husqvarna_svartpilen_801_2




Ural představil limitovanou edici MIR

Novinek ze světa Uralu je jako šafránu a o to víc potom zaujme zpráva, hovořící o limitované edici MIR, oslavující 20 let spojení amerického a ruského vesmírného programu. Stroj je nostalgicky pojmenovaný po vesmírné stanici Shuttle-Mir, která byla výsledkem spolupráce.

Dohromady vznikne dvacet kusů v bílé barvě s červenými doplňky, připomínající zbarvení vesmírných korábů. Ona bílá barva však není vůbec obyčejná. Jedná se zbarvení nazvané Orbital White, které je kombinací metalízy a perleti. Výsledkem jsou odstíny modré, které Ural vrhá při dopadu světla.
Opravdovou specialitou je solární panel na přední části sajdkáry, skrz který je možné dobíjet palubní baterii nebo s ním napájet různé externí příslušenství. Když se panel zrovna nehodí, prohodí se jednoduše za ocelový nosič. Pro Ural jsou dále novinkou štítky z termoplastu, chránící jezdce i spolujezdce. Kdo plánuje vesmírnou misi v jednom, přehodí přes sajdkáru plachtu z materiálu podobného těm, které se používají na vesmírných plavidlech k tepelné izolaci.
Za opravdu originální prvek lze považovat „klíč na opravu“ o velikosti 36 mm. Moc velký? Na klíči je ještě QR kód, odkazující na video s postupem opravy stroje. Jedná se o scénu z filmu Armagedon, kde ruský kosmonaut Lev Andropov přesně takovým klíčem mlátí do počítače vesmírné stanice tak dlouho, dokud nezačne fungovat.
Pohonnou jednotkou celého stroje je jinak stará známá klasika v podobě plochého dvouválce o objemu 750 kubických centimetrů. Po mnoha a mnoha letech dostal motor vstřikování a může tak nabídnout 41 koňských sil, roztáčejících přes čtyřstupňovou převodovku zadní kolo, ke kterému je možné připojit ještě to v sajdkáře.
Pokud si již teď mnete ruce, musíme vás trochu zklamat. Celá edice je bohužel určená výhradně pro americký trh, kde je její cena 16 999 dolarů (374 000 korun). Evropanům je určen speciální model Ural Hybrid, který má více méně stejné parametry jako Mir.
Jedná se ale o vůbec poslední model Uralu s karburátorem. Ve speciální edici Hybrid tak dostanete kombinaci staré karburátorové technologie a prvků, které do modelů značky přicházely během let. Hybrid tak má kotoučové brzdy na všech kolech, větší vzduchový filtr, hydraulický tlumič řízení, externí olejový filtr a další.
Kromě nezvyklé kombinace moderních „výstřelků“ a karburátorů, nabízí dále Hybrid práškový lak na plechových dílech i šasi, dva přídavné světlomety vpředu nebo chrániče rukou australského výrobce Barkbuster. Že jste pořádný cestovatel stáje Uralu, prozradí kufr vyrobený z oceli a hliníku, posazený za záda jezdce.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):
Motokatalog.cz



TOPlist