husqvarna_svartpilen_801_2




Noční Vlci: spanilá jízda nebo mediální bublina?

Zprávy o plánovaném průjezdu ruských motorkářů se na nás v posledních dnech valí ze všech stran. Aby ne, když jde o tak aktuální téma - a teď nemyslíme ani tak motorkaření, jako politiku Moskvy. Celá akce se tak stala, podobně jako americký konvoj, průzkumem veřejného mínění.

Politika a motorkářské gangy, to nikdy nešlo moc dohromady. V případě Nočních Vlků má tento neobvyklý jev jednoduché vysvětlení: vzájemné  sympatie mezi prezidentem Putinem a šéfem klubu Alexandrem Zaldostanovem nejsou žádným tajemstvím. Vůdce Vlků, přezdívaný Chirurg, se dokonce dočkal od svého prezidenta vyznamenání za aktivní vlasteneckou práci (údajně za podporu během anexe Krymu). Podle některých zdrojů chtějí Noční vlci pomoci svojí milované zemi také vytvořením samostatného útočného praporu, který bude podporovat tak východoukrajinskou domobranu v Donbasu.
Takový mediální obraz tedy předchází průjezdu Nočních Vlků přes Polsko a naší republiku do Berlína, plánovanému na oslavu 70. výročí ruského vítězství ve druhé světové válce. A není divu, že na "osvoboditele" nečeká tak vřelé uvítání jako v roce 1945. Silné protestní hlasy jsou slyšet hlavně z Polska, kde se dokonce uvažuje o tom, jak vjezdu ruských motorkářů zabránit. Otázkou je, jestli veřejnosti vadí přítomnost "divokých" motorkářů, nebo za průjezdem Nočních Vlků vidí demonstraci Putinovy síly. Jako správná odpověď se nabízí druhá možnost, i když podobný humbuk jsme zažili před příjezdem Hells Angels na sraz do Prahy v roce 2010. Tentokrát ale není pošramocená pověst motorkářských gangů hlavním tématem.
Klub „Noční vlci“ vznikl na sklonku komunistické éry v květnu 1989 a je nejstarším motorkářským klubem v Rusku. Jeho zakladatelé pocházeli především z antisovětské komunity, která se prohlašovala za bojovníky za svobodu. V současné době má kolem pěti tisíc členů.
Trasa na oslavy Dne vítězství povede přes Minsk, Brest, Wroclaw, Brno, Bratislavu,Vídeň, Mnichov a Prahu do Berlín, kde má skončit 9. května.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Co si myslíte o plánované cestě Nočních Vlků přes naší republiku?

  1. Hlasováno: 293x
  2. Hlasováno: 199x
  3. Hlasováno: 171x
  4. Hlasováno: 29x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.



TOPlist