yamaha_demo_tour




BMW K 1200 S

Prvního června 2004 začala omezená sériová výroba nového supersportu BMW K 1200 S. První vyrobené motocykly nejsou určeny k prodeji, ale poslouží pro vnitřní potřeby výrobce a ověřovací testy. Můžeme se tedy těšit na opravdu důkladně ověřený a propracovaný motocykl. Model by měl být oficiálně uveden až na podzimní výstavě v Mnichově 15-19. září, ale kdoví jestli se už o prázdninách pár kousků neobjeví i v naší republice k redakčním testům...

Nové K 1200 S se vyznačuje hlavně úplně novým řadovým čtyřválcem s objemem 1 157 cm3 a maximálním výkonem 123 kW (167 koní) při 10 250 ot/min. Maximální krouticí moment je 130 Nm při 8 250 ot/min. Důležité ale je, že už od 3 000 ot/min je k dispozici více než 70% maximálního krouťáku, takže se rozhodně nejedná o maximální výkon za cenu slabého spodku, přestože nadčtvercová charakteristika (zdvih 59 mm, vrtání 79 mm) podporuje spíše vyšší režimy otáček. Vibrace v motoru z lehkých slitin odstraňují dvě vyvažovací hřídele. Za účelem nízké stavby motoru je K 1200 S vybaven systémem suché skříně. Díky tomu bylo možné vynechat olejovou vanu a dosáhnout tak nízkého uložení motoru, což spolu s náklonem bloku motoru 55 stupňů poskytuje extrémně nízké těžiště. Integrovaná šestistupňová převodovka kazetového typu umožňuje demontáž bez vyjmutí motoru z rámu.


Přední kolo je zavěšeno novým systémem pokřtěným "Duolever" s elektronickou regulací odpružení. Duolever (viz obrázek) je dalším krokem po osvědčeném zavěšení paralever s centrální pružinou a tlumičem a měl by umožňovat přesný zdvih předního kola směrem kolmo nahoru. Vidlice je navíc vybavena elektronickým nastavením odpružení ESA (Electronic Suspension Adjustment). Poprvé v historii bude možné u sériového motocyklu pouhým stisknutím tlačítka nastavit předpětí a útlum. Údaje o pneumatikách - 120/70 x 17 vepředu a 190/50 x 17 vzadu. Hmotnost se všemi náplněmi činí slušných 248 kg. V nabídce nebude chybět systém ABS, samozřejmostí je pohon zadního kola kardanovou hřídelí. K 1200 S je vstupenkou bavoráků do segmentu supersportů. Už jsou dokonce známy barvy, ve kterých se objeví v showroomech. - modrá indigo a šedá granitová metalíza. Cena BMW K 1200 S u našich německých sousedů byla oznámena na 14 850,- Eur, což v porovnání s ostatními motocykly BMW není přehnané.








Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Motokatalog.cz



TOPlist