journeyman_brezen




Souboj motorů: Milwaukee Eight vs Twin Cam

V letošním roce máme možnost vedle sebe postavit motocykly staré a nové generace Harley-Davidson s odlišným motorem a pozměněnou technikou. A protože tahle situace se opakuje u téměř celé nabídky po 17 letech, nemohli jsme si tuto příležitost nechat proklouznout mezi prsty. Podařilo se nám tak do letošního plánu dostat jednak zcela novou CVO Road Glide Ultra z roku 2016, a proti ní již nastupující generaci s novou motorizací Road Glide Special 2017.

Kapitoly článku

Na úvod jen letmý pohled do minulosti. Uvedením modelové řady pro rok 2017 přichází Harley-Davidson teprve s devátým motorem v historii značky. Ano, není to tak úplně pravda, je tu samozřejmě V-Rod a sportovní specialitky, ale to je již o úhlu pohledu. Konzervativnější přístup budeme dnes jen stěží u jiné značky hledat. Ačkoliv to tak nebylo vždy, v dnešní době rychlých změn v řadě odvětví je opravdu mnoho zákazníků, kteří jsou na tuto klidnější vlnu vývoje velice dobře naladěni. Ne že by snad motocykly značky Harley-Davidson byly konstrukčně zastaralé. Spíše si jen snaží držet svůj styl a směr tak, jak jsou zákazníci zvyklí, a s výraznými změnami si dávají opravdu na čas a přichází s nimi až v době, kdy mají opravdový smysl. Někomu tohle tempo nemusí úplně vyhovovat, ale koneckonců máme zde možnost volby a nabídka na trhu je dostatečně pestrá.

 

S motocykly H-D pro rok 2017 - a testovaná Road Glide Special v tomto pohledu není výjimkou - přichází nový motor Milwaukee Eight. Je to zároveň první nový motor, který Harley Davidson představuje po patnácti letech. Název není, jak tomu u této značky bývá, věcí náhody a nová generace Big Twin tak dostala svůj název podle počtu ventilů, kterých je v motoru dohromady osm. Na rozdíl od předchůdce si zde však motor vystačí jen s jednou vačkovou hřídelí. Ta je stále umístěna v bloku motoru poblíž kliky, a ventily otevírá přes zdvihací tyčky.

H-D Road Glide prošel v průběhu let přes řadu obměn a úprav, které ho tak dostaly až do role vyváženého cestovního náčiní. Jeho individualistické zaměření však rozhodně není pro masy. Díky napevno uchycené kapotáži je zde vše pocitově jinak, a nejednoho jezdce tak může zaskočit první pohyb řídítky, když kapotáž nezmění směr pohledu. Co se stylu týče, nejsou mezi oběma testovanými verzemi rozdíly. Ovládání je naprosto identické a všemu krom budíků vévodí z pohledu řidiče mohutné barevné LCD  - infopanel, který je centrem veškerého dění, a zdrojem informací i zábavy.

Verze CVO je samozřejmě krom mohutného topcase a vyššího plexi vylepšena o hitparádu dovedností a příplatkových součástí, ale jinak je v podstatě vše identické a jezdec, který standardně jezdí klasickou verzi Road Glide, se ihned najde. O poznání jiné pocity a rozdíly se samozřejmě dostaví při prvním vrknutí a ujetí několika metrů, a ve výbavě to tentokrát není.

Pominu-li jinou velikost předního kola, jsou výrazné rozdíly v motoru a podvozku obou motocyklů. Nejde však ani tak o výkonové rozdíly, ale celkový průběh a charakter každého motocyklu. CVO je bez debat opravdovým cestovním králem silnic a nemá mnoho slabých míst. Na dlouhé trati je to opravdová lahůdka na dvou kolech, která je navíc vybavena o opravdu kvalitní audio, širokou paletu příslušenství a samozřejmě motor v úpravě Twin-Cooled Screamin‘ Eagle Twin Cam 110 (1801 ccm). Kromě mohutného motoru dělají celkově velice pozitivní dojem z této nejvyšší verze především detaily v prémiovém podání. Ačkoliv bych čekal v maximálních rychlostech trochu více stability, a naopak v nízkých o chlup lepší manévrovatelnost, celkové pocity jsou pozitivní. V této úpravě má motor neutuchající potenciál, a nic si nedělá z hroší váhy motorky. Má neuvěřitelný zátah, a v tomto ohledu se mu objemově menší Milwaukee Eight nemůže vyrovnat. Jedná se o opravdu individualistickou záležitost, budící za každé situace pozornost a respekt nejen samotného jezdce.

Na vše je samozřejmě třeba jít s rozvahou a vědomím hmotnosti 439 kg. Pokud však přijmete tuto výzvu a pravidla, budete odměněni a hýčkáni na dlouhých trasách s maximální porcí užitku a zábavy. Sice tato legrace nestojí málo, ale je tu stále ta jistota, že řídíte nejvyšší level cestovní kategorie. Samozřejmě, nejedná se o žádného sportovce, ale podvozek a tovární úpravy vám dovolí i tak velice slušnou ovladatelnost v pohybu. Styl je zde zkrátka dán a to dost vyhraněným způsobem. Na cestu s sebou krom spolujezdce poberete opravdu hodně zavazadel, prostoru je více než dostatek a zastavení je díky čtyřpístkovým brzdičům i při této hmotnosti dílem okamžiku. Z bohaté výbavy stojí za povšimnutí zvětšený prostor pro nohy spolujezdce a z drobností nově upravená verze bezkontaktního klíče s pozicí ON/OFF pro ovládání zámků kufrů.

Naproti tomu zde stojí motocykl Road Glide Special se zcela novým motorem Milwaukee Eight a přepracovaným podvozkem s novými tlumiči. Oproti druhému motocyklu v testu je to poněkud střízlík, ale v rámci kategorie stále motocykl s podobným zaměřením. Rozdíl několika desítek kilo suché váhy je však znát, a celkový dojem ještě umocňuje nový podvozek. Stejně dimenzovaný Road Glide jsem měl možnost vyzkoušet v roce 2014 (viz test), takže podvědomě se srovnání stáčí i směrem k původní verzi tohoto motocyklu.

Nával nových emocí a pocitů se samozřejmě dostavuje hned po startu a prvním otočení plynové rukojeti. Motocykl má výrazně menší porci vibrací v chodu na volnoběžné otáčky, což má na svědomí nový vyvažovací hřídel. Motor o objemu 1 753 ccm se téměř netřese, a má až nečekaně sametový chod a zvuk. Lehké rozpaky se naštěstí rozplynou po otočení plynové rukojeti, kdy se ozvou charakteristicky dunivě brumlající tóny. K dispozici bude i silnější verze 114 kubických palců (1868 ccm), která bude určena pro modely Ultra Limited, Road Glide Ultra a tříkolky Tri Glide. I přes pozměněnou techniku a větší objem se podařilo u motoru zachovat stejnou hmotnost. Milwaukee Eight je i se čtyřmi ventily v každém válci dokonce o trochu užší než Twin Cam. Úhel sevření válců zůstal pochopitelně 45 stupňů, ale zvýšil se kompresní poměr. Všechny ostatní hodnoty vychází papírově lépe ve prospěch nového agregátu. Výrobce hlásí v procentech i úspornější charakter, ale v kratším seznámení jsem výraznější zlepšení nezaznamenal. Spotřeba se pohybovala kolem 6,5 l/100 km.

Nový motor Milwaukee Eight má však, v porovnání s loňskými motocykly, pocitově hladší chod a o poznání razantnější zátah odspodu. To považuji za největší přednost. V nižších rychlostech a otáčkách tolik necuká, má výraznější potenciál i při předjíždění a disponuje větší silou v maximálních hodnotách. V přímém srovnání sice nedosahuje potenciálu testovaného staršího modelu CVO Road Glide Ultra, ale jízda je celkově klidnější a nebudete potřebovat při předjíždění tolik podřazovat - dvouválec má sametový zátah v celém spektru otáček. Síla mohutného dunivého dvouválce, a charakteristický zvuk převodovky ale zůstaly. Celkově lepší ovladatelnost je krom nového motoru umocněna i díky přepracovanému podvozku a robustní charakter motocyklu se snaží ještě více potlačit.

Nové odpružení opouští klasickou konstrukci a přechází u řady touring na tlumiče Showa SDBV s kazetovou konstrukcí. Změna nastala i vzadu, kde zmizelo nastavení pomocí vzduchového ventilu a místo něj je montována klasická konstrukce tlumiče s hydraulickým nastavením předpětí pomocí otočného regulátoru. Škoda jen, že otočný mechanismus je hůře přístupný přes montované kufry. Ve výsledku ale motocykl drží bezchybně stopu a jezdec nemusí tolik bojovat s řídítky. Navíc se výrazně zlepšil komfort odpružení - především vzadu - a posun je zde znát i vůči verzi, kterou jsem testoval v roce 2014. Motocykl dokáže bez větších potíží pobrat i velké nerovnosti pod koly bez toho, aby to jezdec pocítil na zadních partiích. Přední vidlice se nepotápí a i při intenzivním brždění si tak motocykl zachovává dobré jízdní vlastnosti. Svůj podíl na tom má i propojení přední a zadní brzdy, které díky tomu ještě více minimalizuje náklon na předek.

Ve výsledku nelze čekat jednoznačné rozhodnutí, který motocykl je lepší. Nový Road Glide Special (od 22 400 EUR bez DPH, 732tis. Kč s DPH) je jednoduše jiný - modernější. Přes řadu shodných prvků výrazněji lépe funguje na podvozku, a v základu nabízí o poznání plynulejší jízdu a ovladatelnost v zatáčkách, a to i ve srovnání se starším modelem z roku 2014. Kromě toho by modernější motor měl být prý i méně náročný na servis.

Na druhou stranu, koncepčně staršímu modelu CVO (33 250 EUR bez DPH, 1086tis. Kč s DPH) nelze upřít maximalistické pojetí a opravdu silný motor. Ten navíc poskytuje syrovější podání a divočejší výraz, ale nepředbíhejme. Až čas nám ukáže, jak na tom budou motocykly řady CVO s novou technikou.

Informace o redaktorovi

Lukáš Růžička (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 182 cm
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Klady a zápory

Road Glide CVO 2016
+ výbava
+ zpracování a maximum příslušenství
+ motor

Road Glide Special 2017
+ podvozek
+ motor
+ brzdy


Road Glide CVO 2016
- motor i přes dodatečné chlazení dost hřeje
- od 160 km/h dále do maxima lehce nestabilní předek
- i na poměry H-D dost vysoká hmotnost

Road Glide Special 2017
- přístup k nastavení předpětí zadního odpružení přes montované kufry
- horší ochrana standardního plexi


POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist