kawasaki_good_times_tour2




Královédvorský okruh 2012

Mezinárodní závody historických závodních motocyklů a sidecarů. 16.ročník Ceny Františka Šťastného na Královédvorském okruhu se jede letos tradičně v sobotu 30 června a neděli 1.července.

První závod přeboru historických závodních motocyklů a sidecarů Oldie Cup 2012 původně naplánován a zapsán do mezinárodního kalendáře pod hlavičkou autoklubu ČR, ale v průběhu příprav se zjistilo, že závod bude pro nás lepší zařadit do kalendáře nově vzniklého svazu ČSMS , v jehož výkonném výboru je zakládající předseda Old Racing Clubu Petr Civín mladší. Ke stejnému rozhodnutí došli i další pořadatelé.
Už do dnešního dne máme přihlášeno 260 závodníků . Můžeme přivítat početné pole zahraničních jezdců z Anglie, Německa, Rakouska, Itálie, Slovinska, Slovenska, Švýcarska i z Francie.
Po pravidelném školení pořadatelů v pondělí začalo ve středu navážení balíků na obložení nebezpečných míst. To už se začali sjíždět první nedočkaví závodníci, aby obsadili v depu svá oblíbená místa. Vždycky se těšíme, až v sobotu zavrčí první stroje a začne trénink. To už o dění na trati budou rozhodovat nominovaní funkcionáři a organizační tým jen zachraňuje ve výjimečných situacích časový harmonogram závodu.
V kategoriích sidecarů je přihlášeno 26 posádek a tak jsme je rozdělili na ty starší a pomalejší M a P do roku 1967 a Z do r.1978.
Závod se jede pod patronací starostky Dvora Králové nad Labem Edity Vaňkové.Ta také tradičně zahájí nedělní program v 9 hodin. Jezdce na slavnostním zahájení pozdraví i hosté a mezi nimi Jarmila Šťastná- Königová, manželka Františka Šťastného. Právě tady v neděli 1. července oslaví 80. narozeniny Pořadatelé neponechali nic náhodě a celý program bude komentoval Karel Březina, který komentuje i závody mistrovství světa.
Mimo mnoha zajímavých strojú a jezdců při páteční technické přejímce se diváci budou moci osvěžit dobrým pivem a jídlem v depu. Tam u Vagónu bude hrát hudba. V pátek nám Rock Hill Billy připomene začátky amerických Hot Rodů a v sobotu nastoupí Country kapela.
Samotné závodění zahájí v 9.40 nejstarší motocykly. Kategorie B vintage do roku 1930 a C post Vintage 1930-40 350tky! O těch se říkalo, že musí vytřít svými těly vlhká místa na asfaltu. To už je tradičně zahajovací jízda. Ráno bývá vlhko, ale závodí se fest. Uvidíme BSA, Rudge, BMW, Ariel, Gilera a další značky, které tvořily historii motorismu.
V 10.20 nastoupí závodníci kategorie T - Clubsporty 125tky 2T a 250tky 4T, a kategorie U, to jsou 250tky 2T a 350 4T vyrobené v letech 1968-1978.
Další jízdu absolvují kategorie E, F a L. Další kategorií, která se představí na okruhu bude třída Classic H - dvěstěpadesátky vyrobené do roku 1967.
Dopolední program ve 12.20 uzavřou sidecary kategorií M a P. Tím skončí první část programu. O přestávce 13-13.30 představí své otevřené automobily veterány členové VCC Dvůr Králové. Provezou po okruhu bývalé účastníky a vítěze královédvorských okruhů v letech 1952- 1964. V prostoru startu a cíle proběhne slavnostní předání cen vítězům dopoledních závodů.
V nabitém programu není moc času a tak úderem 14 hodiny začnou najíždět na start kategorie J a K. To jsou klasické 350ky a 500ky vyrobené do roku 1967
Po nich nastoupí na start 27 závodníků v kategorii W Clubsport víceválce do 500ccm a dvouválce do 750ccm. V 15 hodin nastoupí na start kategorie V a X vyrobené do roku 1978. Nejnapínavějším a nejrychlejším závodem bude jízda kategorií R+S, to jsou motocykly Grand Prix do roku 1978, která se pojede od 15.40.
Na závěr bude nejsledovanější třída, kategorie sidecarů vyrobených do roku 1978.Tady startuje 5 královédvorských posádek a máme se na co těšit.
Doufáme, že závod bude bez vážných zranění jezdců a zdravotních potíží diváků. Závod je po zdravotní stránce zabezpečen nadstandartně. Lékaři jsou připraveni zasáhnout při nějakém vážném zdravotním problému i ve vnitřní části okruhu.

V sobotu bude na trati dopravní omezení od 6.30 a uzavírá se v 7 h ráno a odpoledne se otevírá pro běžný provoz v 19 hodin. V neděli se uzavírá v 8 h ráno a otevírá v 18. Obyvatele, kteří chtějí vycestovat ven z města prosíme, aby si včas vyvezli auta mimo okruh.
V mimořádných případech se obraťte na vedoucí pořadatelů na úsecích. Rozeznáte je podle oranžových kombinéz. Ti mají vysílačky a jsou ve stálém spojení s ředitelem závodu.
Další informace najdete na www.old-racing.cz
Divákům přejeme hezký zážitek ze závodů.

Za O.R.C. Dvůr Králové n.L.
Oldřich Prokop

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):


TOPlist