husqvarna_svartpilen_801_2




Recenze RAM Mounts: Držáky pro každou motorku

Připevnit mobilní telefon, GPS navigaci nebo akční kameru ke konstrukci motocyklu vyžaduje nákup speciálního příslušenství. Jednou z voleb jsou držáky RAM Mounts, které sice zaskočí vyšší cenou, ale naopak lákají na spoustu možností uchycení, variabilitu i pevnost a spolehlivost. Jak dopadly v testu?

Kapitoly článku

Jednoduchý systém složený ze 3 částí

Výhodou držáků RAM Mounts je velice prostý koncept, kdy se uchycení příslušenství skládá ze 3 základních částí – držáku na konstrukci motocyklu, propojovací "chňapky" a koncového držáku pro telefon, navigaci, akční kameru a další. Jednotlivé části lze mezi sebou kombinovat a snadno tak na stejné místo připevníte telefon a cestou zpátky navigaci nebo akční kameru. Stačí jen zaměnit koncový držák (viz naše videorecenze).

Na motocykly se nejvíce používají držáky k upevnění na části motocyklu pomocí šroubů nebo objímek. Samotný výrobce připravil šikovný konfigurátor v češtině, kde se každý může inspirovat, jak a kam dané zařízení připevnit. Nejčastěji člověk sáhne po tzv. “pavoukovi” pro telefony nebo navigace, výrobce ale připravil i redukci na stativový závit, držák akční kamery, tabletu nebo láhve s pitím.

Část na motocyklu i koncový držák na sobě mají kulaté čepy, které jsou zmíněnými “chňapkami” spojeny. Tím je zajištěna snadná instalace, pevné propojení i možnost nastavení úhlu. Propojovací části mohou mít různou délku podle použití a existují i varianty s možností rotace.

Na brzdové páčky, střed řízení, řidítka nebo třeba nádrž

Běžný motocykl nabízí spoustu míst, kam lze držáky RAM Mounts připevnit. V případě nás motorkářů nejsou ani tak lákavé přísavky nebo nalepovací držáky, ale spíše části samotné konstrukce motocyklu. Nejjednodušší je připevnit držák na různé šrouby (od páček spojky a brzdy, od nádobky kapaliny, víčka nádrže apod.). Oblíbeným místem je rovněž střed řízení, k čemuž slouží speciální sada.

Překvapilo mě, jak je instalace držáku snadná. Ale proč by ne, když stačí většinou vyšroubovat jeden šroub, přidat mezi to kompaktní držák s čepem a zase zašroubovat? Po dotažení přibude na motorce podivná černá kulička, která vypadá zvláštně, ale sama o sobě ještě tolik design neruší. Propojení s dalšími částmi zvládne každý a výsledný držák je sestaven raz dva. Líbí se mi, že pomocí čepů můžu změnit úhel a dát si telefon do polohy, která se mi zdá nejlepší. Doladění během cestování je rovněž velmi snadné, stačí povolit jednu matku, naštelovat a znovu utáhnout.

Na své SVčko jsem využil nejvíce upevnění na spojku a šroub od víčka nádržky s brzdovou kapalinou. Byl to pro mě dobrý kompromis mezi polohou a velikostí části na motocyklu. Na testovaný skútr Yamaha Tricity 125 však žádný takový způsob použít nešel, všechny šrouby jsou totiž skryty pod gumou. Zde člověk musí použít nalepovací držáky, případně objímky na řidítka a zrcátka. Skútristi mají tedy možnosti omezené.

Drží pevně a jen tak nespadne

Důležitou vlastností všech držáků je kvalita zpracování a jejich pevnost. Co na plat, že si mohu na držáky přidělat téměř cokoliv a stejně tak držáky připevnit do desítek míst, když bych se každou cestu bál, že mobilní telefon skončí ve škarpě? Držáky RAM Mounts slibují extrémní pevnost a výrobce se za to dokonce zaručuje doživotní zárukou. Podle slov českého zastoupení držáky musí telefon při správném uchycení udržet nejen na dálnici D1, ale i třeba v terénu či na čtyřkolce.

Neměl jsem samozřejmě strach o část na motocyklu, ta je totiž v většinou přichycena šroubem a šance, že by se uvolnila, je mizivá. Po dotažení motýlové matice na propojovací části byl ale i celý držák velice pevný. Při lomcování je zde sice mírná vůle, nehrozilo ale, že by se některá část uvolnila. Držáky jsou přitom tvořeny kombinací kovu a tvrzeného plastu

Pozornost jsem ale musel dávat na držák telefonu. K otestování jsem měl 3 možnosti – pavouk, odolný a voděodolný kryt a univerzální držák na telefon. Pavouk je nejspíše nejpoužívanější volbou hlavně kvůli snadné manipulaci a zároveň kompaktním rozměrům. Telefon v něm držel poměrně pevně, na internetu jsou však případy, kdy se telefon i tak uvolnil. Nic jsem tedy neriskoval a přes telefon ještě přetáhl silikonového motýla, který přístroj velice pevně zajistil. Ani při vyšší rychlosti nebo v horším terénu se telefon neuvolnil.

Univerzální držák na telefon se dá přizpůsobit velikosti mobilního telefonu, vystačíte si jen se šroubovákem. Telefon pomocí pogumovaných pacek držel pevně, packy však vstupovaly mírně nad displej a občas část zakryly. V odolném krytu má člověk jistotu, že se telefonu nic nestane ani v dešti a nepříznivých podmínkách. Při nákupu je ale potřeba pečlivě vybrat jeho velikost ve srovnání s telefonem. Já do testovaného pouzdra svůj Samsung Galaxy S6 s 5” displejem nevměstnal, musel jsem vyndat vodotěsnou vložku a fólii.

Držáky RAM Mounts jsou hojně využívány pro připevnění akčních kamer a velkým téma jsou přenášené vibrace. Držáky, které jsou používal, na sobě neměly žádné gumové prvky, které by vibrace měly tlumit. Přesto ale samotná konstrukce držáků tento nešvar zmírní a třeba telefon v pavoukovi (ten tedy nějaké gumové části má) žádné velké vibrace nedostával. Akční kamery jsou na to samozřejmě náchylnější a člověk musí počítat s tím, že se nějaké vibrace do obrazu dostanou. I podle zkušeností samotných uživatelů je to ovšem mnohdy lepší něž u originálních držáků k akčním kamerám. Tady může pomoci stabilizace samotné kamery.

Univerzální ano, hezké příliš ne

Věc, kterou jsem zmiňoval v prvním pohledu a dojmech, musí samo sebou zaznít i zde. Držáky RAM Mounts si rozhodně zaslouží pochvalu za jednoduchý koncept a univerzální použití, pramení z toho ale i jeden neduh – ne zrovna atraktivní vzhled. Část na motocyklu bych ještě odpustil, zde totiž přibude více méně jen čep. Pokud jej ale spojíme se zbylou částí držáku, příliš estetická kombinace nevznikne.

Ani na testovaném SVčku z roku 2002 nevypadají držáky úplně nejlépe, natož na nějakém modernějším stroji. Praktické využití zde dostalo přednost před vzhledem. Pokud se váš motocykl pyšní chromováním, RAM Mounts se dělají i v tomto provedení. Tvar a konstrukce ale samozřejmě zůstává totožná.

RAM Mounts – závěr

Recenze potvrdila moje prvotní dojmy z držáků. RAM Mounts rozhodně potěší jednoduchou konstrukcí, snadnou instalací a pestrou paletou způsobů, jak vlastně telefon a další příslušenství k motocyklu přichytit. Líbí se mi, že lze jednotlivé prvky libovolně kombinovat a sestavit si tak skoro řešení na míru. Oceňuji i vysokou pevnost a spolehlivost, kterou zaručuje samotný výrobce doživotní zárukou.

Negativa vyplynula tak trochu sama. Kvůli univerzálnímu provedení nevypadají držáky na motocyklu zrovna nejlépe a tak trochu musíte dát přednost praktickému využití před designovým doplňkem. Zatímco na motocyklu najdete mnoho míst, kam držáky umístit, na skútru je to trochu složitější. Ale několik řešení výrobce i přesto nabízí.

Kapitolou sama pro sebe je cena, která je na první pohled vysoká. Za kombinaci držáku na řidítka a pavouka pro mobilní telefon se totiž dostanete na částku lehce pod 2000 Kč. A to rozhodně není nejdražší kombinace, spíše z těch levnějších. Vybízí se tak poohlédnout do čínských obchodů, kde již naleznete spoustu obdobných, ale o poznání levnějších řešení. Je však otázkou, zda kvůli několika stovkám riskovat ztrátu a poškození telefonu.

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

+ Spousta možností uchycení
+ Kvalitní zpracování
+ Pevnost


- Vyšší cena
- Ne zrovna lákavý vzhled


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zkrat11 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist