yamaha_demo_tour




Kawasaki připravuje elektrický superbike

Tuhle zprávu jsme si schválně nechali mimo hlavní článek o novinkách Kawasaki, které se budou napřesrok prodávat. Zelená značka zcela nenápadně v zákoutí svého stánku vystavila odstrojený elektrický motocykl a zároveň s tím pustila do světa video, v němž ukázala, že vývoj jednostopých vozidel s tímto druhem pohonu u ní už dávno jede na plné pecky.

Jen tohle video a pár všeobecných větiček, nic víc k tomuto stroji nazvanému jednoduše EV Project momentálně neexistuje. Kawasaki tím jen chce dát najevo, že dnes tak skloňovaná elektromobilita jí není cizí a že v ní už urazila pěkný kus cesty.
Pár střípků do skládačky ale poskládat dokážeme. Yoshimoto Matsuda z vývojového oddělení na videu prozrazuje, že elektrika je vedle přeplňování pro Kawasaki dalším z pohonů budoucnosti a prý na ní pracují již od počátku milénia. Tomu klidně věříme, vždyť Kawasaki nejsou jenom motorky, nýbrž gigant s obrovským záběrem. I to přeplňování do motorek bylo převzato z jiných oblastí, kde ho má Kawa dávno vyzkoušené.

Co ovšem motorkáře určitě potěší, je páně Matsudův slib, že by i elektrické motocykly Kawasaki měly být zábavné. Ani slovo o nějaké záchraně planety, Kawa bere elektriku jako další alternativu, jak si užít trochu srandy. Zatímco ostatní značky to zkoušejí především se skútry a podobnými užitkovými přibližovadly, tady půjde o zábavu. Fajn, to bereme.

Je to vidět i z toho videa. Ukázaný motocykl je sportovní kapotovaný ve stylu předchozí ER-6f (dobře, přímo superbike to asi nebude, ale sporťák určitě), natáčení probíhá na normálním velkém okruhu a rozhodně to tam stroj po dráze nešněruje pětačtyřicítkou. Výrobce na Facebooku říká, že má už spoustu patentů, které se týkají pohonu i podvozku, a ze zajímavých vychytávek, které můžeme vidět, vyzdvihněme hned dvě. Zaprvé páčka na levém řídítku ovládaná palcem, kterou závodníci mají na zadní brzdu, tady aktivuje rekuperaci, to nám přijde jako super řešení, a zadruhé EV Projectu nechybí řadička! V jednom záběru je dokonce vidět, jak jezdec při přeřazování zaklapává plyn.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Jak moc daleko je tento motocykl od nějaké sériovky, těžko říct. Napřesrok to asi ještě nebude, ale moc dlouho Kawasaki se vstupem do elektrického segmentu váhat nemůže. Mohl by jí ujet vlak, který už se pomalu rozjíždí z nástupiště…

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 15 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Bogodar přispěl 6 Kč
Kytí přispěla 3 Kč
Kawahans přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist