globalmoto_unor




Psí Hubík nabízí airbagové kombinézy veřejnosti

Airbag v kombinéze nebo kožené bundě je určitě nejvýraznějším počinem na poli bezpečnosti za posledních několik let. Tahle vymoženost byla donedávna vyhrazená jenom pro nejlepší závodníky planety, a když se mezi ně v roce 2015 přidal Ondra Ježek jezdící tuzemskou značku, začaly se na Libora Hubíka hrnout otázky, kdy si takovou kombinézu budou moct pořídit i běžní zákazníci. Ten okamžik přišel právě teď.

Zlomovým datem byl 29. květen 2018, kdy firma Psí Hubík podepsala spolupráci s italskou společnostní Alpinestars. Možná si vzpomínáte, že první airbagové kombinézy byly vybaveny technologií italské značky Dainese. Po dlouhém vybírání, jednání, testech a vývoji byl ale nakonec zvolen produkt Alpinestaru. Pokud chcete produkt od firmy s dlouholetými zkušenostmi a silným vývojovým zázemím, nemáte na výběr v podstatě nikoho dalšího. A když to neklaplo s jedním, nezbývá, než se obrátit na druhého.

Systém Tech-Air má pro zákazníky navíc obrovskou výhodu. Pokud si pořídíte tenhle airbag, získáváte teoretickou ochranu do více produktů. Systém ze závodní kombinézy totiž není problém použít i do další kombinézy na cesty nebo do bundy. Jenom je potřeba, aby všechny oděvy byly přizpůsobené použití tohoto systému. Poznáte to jednoduše podle loga Tech-Air na rukávu. Spolu s tím souvisí i to, že airbag funguje ve dvou režimech Race a Street, mezi kterými můžete jednoduše přepínat.

Jestli se ptáte proč, je to jednoduché. Každé použití si žádá něco jiného. Na okruhu potřebujete, aby systém dokázal vyhodnotit krizové chování, jako je třeba nástup highsideru a ještě důležitější je, že když máte lehký pád můžete pokračovat. V záloze zbývá ještě druhá bombička pro případ druhého pádu a druhé aktivace systému. V režimu Street se aktivují obě bombičky najednou, díky čemu se celý airbag nafoukne za nevěřitelných 25 milisekund! (v režimu Race za 45 ms). To se hodí v případě, že stojíte, a někdo do vás narazí. I tohle dokáže systém rozeznat, samozřejmě k tomu patří i všechny běžnější situace. Jestli se ptáte, jak to systém pozná, tak je to díky systému ACU (Airbag Control Unit) se třemi akcelerometry a jedním gyroskopem. Všechna tahle zařízení měří zrychlení a pohyb, a pokud vyhodnotí nějaký nezvyklý pohyb jezdce nebo určitý násobek zrychlení, dojde k aktivaci.

Nafouknutý vak ochrání vaše ramena, hrudník, vrchní část břicha, záda a ledviny. Po 5 000 ms pak dochází k pomalému a postupnému vyprázdnění. Když to všechno dobře dopadne, tak vás asi bude zajímat, co se kombinézou a systémem dál. První věcí je, že se oblečení dá plnohodnotně a bezpečně používat i bez airbagu. To je dobré vědět třeba v případě většího servisu, pro který nebudete muset nic posílat do Itálie. V Psí Hubík totiž dostali potřebná školení od Alpinestars, takže nyní figurují jako autorizované servisní středisko Tech-Air v České republice a provedení servisu garantují do 10 kalendářních dnů.

Poslední, ne nejméně podstatnou informací je cena. Výhodou je, že se k tomuhle systému nemusí šít na míru, takže když vám padne konfekce, ušetříte 10 % za šití na míru. Zůstávají i všechny možnosti individuálního designu tak, jak jsme u „hubíků“ zvyklí. Oblečení se pro použití s Tech-Airem musí samozřejmě připravit (drobná změna základního střihu, osazení LED kontrolkami a kitem pro vložení airbagu), za což dáte 3 499,-. Samotný airbagový systém pak stojí 30 999,-, pravidelná servisní prohlídka jednou za dva roky vyjde na 2 599,- a kompletní servis po pádu je za 7 799,-. Není to málo, ale v tuhle chvíli přichází oblíbená otázka, na kolik si ceníte své zdraví? Oproti airbagovým vestám, které stojí cca třetinu je tu pak výhoda v pohodlnosti, kdy neřešíte kabely a co si budeme povídat, také to vypadá lépe. Za nás rozhodně skvělý počin!

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 24 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 3 Kč
Gurun přispěl 3 Kč
francsubrt přispěl 3 Kč
zdenjarda přispěla 3 Kč
Zakeraias přispěl 3 Kč
puod přispěl 3 Kč
Svobtom přispěl 3 Kč
drakis_drakis přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Související firma
  • PSÍ Hubík

    Od roku 1990 se specializujeme na oblečení pro motorkáře. Od počátku jdeme cestou vlastní výroby a intenzivního vývoje, který se silně opírá o zkušenosti ze závodních tratí. Naše kombinézy a oblečení můžete vidět také v Mistrovství světa GP, SBK, Supermoto či Rallye DAKAR. Nejdůležitější pro ...




TOPlist