globalmoto_kveten




Perličky z výstavy

Na výstavě i venkovních prostorách je k vidění také celá řada jedinečných exponátů, se kterými se v běžných motoshopech nesetkáte. Kromě cestovatelského Biga s 230 tisíci najetými kilometry na našem stánku třeba koncept Yamaha V-Max, sajdku v úpravě pro vozíčkáře, nafukovací sedlo či trenažér zvedání motorky na zadní… ale vezměme to popořadě trochu podrobněji.

Koncept Yamaha V-Max

V levé části expozice Yamahy na vás vzadu u stěny čeká černá místnost skrývající koncept nástupce legendárního modelu Yamaha V-Max. Tento koncept již sice putuje po světových výstavách několik let, ale vše nasvědčuje tomu, že se nového V-maxe v budoucnu opravdu dočkáme. Jeho tvary maskované matnou černou barvou budí opravdový respekt a věřím, že po úspěchu MT-01 se Yamaha konečně odhodlá a vémaxíka finalizuje a dá zelenou jeho výrobě..

Sidecar Ride 08 

Aneb „Sajdkárový adrenalin českého vozíčkáře v Africe“ je název plánované adrenalinové výpravy postiženého sportovce Zdeňka Krupičky, reprezentanta ČR v sledge hokeji, v sajdkáru do Maroka v květnu 2008. Na stánku společnosti Wunderlich těsně vedle expozice Yamahy si můžete prohlédnout motocykl BMW se sajdkou, který kromě dalšího vybavení poveze po trase dlouhé 5900 km, navštívení zajímavých míst v Maroku a návrat zpět. To všechno po ose sajdkáru, který poveze také Zdenkův invalidní vozík. Zdeněk je členem občanského sdružení Adrenalin bez bariér, které by v budoucnu mohlo překvapit řadou zajímavých projektů, včetně např. realizace stavby - úpravy motocyklu s výsuvnými stabilizačními kolečky pro tělesně postižené. I když, jak Zdeněk říkal, absolvovat autoškolu je pro vozíčkáře v ČR stále ještě docela oříšek. Jeho cestu budeme sledovat a přineseme o ní speciální reportáž.



Podložka na sedlo Airhawk

Na stánku společnosti Sensormet, kterou asi znáte hlavně jako dovozce kevlarových jeansů Draggin Jeans, interkomů StarCom a automatického mazání řetězů Scottoiler, byla k vidění podložka Airhawk. Vzduchem natlakovaný systém polštářků zajistí, že při dlouhých cestách bude vaše pozadí ještě ve větším pohodlí než u gelových sedel luxusních tourerů. Zkoušel jsem to na vlastní kůži (teda samozřejmě přes džíny!) a je to zajímavý pocit, jako když sedíte zaboření v prachovém peří… 

Motor FGR 2500 V6

Hned vedle našeho stánku si můžete prohlédnout chloubu společnosti MOTO FGR, šestiválcový motor s válci do V s úhlem 90 stupňů. Zdvihový objem 2442 cm3 jej řadí na špičku své kategorie, maximální otáčky mají hodnotu 8500 ot/min. Kromě vstřikování Bosch jde o ryze český produkt a pohled na blyštící strojovnu po celý den poutal zájem návštěvníků a vzbuzoval naděje na růst české motorové scény.


Příruční diagnostika BMW by Touratech

Na stánku cestovních produktů Touratech nabízí zajímavý produkt v podobě ruční diagnostiky pro motocykly BMW, které jsou jak známo v posledních letech stále více nabité elektronikou a různými čidly. Tento produkt lze napojit na výstup datové sběrnice a uprostřed dovolené si tak snadno zjistíte, co přesně vám chce říci svítící kontrolka na přístrojovce, nebo co může být příčinou například sníženého výkonu, disfunkce ABS nebo jiných závad. Nejde zrovna o levnou hračku, ale přístroj je možné si třeba jen zapůjčit a pokud vyrážíte ve skupině několika bavoráků do Maroka, určitě by se tento produkt měl ocitnout ve výbavě.

Trenažér wheelie

Hned u vchodu do úvodní montované haly si mohou začínající stuntrideři vyzkoušet zvednutí motorky na zadní v naprostém bezpečí a pod kontrolou a podle pokynů zkušených instruktorů. Motorka má fixované zadní kolo na válcích, takže nemůže padnout do strany, přehození na záda zase brání uchycení předního kola pomocí lana. Věřím, že tento trenažér přispěje k zvýšení bezpečnosti i na silnicích, protože jezdci, kteří touží po umění jízdy na zadním, tady budou vždycky. Ale pozor, zvednutí mašiny na zadní je jen první krůček a s udržením rovnováhy při jízdě na zadním už vám asi žádný trenažér nepomůže a kapoty jsou drahé…

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist