yamaha_mt09




Honda představila samovyvažovací systém Riding Assist

Na právě probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky CES se najde něco pro každého. Třeba pro motorkáře tu má Honda připravenou jednu zajímavou technologii, která by mohla zachránit spoustu zbytečně otlučených motorek.

Technologii Riding Assist vyvinul stejný tým, který stojí za roztomilým robotem ASIMO. Honda ukázala její aplikaci na sériovém modelu NC, kterému dodala systém pro automatické vyvažování stability ve velmi nízkých rychlostech a při stání. Na první pohled by se mohlo zdát, že vše funguje gyroskopicky, ale Hondě se povedlo vyvinout automatické vyvažování i bez mrtvé váhy.Jakmile klesne rychlost motorky pod určitou hranici, „poodjede“ přední kolo, čímž se prodlouží rozvor a změní úhel krku řízení. Vidlice s předním kolem jsou v tu chvíli „odpojeny“ od řídítek a elektromotor provádí jemné korekce, aby motorka zvládla stát na místě. Další elektromotor je umístěn v náboji předního kola a slouží jednak k opětovnému „narovnání“ motorky a také k popojíždění. Jak je vidět na videu, lze dokonce aktivovat režim, kdy vás bude motorka poslušně následovat jako pejsek.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Další zajímavostí systému je i to, že je relativně jednoduchý a lze jej tedy implementovat do současných sériových motorek bez toho, aby se musely zásadním způsobem překopávat. Otázkou je, kdo by ocenil možnost mít Riding Assist ve své motorce. Snad začátečníci, nebo ti, co mají krátké nohy. Systém by jim pomohl udržet stabilitu v nízkých rychlostech a dokonce by ani nemuseli dávat při stání nohy na zem.V současné době není jisté ani to, zda Honda aplikuje technologii do sériové výroby. Co myslíte, našel by si tenhle asistenční systém své zákazníky?

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (31x):



TOPlist