husqvarna_svartpilen_801_2




Honda představuje koncept SFA

Letošní rok není na novinky od Hondy tak bohatý jako jsme byli poslední dobou zvyklí, ale zato novými koncepty se to na výstavách jen hemží. Tento týden se například během Osaka Motorcycle Show veřejnosti představuje vedle předsériové verze CRF250 Rally také koncept lehkého streetfighteru s pracovním názvem SFA.

V první řadě je třeba připomenout, že nejsme svědky úplné premiéry tohoto zajímavého konceptu, protože Honda jej prezentovala už na podzim na veletrhu v Indonésii. Že se SFA znovu ukazuje na domácí výstavě ale nasvědčuje tomu, že to s jeho sériovou výrobou vypadá slibně. Nicméně zatím nejsou k dispozici téměř žádné oficiální podrobnosti, kromě toho, že se jedná o "motorku se čtyřtaktním jednoválcem o objemu 150 ccm a příhradovým rámem".
Taková kubatura je sice ideální pro asijské trhy, ale nás bude pochopitelně zajímat, jestli se k nám dostane Honda SFA v provedení se 125ccm motorem, nebo ještě lépe jako třístovka. Z konstrukčního hlediska by to neměl být velký problém, a důvod přivézt takové motorky do Evropy by se určitě také našel. O konkurenční Yamahy MT-125 nebo malé Duky je tady poměrně velký zájem.
Otázkou je ale cena, za kterou Honda dokáže vyrobit motorku v takové výbavě, jakou vidíme na fotkách. Koncept s letmo uloženým zadním kolem, převrácenou přední vidlicí, výfukem schovaným do podsedlového prostoru a dvěma světlomety nad sebou sice vypadá jako mnohem dospělá motorka, ale cílovou skupinou budou hlavně začínající jezdci, většinou s omezenými rozpočty. Je tedy dost možné, že než se začne se sériovou výrobou, některé komponenty padnou za oběť co nejnižší ceně.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):



TOPlist