kawasaki_good_times_tour2




Praha zažila nálet Zlatých křídel

Rok co rok pořádá český Gold Wing Club hlavní národní sraz, ten letošní jubilejní desátý se konal -stejně jako ten historicky první před devíti lety - opět v Praze. A to dokonce na stejném a pro motocykly velmi příznivém místě.


Kemp Džbán tedy opět koncem června ožil příjemnými zvuky převažujících šestiválců, z nichž už dnes naprostá většina má objem 1800 cm3. Mezi chatkami a stany zaujaly místy tyto v Americe vyráběné skvosty značky Honda a překvapením byla velká účast v poslední době tolik oblíbených tříkolek. Zahraniční účastníci, kterých byla z celkového počtu téměř čtyř stovek Gold Wingů velká většina, odpočívali po dlouhé cestě. Není divu, vedle Holanďanů, Belgičanů, Italů, Maďarů, Poláků nebo Rusů a také Ukrajinců zde bylo hodně Skandinávců.


Samozřejmě, že při procházce kempem toho bylo spousta k vidění a do fotoaparátu padala jedna fotka za druhou. Vždyť jenom sledovat zádě motocyklů vybavené doplňkovými brašnami nebo nazdobené nejrůznějšími maskoty nebo třeba doplněné přídavnými plotnami pro zavazadla. Právě zde se vozila zavazadla, která se již nevešla do zavazadlových prostor, ale vývoj jde dál a největším hitem poslední doby je elegantní přídavný spodní top-case.




Známým trikem, jak upoutat pozornost obdivovatelů a také vyjevit své zaměření nebo oblíbená témata, je airbrush. Skotský účastník je zřejmě myslivec, protože jeho tříkolku zdobily výhradně malby jelenů a obliba k nim byla tak velká, že si je nechal vyzdobit i přední plexi. Obrovský GoldWing nabízí malíři velké plochy, které někdy pokrývají nejrůznější témata. Nesmíme zapomenout i na přívěsné vozíky, které vedle praktického hlediska umí velmi úspěšně plnit i estetickou funkci.


Nejsou to ale jen bohatě zdobené stroje nejnovějších ročníků, které byly zdrojem obdivu. Mou pozornost si vysloužil i tenhle čtyřválcový litr v naprosto zachovalém stavu. Zatímco v kempu panoval klid, na parkovišti byly v obležení stánky s občerstvením, prodej doplňků se také ani na chvíli nezastavil a zájem se soustředil i na prezentaci prostředku proti píchnutí. UltraSeal si bylo možné nechat do pneumatik ihned aplikovat, což mnozí majitelé těžkých Gold Wingů rádi z preventivních důvodů podstoupili. Páteční podvečerní projížďka Prahou přivedla účastníky až na Václavské náměstí, kde se dalo mezi davy obdivovatelů těchto krásných strojů jen těžko projet. Perfektně zvládnutá organizace a spolupráce s dopravní policií ale byla zárukou úspěchu.



S počasím už tak jednoduchá domluva nebyla a tak kemp Džbán v pravidelných intervalech skrápěly přívalové deště. Během krátké chvíle ale vždy znovu vysvitlo slunce a mohlo se vyjet znovu, jako v tomto případě na sobotní vyjížďku Prahou, která měla svůj cíl na Hradčanském náměstí. A pokud by vám byly jedny Hradčany málo, měl ty druhé majitel Gold Wingu vymalovány přímo na svém motocyklu.


To už se ale dívate na hruď osoby nejpovolanější, prezidenta českého Gold Wing Clubu, Vlastíka Švrčka, kterému jsem závistivě okukoval jeho nový účes.


To už ale přichází čas návratu na Džbán, kde po večerním programu následuje bujará noc a v neděli se většina z účastníků vydává zpět do svých domovů, aby se na této akci zase za rok objevila, i když na jiném místě. Věřím, že jste mnozí z vás ty krásné stroje v nedělní odpoledne a podvečer sami potkávali. A jistě mi dáte za pravdu, že je to nádhera. Já můžu jen dodat, že stejně nádherná je i jízda.

Informace o redaktorovi

Jarda Šíma - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):


TOPlist