vysílání České televize, kde můžete shlédnout celkem 16 reportáží z této soutěže. Kromě samotného závodění členové BARTH racing teamu v průběhu Dakaru 2018 také testovali nová doprovodná vozidla Škoda Kodiaq, Volkswagen Crafter či obytný vůz BARTH Caravan postavený na platformě Fiatu Ducato.

A co zajímavého jsme se dozvěděli od přítomných jezdců? Nováček soutěže, automobilista Boris Vaculík se svým navigátorem Martinem Plechatým se po 7. etapě držel na průběžném 26. místě. Do cíle 8. etapy se ale již nedostali, kdy po střetu s jiným vozidlem byli nuceni z technických důvodů ze závodu odstoupit.

Do cíle se naopak podíval jezdec na čtyřkolce Zdeněk Tůma, který jel svůj druhý Dakar. Za cíl si dal dojet do 10. místa ve své kategorii, ale i přes snahu z toho bylo nakonec i tak pěkné 15. místo.
O tři místa lépe, tedy na celkově 12. místě, dojel ve čtyřkolkách jeho týmový kolega, matador Dakarské Rallye Josef Macháček, který je ale z průběhu závodu hodně rozladěn kvůli rozhodnutí organizátorů. Ten v průběhu závodu neprojel jedním kontrolním bodem a kvůli penalizaci 20 minut se nechtěl vracet 5 kilometrů, čímž by ztratil více času. Pořadatel ale nakonec rozhodl tak, že za neprojetí tohoto bodu udělil Josefu Macháčkovi penalizaci nikoliv 20 minut, ale celé 2 hodiny. I na základě této negativní zkušenosti se Pepa Macháček rozhodl pověsit kariéru Dakarského jezdce na hřebík.

Motorkář Ruda Lhotský přišel na pódium o dvou holích, kdy má za sebou operaci předního křížového vazu. Ten se v soutěži držel do 5. etapy na průběžném 91. místě, ale 50 km před cílem etapy přišel v dunách těžký pád, kdy se mu zavřely řídítka a Ruda se na ně břichem napíchl. Po prohlídce lékaři tomuto jezdci nedoporučili v soutěži pokračovat, jelikož hrozilo vnitřní krvácení a ponechali ho v nemocnici na pozorování.

Zkušený motorkář David Pabiška jel Dakar už po dvanácté. Ani jemu se ale nevyhnuly problémy. Už při druhém dnu závodění se vyboural a zbytek Dakaru odjel ve velkých bolestech. I přesto dokázal vyjet slušné 42. místo celkově, ale co je důležitější, vybojoval krásné celkové 3. místo v kategorii Maraton u motocyklů. Smíšené pocity má pak z předávání ceny za toto 3. místo, kdy mu doslova vydřenou sošku předávala žena z kufru auta bokem u křoví poté, co si ho našla ve výsledkové listině podle jména. Žádné velké oficiality a blesky fotoaparátů. I přesto, že David Pabiška je v kategorii motocykl jedním z našich nejzkušenějších jezdců a má spoustu fanoušků, během své řeči zmínil, že možná další ročník Dakaru bude bez jeho účasti. Důvodem je výpověď smlouvy jeho hlavního sponzora a s tím související nedostatek financí, které jsou jak známo na Dakaru jednou z klíčových věcí, bez kterých se prostě na start nepostavíte.

Pokud chcete mít přehled o týmu BARTH Racing, přidejte si ho do oblíbených stránek na svém Facebooku, případně sledujte webové stránky www.barth-racing.cz

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist