journeyman_brezen




Star Eluder je nový temný cestovatel od tří ladiček

Letos v červnu představila Yamaha vlajkovou loď na poli cestovních cruiserů Star Venture. Prázdniny jsou za námi a Japonci na nás hrnou další novinku z tohoto segmentu. Tou je menší brácha s názvem Star Eluder.

Kapitoly článku

Baggery (Honda F6B nebo BMW K1600B) jsou poslední dobou v kurzu a přibývají stále další výrobci, kteří chtějí z této kategorie také něco urvat. Teď se k nim přidala i japonská Yamaha s modelem Star Eluder. Jde vlastně o odlehčenou verzi luxusní Star Venture, takže tady najdeme stejný rám, podvozek, brzdy a motor.

Dvouválec o objemu 1854 ccm nabídne 170 newtonmetrů a je ovládaný elektronickým plynem ride – by – wire. U Yamahy se mu říká YCC-T a spolu se systémem Yamaha D-mode nabídne dva jízdní režimy (sport a touring), kontrolu trakce nebo tempomat. Jako základ podvozku slouží ocelový rám a hliníkový podsedlák, s tím vším spolupracují 46 milimetrové přední teleskopy a zadní centrální tlumič s nastavitelným předpětím. O zpomalení stroje se starají dva přední 298mm kotouče a jeden zadní 320mm. To vše za pomoci ABS a duálního propojení Unified Brake System.

Eluder bude z bran továrny vyjíždět vybavený sedmipalcovým dotykovým displejem, který je možné ovládat pomocí tlačítek na řidítkách, nebo dokonce hlasem přes bluetoothem spárovaný interkom. Nechybí možnost přehrávání hudby z telefonu či jiného zařízení (připojení přes bluetooth, usb, nebo stereo aux) a ani rádio. Při poslechu hudby se ale majitel bude muset obejít bez reproduktorů ve vrchním kufru.

Kromě top casu Eluder přišel ještě o velký nastavitelný štít, parkovacího asistenta Sure Park, mlhovky a ukazatel tlaku v pneumatikách. Přišel i o veškerý chrom, ale hlavně taky o 40kg váhy. Komu by přišlo, že je výbava slabá, může sáhnout po balíčku GT. Ten nabídne GPS navigaci, vysílačku, nebo alarm. Stačí přihodit k ceně základu v přepočtu 33 tisíc korun.

Jestli už se vidíte, jak na temném baggeru (krom celé černé bude v nabídce ještě modrá a stříbrno-černá varianta) projíždíte krajinou a z reproduktorů zní vaše oblíbená hitovka, pak to bude nejspíš v jednom ze států severní ameriky. Navíc k tomu budete potřebovat minimálně 22 499 dolarů (cca 494 tisíc korun). Star Eluder je určený, stejně jako jeho větší sestra, hlavně pro americký trh, ale třeba se později bude prodávat i v Evropě.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist