globalmoto_duben_nolan




Motokolo - Local Motors Cruiser

Americká firma Local Motors sídlící v Arizoně se zabývá vyhledáváním zajímavých projektů z celého světa a pomáhá sny vývojářů a designérů uvádět ve skutečnost. Jedním z posledních úspěšných projektů je Ariel Cruiser od rumunského designéra Ianise Vasilatose.

Ianis přišel s návrhem dvou retro-motokol. Jedna varianta je poháněna benzínem a druhá elektromotorem. Co mají oba Cruisery společného? Stylizaci do dvacátých let minulého století, příjemnou krémovou barvu, kterou najdeme i na pneumatikách, nízká retro řídítka a sedlo s předním odpružením, které jakoby přicestovalo z dávné minulosti. Zkrátka, Cruisery jsou hodně cool!
Benzínová varianta využívá čtyřtaktní padesátku od Hondy, která motokolo rozpohybuje na maximální rychlost 55 km/h. Nádrž o objemu 2,3 litru vystačí úspornému motoru na zhruba 112 kilometrů. Počet zubů řetězové kolečko vs. rozeta je hodně do síly, takže kopec by neměl být problém. Je zde použita odstředivá spojka.
„Eco-friendly“ varianta s elektromotorem je poháněna malým motorkem Brushless DC - 500W 36V v ose zadního kola, který zvládne 43 km/h. Dojezd na jednu baterii je zhruba 32 km, při zapojení druhé baterie máme k dobru dalších 32 km. Jedna baterie je do plna nabije za 8 hodin. Výdrž baterie samozřejmě závisí na stylu jízdy, teplotě a hmotnosti jezdce.
Oba Cruisery váží lehce přes 30 kilogramů a k ubrzdění tak lehkých strojů stačí obyčejné bubnové brzy. Malé přední světlo poskytuje světelnost 1 200 lumenů. Trubkový rám a většina součástek je ručně vyrobených.
Projekt The Cruiser je prvním konceptem, který přímo podporovala společnost Local Motors při veřejné sbírce. Cílem bylo vybrat od dárců 50 000 dolarů, což se povedlo. Pokud dárce podpořil projekt 3 499 dolary (asi 70 000 korun), může počítat s Cruiserem v garáži už na jaře. Cena pro ostatní zákazníky je 3 799 dolarů (přes 76 000 korun).

Video - Local Motors Cruiser

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):
Motokatalog.cz



TOPlist