yamaha_demo_tour




Arai představuje nový systém sluneční clony

Jedna z nejznámějších značek mezi výrobci motocyklových přileb právě přichází na trh s novým typem sluneční clony. Zabudovaný kouřový štítek s možností sklopení nebo zvednutí podle momentální situace na obloze je už v současné době poměrně běžnou součástí výbavy řady integrálních i otevřených přileb. Nový systém s názvem PRO Shade se ale od většiny modelů liší tím, že clona je umístěna na vnější straně plexiskla.

Obecně vzato se nejedná o žádnou převratnou novinku, protože vnější sluneční clonu už známe celkem dlouho, ale nové řešení od značky Arai má být podle japonského výrobce mnohem lepší než předchozí systémy konkurenčních firem. Ono také bylo co zlepšovat, vždyť se zatím nikomu nepovedlo vymyslet takovou vnější clonu, která by nebyla zdrojem nadměrného hluku.
Systém Arai PRO Shade tedy nahrazuje vnitřní clonu štítkem umístěným z vnější strany, a hlavním důvodem není nic jiného, než rostoucí důraz na bezpečnost. Clona umístěná uvnitř logicky zeslabuje absorbční vrstvu přilby, což může negativně ovlivnit schopnost pohlcení energie během nárazu, a Arai chce zřejmě vyloučit všechna zbytečná rizika.
PRO Shade System má dvě zásadní výhody. Clona funguje jako stínítko i ve zvednuté poloze, takže když se za horizontem v protisměru  náhle objeví zapadající slunce, situaci vyřešíte pouhým sklopením hlavy bez nutnosti pouštět řídítka. Speciální pojistka naopak chrání před nečekaným spuštěním clony v nevhodný okamžik.
Dalším plusem je, že se clona se dá nainstalovat na jakékoli plexi typu SAI. K dispozici je od letošního jara a dá se použít na jakoukoli integrální přilbu s tímto plexi. Podle výrobce nijak nesnižuje účinnost přilby v případě nárazu a je navržena tak, aby se při pádu snadno rozbila a minimalizovala tak další rizika poranění. Tím, že nechochází ke kontaktu s plexi jsou obě zároveň chráněny před poškrábáním.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist