yamaha_mt09




Honda ukázala další náčrty nového Hornetu

Vypadá to, že návrat legendárního streetfighteru je na spadnutí. Loni na podzim v Miláně Honda ukázala projekčního mapování jakési 3D zobrazení, jak by novinka mohla být tvarovaná, a teď přichází s dalšími skicami. Víc toho není, tedy až na zvuk ve videu…

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Tohle bude další z velkých her marketingových oddělení, v tomto případě tedy Hondy. Před půl rokem jeden obrázek z pravé strany, teď z levé a ještě shora. Nicméně proč ne, Honda ví, co pro ni Hornet v minulosti znamenal a má asi dobře spočítané, co ještě znamenat bude. U některých modelů se ten „porod“ prostě musí spolu se zákazníky pořádně procítit.

Co tedy o Hornetu víme? Prakticky vůbec nic. Že ho chystají v italském Římě, kde má Honda designové centrum, z něhož „vypadla“ za poslední roky třeba Africa Twin, CB650R nebo nejnověji terénní skútr ADV350. Toho tvořil 28letý Giovanni Dovis, jenž je zároveň i tvůrcem nového Hornetu. „Designovou filozofií značky Honda je vytvářet něco čistého a funkčního nekomplikovaným způsobem – modely, které jsou nejen půvabně jednoduché, ale zároveň i emočně atraktivní. Nákresy ukazují, že designový koncept modelu Hornet slibuje agilitu, dynamiku a nízkou hmotnost díky štíhlým proporcím, špičaté zádi a mimořádně ostrým liniím. Tím vzniká nový vzhled s kompaktními proporcemi, který se vyznačuje napětím a agresivitou od přídě až po záď, čímž zdůrazňuje skutečně sportovní zaměření tohoto modelu,“ uvedl na adresu svého posledního výtvoru Giovanni.

Jak si to přeložit? Že by nový Hornet měl být udělaný ve stejném stylu jako ten původní. Pamatujete ještě ten šok v roce 1998, když přišla první generace? Motor z CBR600F v jednoduchém rámu, lauf pod sedlem a krásná nádrž a byla to pecka, po níž šílely davy. To by Honda samozřejmě velice ráda zopakovala, taky proto na speciální stránce pěkně tu historii oživuje. A z těch skečí je jasně vidět, že půjde o design silně moderní, jak se na streetfighter sluší a patří (a ano, taky nám připomíná Super Duka). Co nám však hodně vrtá hlavou, je motor. Na „první dobrou“ by člověka napadlo, že se kruh uzavře – z šestkového Hornetu se postupem času stalo CB650F, z něj neo-retro CB650R a teď by se zase mohl vrátit sci-fi design. I ten motor by na to podle nákresů vypadal. Jenomže to by Honda nesměla do videa na konec propašovat zvuk, který, jak věříme, pochází právě z nového Hornetu. Ten totiž jako čtyřválec střední třídy rozhodně nezní. Taky v tom slyšíte tři hrnky? Tohle bude ještě velká detektivka, protože nevíme ani objemovou třídu, akorát že jde o motor s válci postavenými, čili žádné NC750, který je v rámu poměrně dominantní. A ten rám je na skečích příhradový, takže zase nic, co by Honda aktuálně používala. Dost možná se tedy můžeme těšit na úplně novou platformu. Uvidíme, co Honda ukáže dál.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Vasko969 přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist