husqvarna_svartpilen_801_2




Kurz první pomoci – II. díl

Kapitoly článku

ZÁSTAVA KREVNÍHO OBĚHU

Zástava krevního oběhu a zástava srdce je z funkčního hlediska rovnocenný stav. Krev v těle neproudí, buňky nedostávají kyslík potřebný k jejich životu. Srdce nemusí být v nečinnosti, ale neplní svoji funkci pumpy. Tento stav je nejčastěji způsoben fibrilací (míháním) komor.

Příčiny zástavy:

  • nedostatek kyslíku pro srdeční sval – konečný důsledek všech forem dušení
  • srdeční infarkt
  • závažné poruchy srdečního rytmu
  • pokročilé stadium šoku

Příznaky:

  • mrtvolný vzhled postiženého (šedomodré zabarvení)
  • nehmatný tep
  • bezdeší (v časném stádiu může být přítomno několik lapavých dechů)
  • široké nereagující zornice

V čem spočívá ohrožení života?
V přechodu v nezvratnou (biologickou) smrt jedince.

Postup první pomoci:

Při náhlé zástavě oběhu, k níž došlo v přítomnosti zachránce, lze uplatnit úder na přední stranu hrudníku.
Alternativou je použití automatického externího defibrilátoru (AED), které se začínají zavádět na mezinárodních letištích, ve velkých hotelích a obchodních domech. Základní technikou laické i odborné pomoci zůstává kříšení zvané kardiopulmonální resuscitace (KPR). Kardiopulmonální resuscitace je soubor jednoduchých výkonů sloužících zajištění náhradního oběhu okysličené krve.


Kdy zahájit KPR?
Pro laickou diagnostiku zástavy krevního oběhu není doporučováno vyšetření tepu (zdržuje), rozhodující je bezdeší a mrtvolný vzhled.

Předpoklady KPR:
Volné dýchací cesty (viz kapitola bezvědomí).
Zachování správného poměru mezi kompresemi hrudníku a dechy. Ten je shodný při jednom i dvou zachráncích vždy 30:2, s tím že masáž nepřerušujeme při dýchání pokud jsme dva.

KPR od 1. měsíce života do dospělosti:

Zahajuje se kompresemi hrudníku (Výjimku tvoří stavy, kdy zjevně došlo primárně k zástavě dechu a ne srdeční činnosti - tonutí, zjevné dušení, úraz, děti, otrava - tam by mělo předcházet 5 záchranných vdechů) prováděná frekvencí 100/minutu s hloubkou stlačení 1/3 hrudníku. Na provedené komprese hrudníku navážou umělé vdechy. V jednom cyklu se provede 30 kompresí, 2 vdechy - poměr 30:2 se udržuje po celou dobu provádění KPR. Tlak a uvolnění mají trvat stejně dlouho, a to asi 0,5 s.

Technika masáže:

Vyhmatá se střed hrudníku, přiloží se ruka bází dlaně, druhá se přiloží dlaní na její hřbet. Masíruje se rytmicky a rychle, lokty mají být při masáži napjaty, ramena jsou ohnuta směrem k bodu stlačování, aby tlak byl vyrovnáván přím svisle shora dolů. Dlaně zůstávají na bodě stlačování i ve fázi uvolnění. Tělo kříšeného musí ležet na tvrdé podložce.

KPR novorozenců do 1. měsíce:

Frekvence masáže je až 180/minutu s hloubkou stlačení 1/3 hrudníku.
Střed hrudníku se stlačuje dvěma prsty nebo pouze palci (pokud ruce hrudník objímají). Poměr kopresí hrudníku a vdechu je 3:1.

Čeho chceme docílit?
Chránit mozek, zajistit náhradní oběh okysličené krve.

Jak dlouho resuscitovat?

Ukončení je možné ze tří důvodů:
1) při úspěchu
2) předáním lékaři
3) při vyčerpání zachránce

Při vzorně prováděné metodice se docílí maximálně 30% průtoku krve (v porovnání s fyziologickým stavem), proto masáž nepřerušuj. Samotná masáž (bez dýchání) poskytuje minimální naději, ale je lepší než žádná resuscitace. Nelze-li zajistit dýchání, zkus alespoň masáž. Zahájenou KPR neukončuj, i když se jeví beznadějně, smrt může konstatovat pouze lékař. Metodiku KPR se lze naučit pouze na modelu.

U většiny dospělých, kteří vyžadují KPR je příčina kardiální, nejčastěji akutní infarkt myokardu s následnou komorovou fibrilací a je tedy snaha mu co nejdříve obnovit (defibrilace), nebo nahradit (masáž) funkci srdce. 

Na modelech se zjistilo, že při kompresích 30:2 dojde k optimálnímu prokrvení srdečního svalu.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist