globalmoto_duben_nolan




Olympionik Tomáš Janků na tandemu s Vláďou: Atletika se s motosportem srovnat nedá

Hostem seriálu Na tandemu s Vláďou je tento pátek atlet Tomáš Janků, který usedl za řídítka velké mašiny teprve nedávno. Kouzlu jedné stopy naprosto propadl a na motorce jezdí všude kde se dá. Poslechněte si rozhovor, ve kterém Tomáš mluví o svých začátcích na motorce, o cestování, ale také o atletice a své kariéře vrcholového sportovce.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo:

  • Proč Tomáš změnil názor a udělal si řidičák na motorku
  • O začátcích za řídítky motorky na asfaltu i v terénu
  • Jak těžké je vybrat motorku pro téměř dvoumetrového čahouna
  • O cestování na motorce a místech, kam se na ni podíval
  • Jak důležitá je bezpečnost
  • O prvním kontaktu se závodním paddockem Mistrovství světa superbiků
  • O atletice a kariéře vrcholového sportovce

Audio verzi k rozhovoru v plné délce si můžete rovnou přehrát zde:

Atlet Tomáš Janků posbíral za svou kariéru spoustu medailí a několikrát Českou republiku reprezentoval na letních Olympijských hrách. V rozhovoru vypráví, jak se k vrcholovému sportu dostal a jak se mu dařilo, ale také to, jak velká je to dřina. Už je to ale nějaký ten pátek, co s atletikou skončil a je víc než jasné, že svůj rekord 234 cm ve skoku do výšky nepřekoná. Díky tomu má víc času na koníčky a jedním z nich jsou motorky. Je vtipné, že si udělal řidičák víceméně na všechno, ale jenom na autobus a na velkou motorku so papíry záměrně nedělal. A důvod? Ježdění na motorce mu tenkrát připadalo dost nebezpečné. Dneska je ale všechno jinak a Tomáš kouzlu jedné stopy totálně podlehl a na motorce jezdí, jak se jenom dá a kde se dá. Baví ho na sobě pracovat a posouvat se jezdecky jak na asfaltu, tak v terénu. Přesně to je také důvod, proč sáhl po kategorii adventure a po osmistovkovém GS si v garáži ustájil Africu Twin.

Konec konců, Tomáš díky své výšce si nemůže extra vybírat a motorku pro dvoumetrového čahouna si musel upravit, takže ji naordinoval vyšší sedlo a nástavce řídítek. Pokud vás zajímá, jaké byly jeho začátky na silnici a na nezpevněném povrchu, poslechněte si tento rozhovor. Přiblíží v něm také to, jak dbá na bezpečnost a snaží se v běžné provozu jezdit tak, jako by mu všichni šli po krku. Kromě každodenního ježdění za povinnostmi všedních dnů, rád na motorce cestuje a vyrazí do světa. Každá cesta je prý neopakovatelným zážitkem, a to samé se dá říct o první návštěvě paddocku Mistrovství světa superbiků v Itálii, kam ho pozval Kuba Smrž, se kterým dříve makal na fyzičce. Jaké to bylo, co zažil a jestli by si chtěl vyzkoušet supersportovní bestii na závodním okruhu? Na to odpoví další díl pátečního seriálu Na tandemu s Vláďou.

 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist