yamaha_demo_tour




Novinky v legislativě přináší změny i pro motorkáře

VRÁTIT SE ZPĚT KE ČLÁNKU

Vložení komentáře

Pokud chcete vložit komentář, tak se registrujte a přihlaste.
Komentáře
Hondasl (107) napsal 04.01.2024 v 11:10-5+2

Tak ve 40 letech končím s motorkama. bude stačit větší skůtřík a lepší elektrokolo. v každé vesnici radar, na rovinkách policie. nikdy jsem nejezdil nějak rychle. ale neustálé hlídání všeho mi už dělalo s jízdy na motorce více stresu, než návštěva u tchýně... beztak Ekobenzín bude ničit vstřiky, o karburátorech nemluvě. více starostí než ježdění.

NUTELIER (3) napsal 04.01.2024 v 10:38

Tak čerstvá zkušenost, pojišťovna nevidí datum, kdy jsem motorku vložil do depozitu, úřad podle zákona nevydává žádná potvrzení, přesto mne pojišťovna posílán zpět na úřad pro potvrzení

Po dvou hodinách se mi podařilo otevřít stránku dataovozidlech.cz, tam je úúplěn na konci záznamu vta - vyřazeno z provozu, bohužel není tam dfatum

Aby toho nebylo málo, na tomto veřejně přístupném webu došlo je zaměněn ROZVOR a ROZCHOD náprav....

WobRetnuh (112) napsal 04.01.2024 v 08:07-2+1

Popravdě řečeno, mně ty změny připadají hloupé a nedomyšlené. Nevím kde začít. Třeba ten bodový systém. Nově jsou tam přestupky za 2,4 a 6 bodů. Tedy všechno sudá čísla. Máme 12 bodů. Proč? Jaký by byl rozdíl kdyby bylo jen 6 bodů a přestupky za 1,2, a 3 body?
Nebo ten řidičák od 17cti. Jakou to má výhodu, když musí ten mladý absolvovat normální výcvik a zkoušky v autoškole? Škoda, že neudělali systém jako je v USA, kde si uděláte zkoušku z předpisů ale nikoli jízdy. Pak už můžete řídit s mentorem a až se naučíte dobře jezdit, tak jdete teprve na jízdy.
O zpřísněných pokutách ani nehovořím. Denně potkám řidiče, kteří poruší předpisy, ale policejní hlídku jsem neviděl ani nepamatuji(ne že by mi to vadilo).
No a ta věc s elektronickými doklady. To může být užitečné, ale udělat to povinně? Co starší lidé, převody přes hranice, kyberkriminalita atd.?
Takže sorry jako vládo, ale za mě

NUTELIER (3) napsal 04.01.2024 v 07:21-3+1

Zveřejnění anonymizovaných technických údajů o vozidlech, tedy zveřejnění zadní strany technického průkazu není výmyslem lidí jako Ťok nebo Kupka, je to realizace NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU: Nebýt EU, vše by bylo postaru

Stejné je to i s výměnou milionu řidičských průkazů za jeden rok...EU neustále mění legislativu, mění skupiny řidičských oprávnění, vymýšlí kódy, mění kategorie a zavádí podkategorie vozidel a v této souvislosti NAŘIZUJE "harmonizaci" obsahu a formy řidičských průkazů...

Takže pro ty méně chápavé, problém není v nějaké starší paní u přepážky , ta si nevymýšlí podobné věci, problém je ve vás, protože vy dáváte ( nebo nedáváte a pak propadnou) své hlasy lidem jako Jourová nebo Nídrmajer, kteří pak v EU prosazují podobné změny...

NXram (68) napsal 04.01.2024 v 06:37+3

to je zase klávesnicového povyku, zatím je vše jen teorie na papíře a uvidíme jak to doopravdy bude v praxi .... Dneska jdu přehlásit auto, tak jsem zvědav jak mě seberou ten velký TP a co dostanu Včera se z toho hroutil jeden známý a já mu říkám, ty jdeš něco přihlásit a on neee, ale ......
Upřímně za mě je fajn, že nemusím mít pokaždé ORV, přesně se mi stává, že nevím, v jaké bundě jsem nechal minule a od jaké motorky, vleku atd. ŘP mě tolik netrápí, ten mám vždy v peněžence, ale zelená karta je taky super, každou chvíli mám u něčeho starou neplatnou
A hlavně slovy klasika ¨ Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat ¨
A pamatujte, nejhorší je smrt z vystrašení

Targus (429) napsal 03.01.2024 v 22:16-3

nové košťátko, Obyč. člověk

Bankovní identita, resp. využívání uložených dat o třetí osobě je NEJVĚTŠÍ PRŮLOM do práva na soukromí normálního člověka.
A je ÚPLNĚ jedno, jak to JE nebo NENÍ zabezpečeno.

SVOJE citlivá data mám svěřovat do SOUKROMÉHO úložiště, které má pak zpřístupněno KDOKOLI, kdo se prohlásí za pověřeného? Na co jste upadli, na p*d*l nebo na hlavu?

A mám se svlíkat v soukromé firmě, abych si pak u ní NEZALOŽIL účet, jak tvrdíte?

Jste se VÁŽNĚ POS*ALI ????????
**************************************************-
VIN není jen na samolepce. O. K.

Ještě se mi nestalo, že by mi VIN kontrolovali na STK nebo poliši na silnici někde jinde, než právě jenom na té samolepce, pokud ji auto mělo.

Takže pro příště se kluci připravte o něco lépe.

MEK0TA (33) napsal 03.01.2024 v 21:21-1+2

Kéž by, stejně jako ve Švýcarsku, bylo u nás dáno ústavou právo na možnost žít offline. Možnost nevozit s sebou doklady je fajn, ale do zahraničí jezdím často (hlavně SK) a tam je stejně vozit musím, alespoň dle článku, tudíž mi to moc nepomůže. Digitalizace asi má své výhody, ale spíš bych očekával, že se digitalizací budou odbourávat různé úřední úkony, papírování atd., ne to, že mi téměř seberou doklad o tom, že mi něco patří. Tím narážím také na to, co už někteří přede mnou zmínili, a sice úřední chyby apod.
Se zpřísněním pokut souhlasím, respektive hlavně s těmi za vážné přestupky atd., nicméně pokud se budou hlídky nadále zašívat na nepotřebných místech jako doposud, tak se tu stále budou ti závodníci v koncernových vozech (ale samozřejmě nejen v nich) prohánět jako by jim to tu patřilo.

kuk (2) napsal 03.01.2024 v 20:38+1

Ja jsem zacal tady: https://mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/PREHLEDNE-Novinky-v-doprave-pro-rok-2024
Od 1. 1. 2024 řidiči nemusejí při cestách po ČR mít u sebe řidičský průkaz a technický průkaz, oboje však musí mít platné.
A dole je vesely dokument-myty a fakta: Nemám techničák u sebe a jsem účastník nehody. Kde zjistím potřebné informace pro vyplnění do formuláře záznamu o dopravní nehodě? Formulář se vyplňuje pro pojišťovny. Vyplním údaje, které jsou mi známé/mám možnost zjistit on-line, zbytek si potom doplní právě pojišťovna. Tedy postupuje se stejně jako doposud v případě, že účastník nehody zapomněl některý z dokladů.
Ps No a az autor clanku napise dalsi clanek budu brat ze obsah je v kvalite tohoto clanku

Targus (429) napsal 03.01.2024 v 18:06-8+1

Dotaz pro nick Nuteliér

"pomocí bankovní identity"

To jako soudruzi myslí vážně, že já mám psát svůj kód někam do nějaké nevystopovatelné digitální p*dele, aby si konečný příjemce mohl vlézt na můj účet?

"Autoservisy nebo pneuservisy najdou zadní stranu velkého techničáku na webu www.dataovozidlech.cz
tady není ani majitel ani SPZ , jen technické údaje"

Když v e-TP není majitel, ani RZ (SPZ), jak prohlížející pozná, že se dívá na údaje správného auta? Bude muset pucovat hlínu a olej z káry, aby si přelouskal VIN?
Tak to je panečku služba! Hlavně v případech, kdy je VIN káry na samolepce, kterou umí přelepit každý malý cik... - pardon - každý velký zloděj.
To je skoro tak dobrý vtip, jako přístupové heslo na můj bankovní účet.

Obycejny_clovek (324) napsal 03.01.2024 v 17:46+1

každá změna má svoje + i -
Že nemusím vozit malý techničák je fajn, štval mě vždy větší formát kartičky než má OP, ŘP a karty, za mě dobrý.
Jediné, z čeho mám trošku osypky, je sběr dat pro pojišťovnu v případě nehody. Mám zkušenost takovou, že často nebylo možné vyrazit z protistrany informace, páč nevěděla jediný detail k dopravnímu prostředku a OTP se docela hodilo. Ale cesta se najde, musí

Zrušení "velkého TP" v papírové podobě mě trošku mrzí, spíše z nostalgie Ale je to krok dobrým směrem zejména z pohledu toho, že se dá zneužít znalost rodného čísla a informace o předchozích majitelích.

PEPEE01 (346) napsal 03.01.2024 v 17:04-1+3

Že nemusím sebou tahat doklady od vozidla a ŘP je za mě dobrý počin. Policie má přístupy do databází z místa kontroly už nějaký ten rok. Tak teď aspoň ubyl další důvod, proč dostat zbytečný flastr... Stačí OP k prokázání totožnosti a mám klid.

NUTELIER (3) napsal 03.01.2024 v 16:37+3

Přihlášení i přepis vozidla bude fungovat prostřednictvím webu www.portaldopravy.cz, bohužel chybí informační kampaň, část lidí o tom neví...
Kdo používá mobil k ovládání svého účtu, přihlásí se na portál dopravy s využitím bankovní identity
Autoservisy nebo pneuservisy najdou zadní stranu velkého techničáku na webu www.dataovozidlech.cz
tady není ani majitel ani SPZ , jen technické údaje

Dobrá zpráva je, že to občas funguje, špatná zpráva je, že tam chybí další záznamy z techničáku...Dnešní zkušenost z technické prohlídky - 2 lidé z fronty přede mnou odeslání z STK na úřad s tím že je v evidenci nějaký chyba nebo že tam nejsou vloženy rozměry kol které mají na autě

v čr máme kolem 6 milionů registrovaných aut, vidím to tak na 4 - 5 let než to úřady postupně opraví...a to má digitalizace snižovat počet úředníků

Delta111 (20) napsal 03.01.2024 v 16:27+18

Často, když tady čtu diskuse, se mi vybaví jedno "moudro": Než vymysleli internet, tak jen tvoji nejbližší věděli, že jsi debil. (klidně tento komentář smažte )

5 reakcí

Jarda
Jarda 04.01.2024 v 07:24

Bohužel máš pravdu a místo psaní nesmyslů do komentářů pod článkem a masírování si svého ega, jak oni to umí nejlépe by se měli od PC zvednout a jít něco dělat. Treba strčit hlavu do záchodu a potom spláchnout.


shimi01 (1) napsal 03.01.2024 v 16:23+2

Krása nesmírná samozřejmě. Kolik fundovaných odborníku se na tom muselo podílet aby vznikl takový skvost! A jinak nejsem žádnej závodník, ale tohle vidím tak na odstranění 3-6 stupně z převodovky.

ST4Marc (31) napsal 03.01.2024 v 15:32

Zjednoduší to nějak přepis, přihlášení vozidla? Nebo jen jeden TP a normálně pruda na úřadech a STK?... To, že sebou budu mít jen OP je určitě fajn..., ale nic zásadního...

Targus (429) napsal 03.01.2024 v 15:12-1

Pokud mne dobře informoval můj potomek, od letoška vlastně ani žádný techničák nedostanete, protože to bude "onlynecype". Samozřejmě nikdo a nic vám nebude bránit, abyste si jej vytiskli, pokud se ovšem k němu dostanete do databáze přes bankovní identitu, kterou mě ani nenapadne si vyrábět.

A propos taky by mne ohromně zajímalo, jak budu dokazovat průjezd přes STK, pokud to tam technik třeba opomene vložit. Postaru jsem měl vpis do velkého techničáku. Teď nebudu mít nic kromě nálepky na kusu hliníku?
Tak to je paráda. Když se "něco" pose*e, já budu muset dokazovat, že jsem to nepodělal já. Úžasný plán.

To je jako s tím novým paragrafem trestného činu znásilnění. když nějaké bábě hrábne, vybere si moje jméno a bude tvrdit, že jsem ji ošukal třicet let zpátky a já musím dokázat, že to není pravda.
Vítejte v Absurdistánu.

PAP28 (15) napsal 03.01.2024 v 14:06

A jak naši zákonodárci ošéfovali situaci, kdy budete mít s někým střet a ten druhý nebude mít k vozidlu žádné doklady u sebe? Z čeho vyplníte ten formulář pro pojišťovnu? Co když s vámi bude chtít někdo vyjebat a na mobilu vám ukáže smyšlené doklady, pojistku? Photoshop atd. Už ho nikdy nemusíte dohledat. Já jsem pro zachování dokladů, nic moc to neulehčí. A už vidím PČR, jak ztotožnuje auta dle SPZ, nebo budou hledat VIN? SPZ lze lehce sehnat, narozdíl od dokladů s hologramem. Víte, že dostat se k údajům vyžaduje mít vyřízenou tu jejích slavnou identitu? Už vidím dědáčka 80let, jak se v tom bude orientovat.

libac22 (177) napsal 03.01.2024 v 13:01+1

Za mě to bude přínosné až to bude platit po celé evropské unii , takhle doklady budu stejně tahat protože nikdy nevím kdy tam pojedu

Ray_Janus (133) napsal 03.01.2024 v 12:58+2

Za mě pouze důkaz, že piráti za peníze daňových poplatníků imitují činnost. Při koupi ojetiny už neověřite původ, počet předchozích majitelů, zda tp je duplikát za popsaný pod. Platnost je pak omezena pouze na území ČR. Do ciziny s ŘP a GK. Od rána na jednom serveru si uživatelé sdělují chyby v barvě, počtu sedadel. Někteří mají stále zaevidovaná sešrotovaná a odhlášená vozidla. Lze jen doufat, že hraní na garmošku jde předsedovi lépe

gresini (4526) napsal 03.01.2024 v 12:48-1+1

Absolutně nesouhlasím ze zánikem velkého TP (totální nesmysl) ,jinak se to dá zkousnout...Pro řidiče,kteří jsou a jezdí pohodově, by to neměl být velký problém zvládat

rogih (1024) napsal 03.01.2024 v 12:37-2+4

Někteří jedinci by se s tím “fízlováním” asi měli léčit. Co vám vadí, vždyť je to jen zjednodušení stávajícího stavu. Do teď si ten policajt s dokladama v hrsti došel do auta a vše si zkontroloval v jejich databázi. Teď už tě akorát nebude moct buzerovat že jsi to zbytečnou kartičku nechal doma. A pokud v místě kontroly není signál? Sorry, to je jejich problém.

Myschan (187) napsal 03.01.2024 v 12:01

No nevím, to s tou zelenou kartou bude zatím jen pro ČR. A jen tak mimochodem, nemá toto platit až od března? Jinak bych ocenil konkrétní odkaz na příslušné zákonné ustanovení.

cbda (19) napsal 03.01.2024 v 11:54

jestliže chce stát prostřednicvím fízlovstva válku at ji tedy má. tak tedy fízlům nastavit nohu jakmile bude příležitost.

Sir_CHerokee (117) napsal 03.01.2024 v 11:52+1

Za mě jednoznačné plus, teda až na ty pokuty. Motorky mám v osobním vlastnictví, takže nemusím tahat další doklady a karty je fajn. Jen v článku chybí informace... třeba o tom, že do zahraničí doklady třeba jsou.

valsidalxam (37) napsal 03.01.2024 v 11:23

a nejaký ten celoeuropsky konsenzus ohľadne používania skutrov do 125 cm3 len s vodičákom B, čo mal byť schválený minulý rok furt nič ?
Zatiaľ pokiaľ viem, si to čechoslováci navzájom uznávajú, ale inde vie byť hlavne pri nehode či inej udalosti dosť problém.
S nami tak mal ísť v lete jeden kamoš na Forze 125 do Rumunska,, ale nakoniec to vzdal.

jandaxx (192) napsal 03.01.2024 v 11:14+1

Reagoval jsem v diskuzi, myslím ale, že si zaslouží samostatný komentář.

Pan Valášek tvrdí, že od prvního ledna není nutné vozit doklady k vozidlu. Tohle bez dalšího komentáře považuji za velmi vágní, velmi na vodě a velmi laické vyjádření, nehodné redaktora motoristického webu.

Bude to platit pro soukromá vozidla. Ale co vozidla v majetku třetí osoby? Jak fyzické, tak právnické. Tohle měl redaktor rozebrat a přesně zjistit. A nám popsat. Protože to musí napadnout každého. Tím víc, že redakce téměř vždy jezdí na "cizí" motorce a má s tím dennodenní osobní zkušenost. Tohle je dost důležitá věc, která měla pana Valáška napadnout. Ne blábolit, že něco nemůže nalézt a tedy tahle věc odpadla a už nic hledat od 1. ledna nepotřebuje. Protože jak bude při kontrole řidič dokazovat, že auto nebo motorku neukradl, když nebude mít žádný doklad. Jak bude PČR zjišťovat, zda řidič disponuje vozidlem legálně, pokud není zapsán v registru. PČR v sobotu odpoledne zjistí, že motocykl je
v majetku Kawasaki ČR. Například. A co bude dál? Takže pane Valášku?

7 reakcí

Viper
Viper 03.01.2024 v 12:27

Pan Valášek hýr,
je to celkem jednoduché - policie si umí všechny údaje z techničáku zjistit na místě, takže jestli tam ten techničák je nebo není, je poměrně bezpředmětné. Stejně tak se to řešilo dosud... policie ověřila, zda není vozidlo hlášeno jako kradené, a pokud nebylo, mohl řidič pokračovat dál. Jen k tomu většinou přibyla pokuta v minimální výši. Kdyby měla policie takhle odstavovat každý služebák, od kterého řidič zapomněl techničák, nedělala by nic jiného. Žádná informace, že by se možnost jezdit bez dokladů dotýkala pouze vozidel v soukromém majetku, z oficiálních kanálů nepadla.
Navíc pokud bude od nynějška techničák jenom jeden, dost pochybuji, že ho budou chtít firmy, u nichž je vozidlo v majetku, dát z ruky.
A ještě pro zajímavost - konkrétně u novinářských motorek dostane redakce do ruky většinou orazítkovaný předávací protokol nebo smlouvu o zápůjčce - to sice samo o sobě nemá žádnou legislativní hodnotu, ale je to "alespoň něco".


Targus (429) napsal 03.01.2024 v 11:09

Tak nějak jsem prozatím nezjistil, co budou dělat SOUDRUZI POMAHAČI A CHRÁNIČI, když mne zastaví mimo signál. Což je u nás "f kraju razovitym" sice nikoli úplně časté, ale občasné určitě ano.
Anebo jak pořeší situaci, když zrovna vypnou v Práglu na ústředně proud.

Dají pokutu sami sobě?
Nebo šoupnou do správního řízení svého šéfa?
Povídejte!
Přehánějte!

Duranga (133) napsal 03.01.2024 v 10:59-1+5

Tak to vypadá, když se píšou zákony na míru pro policii.

rogih (1024) napsal 03.01.2024 v 10:41+4

“ zelená karta nemusí být nutně zelená, a pak že vlastně není potřeba vůbec”
S první polovinou souhlasím, druhá půlka je složitější. Doklad o pojištění nemusíte mít u sube v ČR, v zahraničí povinnost platí dál!

3 reakce

Viper
Viper 03.01.2024 v 12:28

Pravda - doplnil jsem to ve článku.


pps2 (38) napsal 03.01.2024 v 10:04-2+1

Jsem se teď nachechtal nad tou jejich slavnou digitalizací - kupoval jsem na poště 2 dálniční digiznámky.

Trvalo to cca 15 minut kdy to paní poštmajstrová musela nejdřív nadatlovat do kompu a pak vytisknout 4x A4 papír.

Dřív se toto dalo zvládnout u každý pumpy zhruba tak za minutku. Pokrok holt nezastavíš

Předchozí
1 2
Následující



TOPlist