globalmoto_duben_nolan




Moto Guzzi z Milána

Od Moto Guzzi se na výstavě čekalo jen pár mírných inovací. Značka však na domácí půdě příjemně překvapila a předvedla tři nádherné koncepty se sportovním nábojem, které spolehlivě rozbuší srdce každého Guzzisty.

Tři koncepty V12 LM, V12 Strada a V12 X zaujaly odvážnými tvary, sportovním motorem třeba i kamerami ve válcích motoru, které by měly nahrazovat zpětná zrcátka. Na jejich tvorbě se podílela dvojice známých designérů – Miguel Galluzzi, který má na kontě třeba Ducati Monster a Aprilia RSV4, a neméně slavný Pierre Terblanche (Ducati 999 či Multistrada). Všechny tři stroje vycházejí z nejnovějšího čtyřventilového dvouválce Moto Guzzi a reagují na stále větší poptávku po minimalistických strojích navržených primárně pro potěšení z jízdy a řízení motocyklu.

Moto Guzzi V12 Le Mans

Hliníkový litý rám objímající motor a jednodílná kapotáž se sedlem jsou ukázkou toho, co dokáže designérské eso jako Terblanche, když mu dáte volnou ruku. Z výsledku vyzařuje základní myšlenka - místo honbě za výkony se soustředit spíše na zábavné svezení a potěšení z vlastnictví jedinečného stroje. I zde si designér pohrál s myšlenkou kamer promítajících obraz do malých LCD displejů místo zpětných zrcátek.

Moto Guzzi V12 X

Terblanche během odhalení na výstavě EICMA poznamenal, že tyto bajky jsou již v téměř výrobní podobě a 80 % všech komponent lze rovnou zavést do výroby. V případě konceptu V12 X je základní sdělení jasné - adrenalinové svezení pro agresivní styl jízdy. To by kromě sportovního posazu měl podporovat i sportovní podvozek, byť s delšími zdvihy.

Moto Guzzi's V12 Strada

Třetím modelem je Strada směřující k motardovému stylu, ovšem i zde zpracovanému v minimalistickém duchu. To podporuje přední světlo, které se tváří jako štítek se startovním číslem u crossových závodních mašin, ale třeba i "motokrosový" uzávěr nádrže s hadičkou odfuku. V tiskové zprávě Moto Guzzi se přitom o Stradě mluví jako o všestranné mašině vhodné i pro jízdu ve dvou a praktické využití...?

Moto Guzzi V7 Clubman Racer

Konečně první reální model pro sezónu 2010, a hned nádhera v podobě závodní repliky! Řada retro V7 slaví takové prodejní úspěchy, že k verzi Sport a Café přibude ještě tento nefalšovaný závoďák Clubman Racer s odkrytým červeným rámem, hliníkovou nádrží, výfuky Arrow a omotanými svody. Sportovní jízdu podpoří i vylepšené brzdy a lepší obutí v podobě pneumatik Pirelli Demon Sport, změnila se i geometrie podvozku. Tady se opět potvrzuje, že i s menším stádem 50 koní se dá nádherně sportovně jezdit ve velkém stylu.
Aktualizace: Bohužel se zdá, že i přes označení "Model 2010" jde pouze o koncept a s jeho výrobou se přinejmenším v příštím roce zatím nepočítá. Velká škoda!

Moto Guzzi Norge GT 8V a řada Nera

Mezi další reálné novinky rozšiřující nabídku pro příští sezónu patří i Norge GT s novým motorem 1200 ccm a dále černá řada Nera modelů Bellagio, California a Nevada.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist