journeyman_brezen




Velké motorky a čtyřkolky už nebudou muset na emise

Z ministerstva dopravy přichází zpráva, která potěší nejednoho majitele velkého cestovního korábu či čtyřkolky. Úředníci se zřejmě chytili za nos, protože plánují zrušit povinné kontroly vypouštěných škodlivin u strojů vážících více jak 400 kg. Majitelé těchto strojů tak ušetří nějakou kačku, hlavně jim ale ubude spousta starostí.

Těchto těžkých korábů u nás nejezdí moc (podle centrálního registru MD 7549), o to větší ale mají jejich majitelé starosti. Když jede člověk na STK a s ní spojené „emise“ s autem, probíhá to většinou bezproblémově. U motorek je ale ta potíž, že ne všechny stanice mají stroje, kterých se to týká, ve své databázi a mají pro měření potřebné certifikáty. Často tak musel motorkář nastartovat svůj stroj a jet takzvaně o dům dál. Při takovýchto anabázích vem čert ušetřenou tisícovku, která ale bodne.

K tomuto kroku ministerstvo dopravy vedlo podle mluvčí Lenky Rezkové také to, že těchto strojů jezdí málo, navíc bývají v dobrém stavu a opečovávané, takže je jejich dopad na zvyšování emisí v ovzduší minimální. Zrušení těchto kontrol vítají nejen majitelé strojů typu Honda Gold Wing, Harley – Davidson Electra Glide nebo nedávno testovaného Indian Roadmaster Classic, ale i samotní majitelé STKček, pro které se vzhledem k výše uvedeným problémům nejedná o výnosný byznys. Povinnost kontrolního měření v současnosti dopadá na stroje s pohotovostní hmotností vyšší, než 400 kg, změna by měla vejít v platnost na podzim letošního roku.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 33 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarin1 přispěl 6 Kč
Bulit69 přispěl 6 Kč
Myna přispěl 3 Kč
MaOn89 přispěl 6 Kč
masi přispěl 6 Kč
Jarda-Bekr přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist