yamaha_demo_tour




Klenot celého Motosalonu? Brough Superior SS100 Titanium!

Rolls-Royce mezi motocykly, tak se už kdysi říkalo původním strojům Brough Superior, vyráběným ve Velké Británii v meziválečných letech. Srovnání s Rolls-Roycem platí i dnes, oživená značka Brough Superior vyrábí 80 nádherných strojů ročně a i přes ceny začínající na 1,7 milionu korun a šplhající za 5 milionů za speciální verze nemá nouzi o zákazníky ani obavy z budoucnosti.

Jeden z těchto Rolls-Royců je se podařilo získat na stánek MR43, kde je k vidění Brough Superior SS100 verze Titanium. Továrna britské značky patří podnikateli Marku Uphamovi, ale motocykly se vyrábějí ve francouzském Toulouse. O výrobu se stará konstruktér Thierry Henriette, vlastník dílny Boxer Design. Jestli je vám to jméno z historie povědomé, pak se nemýlíte, ještě před deseti lety vyráběl ojedinělé stroje francouzské značky Voxan.

Podobně jako zmíněný Rolls Royce je Superior v každém ohledu speciální stroj. S vidlicovým litrovým dvouválcem naladěným na 100 koní, což s velmi nízkou váhou 186 kg tak velké motorky řadí BS v podstatě mezi sportovní stroje. Osmiventilový litrový V-twin s úhlem válců 88° a originálně řešené výfuky jsou zapasované pod protaženou přepásanou nádrž s navazujícím sedlem.

Přední paralelogramová vidlice, velká 18“ kola, vepředu se čtyřkotoučovými brzdami Beringer a keramickými disky… pak nepřekvapí ani luxusní cena 65tis Eur (1 670 000 Kč). Zajímavá je stavba založená na vysokém motoru, která jakoby ani neměla žádný rám. Vidět je vlastně jen decentní trubka podsedlové části, jinak nic. Na historii Brough navazuje dlouhou stavbu a samozřejmě charakteristickou nádrží opásanou kovovými pruhy.

Jak se tak luxusní motocykl podařilo získat i pro český trh, jsme se zeptali Martina Riga, majitele společnosti MR43:

Co je MR43 už asi víte, mě prostě baví trochu speciální věci. Jak si někdo čte večer zprávy nebo brouzdá na Motorkářích v bazaru a hledá motorky, co by třeba chtěl koupit, tak já brouzdám po Internetu a buď hledám Lancie Delta Integrale, což je můj velký sen, nebo se dívám na malosériové motorky.

Mám svůj seznam, který postupně obměňuju a kochám se. Hrozně mě baví prodávat „jiné“ motorky než ty úplně sériové. A v tom seznamu je Brough Superior hodně vysoko! Brough Superior má i u nás svoji klientelu, je tu hodně veteránů a lidí kolem nich.

Nám se podařilo do ČR umístit i pár nových motorek. Není to klasické zastoupení, správně bychom měli nakoupit pár strojů na showroom, ale to pro Česko není reálné. Přesto se nám podařilo dohodnout s fabrikou a získat dva stroje. Jeden z nich je právě zde vystavený stroj, který již je půjčený od zákazníka. Druhá je na cestě, původně měla jet do Mexika, ale povedlo se ji domluvit pro českého zákazníka. Jinak je objednací lhůta zhruba 3-4 měsíce, ale to je u této luxusní věci obvyklá lhůta.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jan Altner - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Syste přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):
Motokatalog.cz



TOPlist