globalmoto_kveten




KTM kupuje část MV Agusty

Tahle zpráva nám v redakci vyrazila dech. Je velice kratičká, žádné velké okecávání, jako to značky dělají, když prezentují třeba jen nové barevné provedení určitého modelu, ale o to je vlastně údernější. Rakouská KTM se stane minoritním akcionářem v italské MV Agustě s více než čtvrtinovým podílem.

Na konci září MV Agusta oznámila, že s rakouskou KTM AG, dceřinou společností Pierer Mobility AG, uzavřela obchodní smlouvu na distribuci jejích motocyklů na severoamerickém trhu, konkrétně v USA, Kanadě a Mexiku. Amerika MV Agustě vzdorovala, majitel značky Timur Sardarov loni v našem velkém rozhovoru říkal, že je tam čeká hodně práce s tvorbou dealerské sítě, a nakonec se dohodl s kátéemkou, že ta jeho značce v zámoří pomůže, když si distribuci, propagaci a zákaznický servis vezme na svá bedra. Trochu nezvyklé, ale pochopitelné. MV Agusta tak bude mít vyřešené bolavé místo a KTM za to dostane od Italů zaplaceno. Výhra pro všechny.

Ovšem teď přišla zpráva, která hovoří rovnou o strategické spolupráci obou značek. Je tak kratičká, že vám ji předkládáme v celém znění: „MV Agusta a PIERER Mobility se dohodly na strategické spolupráci. V rámci tohoto strategického partnerství mezi dvěma evropskými výrobci motocyklů poskytne KTM AG, patřící PIERER Mobility, MV Agustě podporu dodavatelského řetězce a převezme nákup. Kromě toho bude MV Agusta v průběhu této spolupráce částečně distribuovat svůj sortiment prostřednictvím celosvětové distribuční sítě PIERER Mobility. V listopadu 2022 získá KTM AG prostřednictvím navýšení kapitálu 25,1% podíl ve společnosti MV Agusta Motor S.p.A. se sídlem ve Varese (Itálie).“ Takže když to ještě zkrátíme, nákupy u dodavatelů bude za Italy řešit KTM, která má vzhledem ke své velikosti u subdodavatelů podstatně pevnější postavení, zatímco MV řeší trable s dodávkami dílů snad po celou dobu své existence, a do toho si ještě pan Pierer od pana Sardarova kupuje čtvrtinu jeho firmy. Uvidíme, co se z toho nakonec vyvrbí. Abychom si za pár let nekupovali MV Agusty vyrobené v Mattighofenu. Začíná to minoritně, ale končí majoritně...

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jarda přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist