globalmoto_duben_nolan




Segway připravuje elektrický superbike, propagační video se moc nepovedlo

Když se řekne Segway, většinou si představíme taková ta balanční dvoukolová vozítka, na nichž se proháněli opilí turisté po Praze, než je ve většině městských částí zakázali. Jenže před pěti lety tuhle americkou značku koupila čínská společnost Ninebot a v jejím portfoliu se objevily třeba elektrické koloběžky, motokára, jednokolka anebo teď nejnověji motocykly.

Vstup do motocyklové branže byl záležitostí konce podzimu. Vlastně chvíli po sobě Segway představil lehký terénní motocykl, moped a skútr. První jmenovaný, nazvaný Dirt eBike, přijde hned ve dvou verzích, a to X160 a X260. Rozdíl je tradičně v baterii, která má kapacitu buď 20, nebo 32 Ah. Menší model s váhou 48 kg má mít dojezd 65 km, větší na váze ukáže 54 kg a ujet byste měli 120 km. Ovšem odlišnosti jsou i v zážitcích, protože X160 má 3kW motor a X260 podstatně silnější 5kW. Pokud se vám zdá, že se Dirt eBike nějak podezřele podobá Sur-Ronu Light Bee, tak – máte pravdu. Sur-Ron je další dceřinnou společností Ninebotu.

Dalšími stroji jsou eMoped a eScooter. Upřímně, ty vám mohou připomínat úplně cokoli, zejména ten eScooter, který je prostě elektrický skútr, kterých v poslední době vídáme od každé (většinou čínské) značky tucty. Ovšem za zmínku stojí, že ve své nejsilnější verzi uhání stovkou a má dojezd 200 km, přitom to není zásluhou baterií narvaných úplně všude, protože pod sedlo se má vejít velká helma. To eMoped jede akorát 25 km/h a na jedno nabití ujede maximálně 80 km.

Ostřílené motorkáře ovšem bude nejvíce zajímat koncept nazvaný výmluvně Apex. Jde totiž o kapotovaný superbike, k němuž jsou ovšem známé jenom dva údaje – maximálka 200 km/h a zrychlení z nuly na stovku za 2,9 vteřiny. Nic víc. Vše ostatní si musíme vypozorovat, jako rozměry šestistovkového supersportu, přední vidlici i s brzdami z Yamahy, absenci převodovky anebo velikánský elektromotor před čepem hliníkové kyvky. Asi nemusíme dodávat, že nám ty vyvedené vysokonapěťové kabely do místa, které při pádu čeká kontakt s asfaltem jako první, nepřipadají jako dobré řešení…

 

K Apexu existuje jediná fotka a krátké video, které se na mnoha motocyklových serverech stalo terčem kritiky a my se k ní nemůžeme nepřidat. Nás by tohle video totiž spíš od touhy po svezení odradilo, než že by nás nějak motivovalo. Stroj se jmenuje Apex, přičemž jezdec ve videu netrefí snad jediný a motocykl působí neohrabaně, zejména při překlápění v esíčkách. Do náklonů jako by se mu vůbec nechtělo, video je sice dynamicky sestříhané, ale jízda samotná hodně obezřetná. Buď Segway zvolil nevhodného pilota (což je u propagačního videa nepochopitelné), nebo mají před sebou vývojáři ještě hodně dlouhou cestu.

VIDEO: Segway Apex

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10.5 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
zds přispěl -1.5 Kč
L-D přispěl 3 Kč
Zdenek54 přispěl 3 Kč
dvoři_yamaha přispěl 3 Kč
Pavel528 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist