globalmoto_duben_nolan




Reflexní víkend

Bilance nehod motorkářů je opravdu děsivá, třeba se nám všem podaří následující akcí ta černá čísla alespoň trochu snížit. Od pátku 30.5.2008 do neděle 1.6.2008 si oblečte na mašinu reflexní vestu nebo jiné reflexní oblečení. BÝT VIDĚT = JEZDIT BEZPEČNĚJI. V níže uvedeném článku najdete i pár dalších důvodů.

Statistiky minulého víkendu byly opravdu děsivé, 5 nehod motorkářů skončilo tím nejtragičtějším způsobem. K tomu je třeba připočíst další desítky nehod s vážným či lehčím zraněním a stovky nehod, které končily „jen“ hmotnou škodou nebo které se do policejních statistik vůbec nedostaly. Média sice motorkáře stále setrvačností líčí jako nebezpečné hazardéry, kteří ohrožují své okolí (i když i tady se už vyskytly první rozumné články, viz třeba zde), už méně se však zdůrazňuje, že většinu tragických nehod způsobí řidiči aut. Statisticky nejrozšířenější příčinou je nedání přednosti v jízdě motocyklu na hlavní silnici a odbočování auta doleva, když jej předjíždí motocykl. Řidiči aut zkrátka v dnešním hustém provozu někdy nestíhají registrovat menší a rychlá vozidla, jako jsou motorkáři.

Na našem diskusním fóru se vynořil zajímavý nápad (viz diskuze) – uspořádat „Reflexní víkend“, který můžete podpořit tím, že na motorce vyrazíte v reflexní vestě. Díky tomu budete v hustém provozu a v noci perfektně vidět a máte menší šanci, že rozšíříte statistiky. Nošení žluté vesty na motorce ale má i další pozitiva. V cizině se stává zvykem, že si ji motorkáři oblékají alespoň na průjezd centry velkoměst a například v Londýně jde o hodně rozšířený zvyk a motorkářů ve vestě je o hodně více než bez ní. Touto akcí bychom mohli tento zvyk pomoci rozšířit i u nás. Navíc tím autařům dáme najevo, že nám naše bezpečnost není lhostejná, a třeba je tím přimějeme k jejich smířlivějšímu postoji k „dárcům orgánů“

Další výhody reflexní vesty v provozu?

Auta vám ochotněji uhnout z cesty a budou se chovat trochu opatrněji, protože zelené vesty na motorce mají spojeny s policejními hlídkami. Zde bych ovšem chtěl varovat před napodobováním černých nápisů POLICIE či jim podobných na vestách - to je spolehlivý způsob, jak celou tuto myšlenku znehodnotit a opět autaře poštvat proti motorkářům, kteří napodobují policii. Další výhoda - kdyby i tak došlo k nějaké nehodě, řidič auta bude jen stěží vysvětlovat, že si vás nevšiml, a máte menší šanci, že na vás bude policie automaticky pohlížet jako na viníka.

Jakou vestu a kde ji sehnat?

Reflexní vestu snadno seženete v každém supermarketu, obchodu s autopříslušentvím či u benzinky v cenách od 40 do 100 korun. Rozhodně volte žluté provedení, oranžovou mají lidé spojenou spíše s popeláři. Vesty v obchodní síti jsou bohužel v unifikované velikosti a musí se vejít i na mohutnější postavy, takže na vás budou za jízdy pravděpodobně vlát. Také suché zipy možná neudrží nápor větru, proto může být vhodné přes vestu ještě dát pásek. Dalším řešením, jak zlepšit viditelnost v noci a v hustém provozu jsou reflexní pásy přes hruď nebo malé reflexní pásky, které si navlečete na rukáv či stehno a můžete je zde vozit celou sezónu. V současné době jednáme dovozci těchto pomůcek a možná se nám podaří udělat nějakou hromadnou objednávku nebo reklamní akci, pomocí které by se tyto bezpečnostní pomůcky mohly více rozšířit mez příznivce jedné stopy.

Pokud vás uvedené důvody přesvědčily, zkuste tento víkend od pátku 30.5. do neděle 1.6. vyrazit ve vestě a třeba vás to přesvědčí a vesta se stane stálým doplňkem pod sedlem. Nenechte se odradit tím, že většina motorkářů, které budete potkávat, bude bez vesty, ono rozšířit tuto myšlenku bude asi nějakou dobu trvat, ale třeba pomůžete dobré věci a jak zaznělo v diskuzi - rozhodně tím nic nezkazíte.


Majitelé supersportů asi s reflexní vestou jezdit nebudou, ale zkuste si při kupování nového oblečení vybrat světlé barvy, budete více vidět!

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist