globalmoto_duben_nolan




Indian posílá Spirit of Munro na solnou pláň

Letos uběhne přesně padesát let od chvíle, kdy Burt Munro se svým upraveným Indianem Scout Streamliner pokořil rychlostní rekord na trati v Bonneville. Jeho příběhem se pak inspirovali tvůrci legendárního filmu World´s Fastest Indian, který možná znáte pod českým názvem V zajetí rychlosti. Firma Indian Motorcycles při této příležitosti ohlásila návrat na solné jezero, kde repliku slavného motocyklu bude řídit Burtův synovec Ted Munro.

Road racingový jezdec z Nového Zélandu se na start Bonneville Speedway postaví s motocyklem Spirit of Munro 13. srpna tohoto roku, a vrátí tak čas o půl století zpět. Stroj na kterém pojede je však podstatně mladší - firma Indian jej sestrojila jako show bike v roce 2013, když představovala nový, vodou chlazený motor, který se teď používá do sériových modelů Scout model. Munroův speciál ale bude díky úpravám na motoru a kapotáži dosahovat mnohem vyšší rychlosti než motorky z prodejny.

Indian nemá v plánu pokořit žádné konkrétní rekordy, ani dosáhnout rychlosti 295,44 km/h, se kterou se Burt Munro (vlastním jménem Herbert James), prastrýc Lee Munroa, zapsal do tabulek v roce 1967. Srpnová jízda po solné pláni má za cíl pouze připomenout jeho heroický výkon.

“Jízda na motocyklu je o boření hranic a limitů, a pro toto tvrzení neexistuje lepší příklad, než Burt Munro,” říká Reid Wilson, marketingový ředitel Indian Motorcycle. “Burt Munro, kterého hnala vpřed nebývalá odhodlanost a legendární vášeň, ztělesňuje ducha motocyklů značky Indian, a my jsme nekonečně hrdí na to, že můžeme vzdát hold jeho historickému rekordu na solné pláni Bonneville.”

Lee Munro doplňuje: “Můj strýc Burt byl výraznou inspirací pro mojí vlastní závodní kariéru, a jeho touha po rychlosti je bezpochyby i součástí mojí DNA. To, co firma Indian Motorcycle připravuje, je fantastické, a jsem moc rád, že mohu pilotovat svůj vlastní motocykl Scout na trati v Bonneville při příležitosti oslavy 50. výročí historického rekordu mého strýce."

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
smartin1 přispěl 1 Kč
davidsoon10 přispěl 1 Kč
Olis přispěl 1 Kč
yFree přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (22x):
Motokatalog.cz



TOPlist