husqvarna_svartpilen_801_2




Gibbs Biski jezdí po vodě i po silnici

Na první pohled vypadá nejmenší produkt značky Gibbs Amphibians jako poněkud obézní skútr s lehce sci-fi vzhledem. Na pohled druhý se ale jedná o unikátní obojživelnou motorku, která se během sekund promění na vodní plavidlo.

Ona lehká „obéznost“ celého stroje je totiž dána rozměrnými plováky po obou stranách, které sice poněkud omezují náklony v zatáčkách, ale jak je vidět na videu, přechod do „vodního režimu“ není třeba nijak dlouhosáhle řešit. Stačí prostě vjet do vody a Biski začne sám o sobě plavat.

Jakmile je stroj na hladině, zbývá stiskem jednoho tlačítka provést přerod z normálního skútru na vodní skútr. Do pěti sekund se obě kola zatáhnou na hydraulických tlumičích na doraz, aby ve vodě nebrzdila. Síla dvouválcového benzínového motoru o výkonu 55 koní je přesměrována ze zadního kola do dvojice trysek, umístěných v zadní části stroje. Na silnici se umí 228 kilogramů vážící Biski pohybovat rychlostí až 130 km/h, ve vodě potom 60 km/h.


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Ovládání ve vodě probíhá klasicky řídítky a ve vyšších rychlostech i přenášením hmotnosti. Ačkoliv je Biski docela vysoký a má na šířku jen necelý metr, zachovává na hladině obdivuhodnou stabilitu. Pokud z něj třeba slezete za účelem zaplavat si, můžete na něj zase zpátky vylézt i bez toho, aby se převrátil.

Opětovný přechod na zpevněný povrch už tak jednoduše nevypadá, ale vše je pouhou otázkou cviku. V první řadě je potřeba najít vhodný výjezd z vody, nasměrovat na něj skútr a spustit kola zpátky do jízdní polohy dřív, než Biski najede na pevninu. Síla motoru se začne opět přenášet na zadní kolo a v ideálním případě vyjedete z vody naprosto elegantně a bez cizí pomoci.

Na tomto místě bychom vám normálně řekli cenu, jenže ta je bohužel zatím neznámá. Britská společnost Gibbs Amphibians cenu svého nejnovějšího produktu zatím neoznámila, ale jisté je, že se vzhledem k ojedinělosti nebude jednat o nic levného.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist