globalmoto_duben_nolan




Extravagantní Vyrus 986 M2 jde do prodeje

Italský výrobce Vyrus, který se oddělil od legendární Bimoty, přichází se svým novým modelem homologovaným pro silniční provoz. 986 M2 jde konečně do prodeje a objednat si jej lze buď ve standardním provedení, nebo postavený zcela na míru.

Vlivy ze zmíněné Bimoty jsou pochopitelně znát na každém centimetru. Asi nejzásadnějším prvkem, kterého si každý povšimne hned na první pohled, je přední kolo uložené na kyvné vidlici, přičemž o zatáčení se stará dvojice táhel. Výhodou tohoto řešení je eliminace potápění předku při brzdění.

Prakticky veškerá „plechařina“ Vyrusu a to včetně přední kapotáže spojené s nádrží, je vyrobena z karbonu. Díky tomu dosahuje 986 M2 suché hmotnosti jen 145 kilogramů. Nelze opomenout ani vypilovanou aerodynamiku, která byla testována pomocí simulací a následně i ve větrném tunelu. Díky tomu se Vyrus pyšní výjimečně nízkým koeficientem aerodynamického odporu.
V rámu 986 M2 nalezneme motor vypůjčený z japonské Hondy. Jedná se o řadový čtyřválec z CBR600RR, disponující 125 koňmi výkonu. Přihlédneme-li ke zmíněné hmotnosti, je to naprosto dostatečná síla.

Standardně je Vyrus stavěn ručně a ze špičkových komponent, ovšem komu by byl i takový přístup málo, ten může zvolit druhou možnost, spočívající ve stavbě zcela na míru. V tom případě si zákazník sám volí, jaké chce brzdové komponenty, výfukový systém, lakování a případně i úpravy na motoru.

Cena zatím nebyla potvrzena, ale lze očekávat, že základní varianta vyjde na přibližně 25 000 euro (675 000 korun).

Podívejte se na závodní speciál Vyrus 986 M2 Race Bike:

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist