yamaha_mt09




Travis Pastrana zopakoval tři skoky legendárního Evela Knievela

V neděli v noci sledovalo přes 25 000 diváků v americkém Las Vegas show, která tu už byla. Travis Pastrana se totiž rozhodl vzdát hold svému kolegovi, který v roce 1973 přeskočil 50 aut, v roce 1975 14 autobusů a v roce 1967 se neúspěšně pokusil překonat fontánu před Vegaským Ceasars Palace. Aby letošní vzpomínková akce byla důstojná, Pastrana si ještě několik aut a autobusů přidal.

Kapitoly článku

Bývalý úspěšný motokrosař se do širšího podvědomí fanoušků dostal především díky Freestyle motokrosu. Kdyby ho náhodou někdo neznal, tak je to několikanásobný vítěz X-Games, první člověk, který skočil na motorce dvojité salto a na svém kontě má ještě několik dalších bláznovin, třeba například seskok z letadla bez padáku nebo 82 metrový skok v rallyovém autě. Právě čtyřem kolům se poslední dobou převážně věnoval a až teď je o něm zase slyšet ve spojitosti s jednou stopou.

Tří hodinová show odstartovala Pastranovým skokem přes 52 aut dlouhým 43 metrů. Tím o dvě auta překonal Knievelův skok. O stejný počet rozšířil kolonu autobusů, k jejímuž překonání vystoupal do výšky čtvrtého podlaží a přeletěl 58,5 metrovou díru. Nutno dodat, že moderní autobusy jsou jak širší, tak vyšší, než ty, přes které létal Knievel.

Skok přes 52 aut

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Skok přes 16 autobusů

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Ke zlatému hřebu večera se přesunul v policejní koloně k hotelu Ceasars Palace. Tady téměř přišel Evel Knievel před skoro padesáti lety o život. Při svém pokusu nebyl dost dlouhý a doskočil na kraj rampy, výsledkem čehož byla rozdrcená pánev a stehenní kost, zlomeniny kyčle, zápěstí, obou kotníků, otřes mozku a koma, které ho drželo v nemocnici. Mimochodem, tenhle chlapík je zapsaný v Guinessově knize rekordů jako člověk s největším počtem zlomených kostí. Stojí u něj neuvěřitelné číslo 433! Podlle někoho to může být číslo přehnané, jeho syn Robbie reportérovi v červnu 2014 řekl, že si jeho otec něco zlomil čtyřicet až padesátkrát a sám Knievel mluvil o 35 zlomeninách. Ale vzhledem k jeho pádům není ani to hrozivé číslo nereálné.

Nepodařený skok Evela Knievela

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Zpátky ale ke skoku Travise Pastrany. Ten musel na 61 metrech dosáhnout rychlosti 112 kilometrů za hodinu, aby fontánu přeskočil. S tím jeho Indian Scout FTR750 připravený Rolandem Sandsem neměl nejmenší problém, a tak se mohl za doprovodu pyrotechnických efektů snést před rozzuřený dav. V bílé kombinéze s typickou Knievelevovou grafikou a dobové přilbě to bylo stylové připomenutí legendárního kaskadéra, který nás opustil 30. listopadu 2007.

Skok přes fontánu Ceasars Palace

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

„Jsem nadšený, že jsem mohl takto vzdát hold Evelovi Knievelovi, jehož odvaha a showmanství položily základní kámen všem akčním sportům,“ řekl po akci Travis. „Evel žil na limitu a skákal na motorce dál, než si kdokoli myslel, že je to vůbec možné. Touhle dnešní poctou chci udělat most mezi generací mých rodičů inspirovanou Evelem a generací, která tady bude po mně a která už možná nebude vědět nic o původních kaskadérech, kteří nám vydláždili cestu. To, že jsem to mohl udělat ve Vegas u Ceasars Palace, kde se celá ta legenda jménem Evel Knievel narodila, je užasné,“ dodal pastrana, který s 200 frakturami na Knievela příliš neztrácí.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 18 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kokonhead přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
JardaKTM přispěl 3 Kč
Lup přispěl 3 Kč
Destroyer přispěl 3 Kč
ebe007 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist