journeyman_brezen




Honda se chystá s novou verzí Monkey 125 do Evropy

Milovníci retra, jásejte. Honda dostala oficiální evropskou homologaci na připravované nové provedení malého modelu Monkey 125. Produkční verze by měla být prakticky shodná s konceptem, jenž se představil na autosalonu v Tokiu minulý rok.

Asi nikoho nepřekvapí, že technikou se nová Monkey 125 odrazí od moderního malého strojku MSX125, který je brán jako duchovní nástupce Monkey. Oproti němu ovšem zcela zmizí všechny současně vypadající prvky, nahrazené čistým retro vzhledem s chromem, kulatým předním světlem a vysokými řídítky.

Koncept představený minulý rok na výstavě v Tokiu

Třeba motor, ovládací prvky a další detaily nicméně zůstanou stejné jako u MSX125. Monkey tedy dostane vzduchem chlazený jednoválcový čtyřventil s válcem vystrčeným vpřed, ovšem disponující výkonem 9,4 koně, místo 9,8 koně jako má MSX125. Maličkatá „díra“ ve výkonu je s největší pravděpodobností způsobená jiným a tišším výfukovým systémem.

Oproti MSX je dále Monkey malinko kratší, neboť měří 1710 mm oproti 1755 mm. O podobnou hodnotu je kratší i rozvor, kde platí hodnoty 1155 mm pro Monkey a 1200 pro MSX. Na druhou stranu je však Monkey při 755 mm o 25 mm vyšší a při 1030 mm také o 30 mm širší.

Rozhodně dobrý dojem dělají na motorce dospělé USD vidle ve zlaté barvě nebo některé designové detaily. Na druhou stranu mírnou kontroverzi určitě vzbudí digitální budík, vymykající se retro stylu. Vzhledem k legislativě obdrží Monkey samozřejmě kotoučové brzdy s ABS a to na obou kolech.

O výrobu se stará továrna Hondy v Thajsku a Monkey 125 by se měla na evropském trhu objevit v řádu měsíců. Cena modelu MSX125 je aktuálně 89 900 Kč, tak uvidíme jakou cenu bude mít model Monkey 125.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Freddy_X přispěl 1 Kč
JardaZ. přispěl 1 Kč
Hemond přispěl 1 Kč
PEPE800 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist