yamaha_demo_tour




Výstava Motosalon odstartovala

Úderem třinácté hodiny dnes oficiálně zahájila svůj pětidenní program výstava Motosalon 2012. Symbolickou pásku u vstupu do pavilonu P na brněnském výstavišti společně přestřihli policejní prezident Petr Lessy, vrchní ředitel sekce schvalování Ministerstva dopravy Karel Peška, generální ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš a Jiří Miňovský v zastoupení předsedy SDA.

Kapitoly článku

Přestože zítra začíná další přehlídka jednostopých vozidel na pražském výstavišti v Holešovicích, veletrh v Brně lze považovat díky zastřešení motocyklovou sekcí Svazu dovozců automobilů za jedinou oficiální motorkářskou výstavu sezóny. Podle toho se také zachovali zástupci většiny významných značek na českém trhu, a svoje expozice postavili právě tady v Brně.
Největší plochu v hale zabrala tradičně Honda, která zároveň představila největší počet nových modelů. Rozlehlý stánek s charakteristickým křídlem se rozprostírá hned u hlavního vchodu do pavilonu P, a při jeho prohlížení si přijde na své opravdu každý. Mezi téměř pěti desítkami motocyklů všech kategorií vyčnívají na podstavcích všechny letošní novinky v čele s modernizovaným králem silnic Goldwingem, kterému dělá společnost nová štika mezi cestovními endury Crosstourer, dvojice modelů NC700S a X, univerzální Integra, nový skútr Wave a další novinky. Fandové silničního sportu si mohou na vlastní oči prohlédnout vítězný motocykl loňského mistra světa Caseyho Stonera.
U sousedního stánku láká mnichovská značka především na dva nové maxiskútry. Zásadní novinkou na stánku mnichovské značky budou oba nové maxiskútry C 600 Sport a C 650 GT, které rozšiřují nabídku BMW o další, zatím neobsazenou kategorii. Mezi naked motocykly se letošní inovace dotkla modelu F800R, a segmentu endur BMW letos posílila o G650GS Sertao.

Yamaha naladila svůj velkolepý stánek do závodních barev a pokračuje v oslavách padesátého výročí účasti v silničních závodech. Vystavena je samozřejmě kompletní modelová nabídka, ale pozornost návštěvníka přitáhne také celá řada unikátních exponátů. Největším sportovním klenotem stánku je závodní speciál M1 Jorge Lorenza, milovníci přestaveb zase mohou zblízka obdivovat tři přestavby legendárního V-Maxe v podání světových úpravců Ludovica Lazaretha, Rolanda Sanda a Marcuse Walze. O programu V-Max Hypermodified už možná z našeho webu víte, v Brně máte jedinečnou možnost vidět všechny tři show-biky naživo. Kromě toho samozřejmě nechybí ani nové skútry T-Max nebo Xcenter, ale velkým lákadlem je skútr  Aerox WGP 50th Anniversary, o který si na stánku Yamaha můžete zasoutěžit! Kdo se zajímá o motorkářskou módu, ať navštíví stánek v celou lichou hodinu, kdy každý den začínají módní přehlídky.
Dalším stánkem ve směru prohlídky je dvojexpozice značek Kymco a Quadro, které spojuje jeden dovozce do ČR, firma MSA Motorsport Accessories. Hlavně tříkolka Quadro 350D je na našem trhu absolutní novinkou a prakticky prvním konkurentem podobnému stroji známějšího italského výrobce. Kromě skútrů a tříkolek se na stánku Kymco/Quadro vystavuje kompletní sortiment značky Speeds, který zahrnuje širokou škálu příslušenství, od přileb až po nabíječky akumulátorů.
Pokračovat v prohlídce až na konec haly se rozhodně vyplatí. I když velké motocyklové značky na chvíli zůstanou za vašimi zády, můžete si na chvíli od motorek odpočinout při prohlídce příslušenství na stáncích For Bikers a MBW, nebo otestovat elektroskútry Acumoto. V opačném rohu se soustředily menší stánky motocyklových značek. Jawa přivezla do Brna již známý model Sportard, a to jak v základním provedení, tak i v limitované edici Adenium, a  také očekávanou Californii. Na vedlejším stánku Ural se slaví sedmdesát let značky, a k vidění jsou hned tři legendární ruské sidecary. Ural je zároveň jediným stánkem, který myslí i na nejmenší návštěvníky, a připravil pro ně dětský koutek.
Po změně směru prohlídky určitě nevynechejte stánek Policie ČR ani vedle stojící expozici Blue Knights, kde můžete potkat mnohem víc speciálů s majáky, než při silničních kontrolách.
Pak už mezi dalšími stánky s příslušenstvím pomalu dojdete k základně portálů Motorkáři.cz a Quadmania.cz, kde vás rádi uvítáme na kus řeči. Na památku si u nás můžete koupit tričko, kšiltovku nebo podložku pod espézetku, které nabízíme celoročně v našem e-shopu.
Prakticky přes uličku od nás vystavuje svoje novinky KTM, které se podařilo zvládnout všechny logistické problémy a dovézt do Brna i nejvíc očekávanou pecku letošní sezóny – lehké enduro Freeride 350. Fanoušci cestovatele Jardy Šímy budou určitě mít radost z Jardova včasného návratu z Afriky, a přijdou se ho zeptat, jak mu na dvacetitisícovém výletě sloužil Adventure 990 Dakar.
A-Spirit sdružuje nejvíc značek pod jednou střechou, a tomu také odpovídá velkorysá plocha stánku. Sortimentu značky Aprilia vévodí nový maxiskútr SRV850, mezi motocykly Moto Guzzi zase vyniká červeno-bílý retro krasavec V7 Special, o kus dál stojí vyrovnaná barevná řada skútrů Vespa. Z druhé strany se můžete pokochat pohledem na nablýskané Gilery a Piaggia, včetně nového Beverly 350 Touring. Když o některém ze skútrů, z produkce koncernu Piaggio zauvažujete, můžete se rovnou zapsat na zkušební jízdu, kterou pak absolvujete na venkovní ploše vedle pavilónu. Na uzavřené trati jsou k dispozici jízdy na skútrech Aprilia SR 50 R, Piaggio Typhoon 125, Vespa GTV 300 a tříkolce Piaggio MP3 300 LT Yourban. Ke skútru vám zapůjčí i testovací přilbu Arai. Ty jsou vystaveny spolu s dalšími produkty z nabídky Y-shopu ve zbývající části stánku A-Spirit.
Triumph coby jediný zástupce britské motocyklové scény v Brně vystavuje kromě svojí hlavní letošní novinky – cestovního endura Explorer 1215 – celou modelovou řadu, včetně vyladěného naháče Speed Triple R. Významnou roli hraje Triumph také v letošním ročníku ankety Motocykl roku, do které věnoval hlavní cenu – motocykl Triumph Scrambler. Hlasovat v anketě a dostat se tak do slosování o první nebo některou z dalších hodnotných cen můžete přímo na výstavě. Ne však na stánku Triumphu, ale v samostatném stánku vyhrazeném soutěži Motocykl roku.

Krátkou virtuální procházku zakončíme opět u hlavního vchodu, kde rozbalil stanoviště Harley-Davidson. Jestli jste se ještě nebyli podívat u některého z dealerů na poslední dvě novinky – Sportster Seventy-two a Softail Slim, na výstavě můžete spatřit obě, a celou řadu dalších modelů k tomu.
Ploše s expozicemi motocyklových značek zdatně sekundují stánky s příslušenstvím, motooblečením, přilbami a dalším motorkářským sortimentem. Nemalou část haly zabírá také výstavní plocha firmy ASP Group, která se specializuje především na čtyřkolky.
Ze stánků, kde se vystavuje příslušenství můžete na fotkách vidět například Bikers Crown, M.C.F., Motopoint, Shoei nebo Nokamoto, ale zastoupeno je zde mnohem víc značek s příslušenstvím, přilbami, motooblečením a dalšími službami. Všem se budeme podrobněji věnovat v dalším článku, stejně jako doprovodnému programu, který zpestří návštěvu výstavy Motosalon 2012 na venkovní ploše a v pavilonu Z.


Otevírací doba, parkování

Pokud se k výstavišti dostanete jinak než autem, můžete pro vstup do areálu využít kromě hlavní brány ještě několik dalších vchodů, které jsou v plánku označeny červenou šipkou. Parkovací kapacitu pro 850 aut nabízí 20 Kč na hodinu patrové garáže firmy Expoparking, které se nachází v blízkosti pavilonu E. Další místa jsou na menších parkovištích u brány číslo 8, kde zaplatíte za celý den 150 Kč.
Výstava pro veřejnost začíná ve čtvrtek 8.3.2012, kdy má otevřeno stejně jako v pátek 9.3. a v sobotu 10.3. od 9 do 19 hodin, v neděli se zavírá už v 16 hodin. Základní celodenní taxa ve všech dnech činí 180 Kč. Pokud se registrujete na stránkách veletrhu předem, nebo patříte do kategorie děti 6 - 15 let, studenti s potvrzením o studiu, držitelé průkazu ZTP a ZTP/P, či senioři od 65 let, budou po vás chtít jen 150 Kč. Děti do 6 let mohou vstoupit dokonce zcela zdarma.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (33x):



TOPlist