journeyman_brezen




Norton ukázal finální skeče Scrambleru 650

O chystané řadě střední kubatury jsme vás informovali už v listopadu a jak je vidět, v Nortonu makají na přípravách na plné obrátky. Na Facebookovém profilu továrny se před nedávnem objevily finální inženýrské obrázky prvního připravovaného modelu a spolu s nimi i jeho jméno a datum oficiálního představení.

Podle komentářů pod článkem i vás chystané novinky Nortonu zaujaly, proto je bedlivě sledujeme a společně budeme netrpělivě vyhlížet výstavu Motorcycle Live na výstavišti NEC v Birminghamu. Její brány se otevřou 17. listopadu a návštěvníkům se tu představí nový model Norton Atlas. Továrna tohle jméno oživuje znovu po letech, stejně se totiž jmenovala motorka představená v roce 1962, kterou poháněl paralelní dvouválec 750 ccm. O tom, že v Birminghamu představí finální prototyp, svědčí fakt, že by motorka měla být v Británii k dostání během roku 2019. Nový Atlas bude pro připomenutí pohánět pohonná jednotka vycházejicí z motoru 1200 V4, přesněji řečeno půjde o půlku tohoto motoru s objemem. Předpokládaný výkon paralelního dvouválce o objemu 650 ccm se bude pohybovat někde mezi 70 a 100 koňmi. Stroj vybavený prémiovými komponenty bude držet po hromadě rám od firmy Spondon, kterou Norton vlastní.

Kolegové z ostrovních MCN mají k továrně blízko, takže se jim opět podařilo vyzpovídat zainteresované zaměstnance továrny. Ti mimo jiné potvrzují, že se finální produkce nezadržitelně blíží. „Právě jsme na konci fáze navrhování a chystáme se začít šroubovat, první motory bychom měli vidět během několika příštích měsíců,“ prozradil vedoucí designu Simon Skinner. „Tento obrázek je výsledkem inženýrských prací v CADu, takže je tu skutečná geometrie, skutečný rám, vyvážení, všechno je zkrátka na svém místě.“ Šéf designu se podle jeho slov snažil udělat motorku ostřejší, aby přirozeně zapadala mezi Commando a V4. Nejde tedy o takový retro scrambler, jako dělá třeba BMW a Triumph, spíš je podobnější Ducati Scrambler Desert Sled. Oproti němu bude ale údajně prémiovější a silnější. Vypadá to, že se opravdu máme na co těšit.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist