globalmoto_kveten




Na český trh přichází tříkolka Polaris Slingshot

Současný trh nás za dlouhá a dlouhá léta naučil, že motorová vozidla mají téměř výhradně dvě nebo čtyři kola. Tříkolek je na světovém trhu naprosté minimum, a když už se nějaká objeví, jen velmi zřídkakdy se může pochlubit přízviskem „sportovní“. Jednu novinku však představil americký Polaris.

Jejich model Slingshot, který se objevil na americkém trhu loni, si přináší techniku z auta, ale na druhou stranu spoustu prvků, vypůjčených z motorky. Už samotná koncepce je docela zajímavá. Jedná se o roadster bez střechy a dveří, pyšnící se relativně jednoduchým, omyvatelným interiérem. V něm nalezneme dvojici sedadel doplněnou o bezpečnostní hliníkové oblouky, to kdyby došlo k převrácení. Vzhledem k homologaci jako motorová tříkolka, nemusí Slingshot disponovat airbagy a dalšími prvky, zato jeho posádka musí mít na hlavě motocyklovou přilbu. Papíry jsou však klasické „béčkové“ tedy na automobil.

V přední části prostorového trubkovém rámu, se nachází srdce celého stroje. Čtyřválec z dílen General Motors má objem 2.4 litru, atmosférické plnění a rozvod DOHC. Ze svých útrob vydává 173 koní výkonu, což sice není nijak závratná hodnota, ovšem v kombinaci se suchou hmotností, činící 764 kilogramů, se jedná o slušné stádo. Přenos výkonu zajišťuje klasická manuální pětistupňová převodovka, finální převod na zadní kolo je potom realizován kevlarovým řemenem, vyztuženým karbonem. Nízký a široký Batmobil umí zrychlovat z nuly na sto za 6.5 sekundy a dosahovat maximální rychlosti okolo 220 kilometrů v hodině.

V nejbližší době se Slingshot dostane k vybraným dealerům Polarisu a to za cenu, která je pro celou Evropu pevně stanovená na 29 990 euro (810 000 korun). Jedinou konkurenci lze v současnosti spatřovat v modelu Spyder od Can-Am, případně v retro tříkolce Morgan 3 Wheeler. První dojmy z jízdy s novým Slingshotem přineseme již brzy!

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):
Motokatalog.cz



TOPlist