globalmoto_duben_nolan




Royal Enfield ukázal Shotgun 650. Moc toho neřekl, ale víc ani není potřeba

Asi jen málokdo u nás postřehl, že se v uplynulých dnech odehrál v Indickém státě Goa motocyklový festival Motoverse. Na ohromné akci, která přilákala podle serveru Hindustan Times bezmála 15 000 lidí, a kde měl Royal Enfield velké zastoupení, ukázal domácí výrobce i novou motorku Shotgun 650. Moc toho k ní sice neřekl, ale upřímně – je potřeba vědět víc?

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Novinka Shotgun 650, jak už název těm bystřejším z nás napovídá, odkazuje na koncept SG650, představený na veletrhu EICMA v roce 2021. Tou dobou už byly na světě první dva „Twiny“ – tedy Interceptor a Continental GT, ale cruiser Super Meteor se představil na stejném veletrhu až o rok později – tedy 2022. A na Shotgunu není potřeba hledat žádné složitosti. Je to prostě produkční verze konceptu SG650 a přidává se do rodiny Enfieldů, postavených na platformě s dvouválcem o objemu 648 cm3.

Nejblíže má k cruiseru Super Meteor, ale oproti němu působí řekněme „mladistvěji“. Křivky klasického cruiseru byly nahrazeny modernější kombinací bobberu a naháče. Je tu sedlo, které půjde rychle předělávat z jednomístného na dvoumístné, stupačky umístěné uprostřed, tedy nikoliv předkopnuté jako u Super Meteoru, jiná nádrž, ale i drobnosti jako maska kolem předního světlometu. Byť je nutné poznamenat, že konkrétně maska ve stříbrné barvě na původním konceptu SG650 vypadala o dost výrazněji.

Zatímco Super Meteor nešetří chromem, na Shotgunu ho nenajdeme ani kousek. Vše od motoru, přes výfuky až po poslední držáček je oděno do komorní černé barvy. Totéž se ovšem nedá říci o „karosářských“ dílech, které jsou nalakovány kombinací černé, modré a reflexní zelené barvy. Odvážné barevné schéma ovšem značí příslušnost ke speciální úvodní edici v počtu 25 kusů, nabídnuté výhradně návštěvníkům festivalu Motoverse. Další barevné varianty se objeví až Shotgun 650 vstoupí v příštím roce do prodeje jako klasický produkční stroj.

Teprve tehdy se také dozvíme kompletní technické údaje, i když jak už bylo naznačeno, není tady moc věcí, které bychom nevěděli nebo neodtušili už nyní. Odrazit se můžeme od stávajících modelů, a pokud Shotgun 650 nějak dramaticky nepřekvapí, nabídne ze zmíněného motoru stejných 47 koní a 52 Nm jako ostatní Twiny. Fotky prozrazují litá desetipaprsková kola o rozměru 17 palců vzadu a 19 vpředu, klasickou jednokotoučovou brzdu a stejnou kombinaci budíků, jakou najdeme na Super Meteoru. Je tu také nenastavitelná obrácená vidlice vpředu a zadní dvojice tlumičů s nastavitelným předpětím. Do jisté míry otázkou zůstává hmotnost, ale asi se nespleteme, když řekneme, že bude někde mezi těžším Super Meteorem (241 kilogramů pohotovostní) a lehčím Interceptorem (217 kilogramů).

V „sourozeneckých končinách“ se bude nacházet taky cena, až se Shotgun 650 dostane na běžný trh, tedy kolem 200 000 korun, a v nabídce se objeví i hromada doplňků. Shotgun je koneckonců prezentován jako „Custom“ určený pro ty, co se chtějí odlišit, případně se i zlehka pustit do světa přestaveb.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist