yamaha_mt09




Moto Morini popřela spolupráci s čínským Shinerayem

Světem internetu se šíří zprávy o připravovaném motoru od čínského Shineraye, který by se měl objevit v nových motocyklech SWM. Motorky ze znovuzrozené italské továrny v čínských rukou by měl pohánět V-twin, který jako by z oka vypadl motoru Bialbero 1200 CorsaCorta od Moto Morini. Hned se objevily spekulace o spolupráci těchto firem, kterou ale Moto Morini jednoznačně odmítla.

Novým motorem se mohli pokochat zaměstnanci Shineraye při příležitosti dvacetiletého výročí firmy. Z této akce pochází fotografie, kde na jedné je motor s logem čínské továrny, na druhé už je logo SWM a čtyři objemové kubatury 350, 550, 850 a 1200 kubíků.

To je v zásadě dobrá zpráva a máme se na co těšit, ale vše nebude asi tak jednoduché. Jak už jsme zmínili, motor je téměř identický s tím od Moto Morini a tahle italská továrna se chystá učinit jisté právní kroky. „Moto Morini oficiálně a důrazně odmítá jakékoli zprávy zveřejněné v tisku, týkající se dohody s čínskou společností Shineray nebo SWM, ohledně dodávky našeho motoru Bialbero 1200 CorsaCorta. Neprobíhá ani společný vývoj dvouválcového motoru, citovaný některými novinami, ani dodávky samotného motoru. Exkluzivním vlastníkem motoru Bialbero 1200 CorsaCorta je Moto Morini, která jej v průběhu let vyvíjela a zdokonalovala až k současné Euro 4 verzi. Ačkoli Moto Morini sleduje trh a možnosti spolupráce, v současné době mají její právníci nařízeno ochránit duševní vlastnictví společnosti a posoudit jakékoli škody, které mohly vzniknout zveřejněním těchto neověřených tvrzení a zároveň podniknout nezbytné kroky proti těm, kteří stojí za zveřejněním těchto zpráv.“ Uvidíme tedy, jak nakonec bude nový dvouválec SWM vypadat, mezitím se můžeme těšit na motorku s, nejspíš prozatimním, označením Project SS12/40, kterou by továrna měla představit na konci letošního roku.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist