kawasaki_good_times_tour2




Vymetání výfuků 2007

O víkendu proběhl již osmý ročník akce Vymetání výfuků připravované společností Marimoto za podpory společnosti Yamaha Motor Czech, od minulého roku nového importéra YAMAHA do ČR. Všem pořadatelům bych chtěl hned v úvodu poděkovat za spoustu práce a prostředků, které každoročně vkládají do této skvělé akce pro motorkáře. Věřím, že se inspirují i ostatní značky...

Hned při příjezdu k areálu Yamahy v Bráníku jsem stěží našel místečko na chodníku k zaparkování Yamahy, protože na místě už bylo pár stovek účastníků a okolí vypadalo tak trochu jako o pouti. Není divu, do tajného závodu startovalo 241 motorek a nejméně polovina jela s dvoučlennou posádkou! O organizaci dopravy se kromě pořadatelů velmi dobře starali i strážníci Městské policie z Prahy 4, kteří hlídali průjezdnost trasy a ve volných chvílích přátelsky klábosili s ostatními opřeni o policejní motorky.
Pro příchozí bylo připraveno občerstvení, v prvním patře probíhala registrace a zaplacení ubytování rezervovaného předem po internetu (v zatím neznámém hotelu). Všude postávaly spousty známých a kamarádů, občerstvení bylo dost a dost, nové modely Yamahy na showroomu také lákaly k prohlídce, takže hodinka před startem v 11:00 příjemně utekla.




Start probíhal pozvolným vypouštěním skupinek po dvaceti mašinách. Startující, kteří dostali startovní razítko a první část itineráře, měli dost času na oblékání a nasedání, protože čas se měřil až od první kontroly za Prahou. Ta se nacházela na první pumpě na Hradecké dálnici na parkovišti u Hummer centra, kde na soutěžící čekal první úkol - záludný inteligenční testík, který prověřil všechno možné od technologie nové Yamahy R1 až po trochu gramatiky a výpočty pomocí Pythagorovy věty.


Po odevzdání testu nás itinerář vedl po krásných malých silničkách dál na východ - klobouk dolů, takhle krásnou trasu už jsem dlouho nejel. Po cestě byly každých 20-30 km připraveny další zábavné úkoly, jako například „V této nejmenované obci zjistěte jméno a příjmení starosty místního sboru dobrovolných hasičů a č.p. domu, ve kterém bydlí“. Naštěstí na pozdější skupinky už na návsi čekali místní obyvatelé, kteří už zdálky pobaveně volali „Je to Josef Voráček, číslo 34!"
Další záludnosti spočítání počtu sloupů památníku na kraji Poděbrad či změření obvodu největšího stromu (no, jo, ale kde vzít metr) za kostelíkem někde v malé vesničce. Také zjistit křestní jméno pana Fouska v Novém Bydžově byl pro leckteré oříšek... Mezi úkoly patřila také návštěva dětského domova s předáním dárečku pro děti, střelbou na cíl z praku a povožení nadšených dětských hostitelů na motorce. První část itineráře pak končila v Hořicích. itinerář směroval doprava k cílovce, já jsem ale neodolal a napřed si pěkně skoro dvakrát dal celý závodní okruh.
Při druhém průjezdu si mě odchytla hlídka Policie, která zde evidentně stála s úkolem znepříjemnit „trénink“ jezdců, kteří spojili víkendovou projížďku se sklouznutím na krásném přírodním okruhu. A nebyli sami, přímo na trase si své oběti odchytával jejich kolega na PanEuropeanu, který prý dole ve městě i měřil rychlost (což chválím, dráždit obyvatele Hořic závoděním přímo ve městě opravdu napadne jen idioty, bohužel jich není málo). Moji příslušníci se omezili na korektní kontrolu dokladů, pokecali jsme, řekl jsem jim o Vymetání a že my všichni jezdíme slušně... Pak už jsem jen popojel kousek k hotelu Dachová těsně vedle okruhu, kde jsem absolvoval měřený závod na mini koloběžce a dal si gulášek.


Po nafasování druhé části itineráře soutěžící zamířili dále na sever, po cestě opět splnili několik naučných či zábavných úkolů a podhorskými silničkami urazili posledních 80 kilometrů až do cíle, kterým byl tentokrát Špindlerův mlýna hotel Arnika. Zde už byla připravená cílová rampa s fotografováním soutěžících. Pak si všichni odložili stroje na hlídané parkoviště, na které přes noc nebyl přístup a ráno byly mašiny vydávány pouze proti předložení techničáku, a šli se ubytovat.


Večerní program samozřejmě kromě jídla a pití zahrnoval také vyhlášení vítězů závodu - sčítaly se body za soutěžní úkoly a čas jízdy, ale větší váhu zjevně mělo plnění úkolů než superrychlá jízda... Takže nakonec se podívejte na trojici na stupních vítězů: 1 Pelikán Olda Yamaha
2 Pudil Rosťa Honda
3 Kratochvíl Jan Yamaha Pak nastoupily hudební skupiny Děda Mládek Illegal Band a The Aples a po nich DJ..... a to je všechno, za pár dní se ještě můžete podívat na webové stránky www.marimoto.cz/vymetani, kde budou zveřejněny fotky a videa z této akce, a pak už zbývá jen těšit se na příští ročník.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):


TOPlist