globalmoto_kveten




TomTom představuje VIO – navigaci na míru skútrům

Ten kdo denně dojíždí po městě, užil by tu a tam možnost, mít svojí trasu na očích po celou dobu jízdy. Přesně pro tyto účely představil výrobce navigací TomTom horkou novinku VIO. Designová navigace propojená s chytrým telefonem, která zůstane ve vašem zorném poli v každém okamžiku.

VIO je na pohled hezounký kulatý displej reagující na dotyky (i v rukavicích), jehož vzhled navíc můžete doladit barevnými zadními kryty. Voděodolné provedení je naprostou samozřejmostí. Pomocí dodávaného držáku se VIO montuje přímo na zrcátko a pouhým otočením jej lze vycvaknout a schovat do kapsy. To aby si jej někdo nepřivlastnil.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Výhodou a zároveň nevýhodou VIA je, že samo o sobě prakticky žádnou navigaci neobsahuje. Veškeré informace na něm zobrazované totiž vznikají na vašem smartphone v TomTom aplikaci a odtud se do VIA dostávají skrze Bluetooth rozhraní. Výhodou je v tomto případě snazší aktualizovatelnost map a také fakt, že vám VIO může zobrazit dopravní situaci, upozornit na radary nebo ukázat, kdo právě volá. V ideálním případě si telefon spárujete kromě VIA i s Bluetooth sluchátkem, takže můžete od TomTomu dostávat hlasové pokyny a zvedat přes VIO telefony. Hlavní nevýhoda tohoto řešení tkví v tom, že jakmile je váš telefon vybitý, VIO nikam navigovat nebude – samo o sobě to totiž neumí.

A tady se dostáváme k další nepříjemnosti. Na to, že je TomTom VIO pouhým dotykovým displejem, ukazujícím dění na vašem telefonu, je totiž vcelku drahé. Zcela konkrétně je cena na evropském trhu stanovena na 149 britských liber (4 800 korun), což je dost peněz. Za výrazně lepší cenu se zde otevírá možnost nainstalovat si do telefonu libovolnou navigaci (takový Waze je dokonce zadarmo), pořídit nějaký pořádný držák a přidělat si do zorného pole přímo mobil.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist