globalmoto_unor




S propadlým řidičákem minimálně do začátku listopadu bez obav

COVID-19, nouzový stav a situace s tím související komplikuje vše, výměnu propadlých řidičských průkazů nevyjímaje. Ministerstvo dopravy proto ve spolupráci s Ministerstvem vnitra přišlo s tolerováním prošlých průkazů během této nepříznivé doby a jedná o tom, že by se jejich platnost automaticky prodloužila do 31. 3. 2021.

Opatření platí zatím pouze pro Českou republiku a pro období nouzového stavu. To začalo 5. října a vláda ho vyhlásila na 30 dnů, tedy do 3. listopadu. Komu v tomto období propadne platnost řidičského průkazu, nemusí řešit jeho okamžitou výměnu nebo se bát pokuty. „Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů (řidičský průkaz; průkaz profesní způsobilosti řidiče) v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, resp. držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku Ministerstva dopravy, které dnes dostaly obecní úřady obcí s rozšířenou působností a krajské úřady.

V současnosti Ministerstvo dopravy navíc jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31. 3. 2021. Jestli vám tedy propadl v současné době řidičák a potřebujete do zahraničí, vystavení nového dokladu se nevyhnete. Pokud ho tedy nezbytně potřebujete, využívejte rezervačních systému příslušných úřadů s rozšířenou působností, jejichž seznam najdete na webu Ministerstva dopravy. O vystavení nového dokladu je stále možné zažádat 3 měsíce dopředu a o blížícím se konci platnosti se nově můžete nechat informovat prostřednictvím Portálu občana (elektronický občanský průkaz, datová schránka). K výměně stačí přinést občanku a starý řidičák, standardní výměna je zdarma a ze zákona na ni má úřad až 20 dnů, možné je zažádat o zrychlené vydání do 5 pracovních dnů, v tom případě ale zaplatíte 700 korun.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mark09 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist