yamaha_demo_tour




Jan „Jaba“ Bareš na tandemu s Vláďou: Vymysleli to Japonci a je to stejně úchylný, jako jsou Japonci ve všem

Hostem pátečního seriálu Na tandemu s Vláďou je Jan „Jaba“ Bareš, který se už hezkou řádku let věnuje motogymkhaně a patří mezi nejlepších deset evropských jezdců. V rozhovoru přiblíží, o čem motocyklová disciplína motogymkhana je, na jaké motorce se dá jezdit a jak probíhají závody. V červnu se u nás pojede mistrovství Evropy a tento rozhovor by mohl být tou nejlepší pozvánkou.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O čem se mluvilo: 

  • Co to je motogymkhana
  • Jak se závodí doma i ve světě
  • O motorce, kterou používají závodníci
  • Kde motogymkhana vznikla
  • O pravidlech motogymkhany
  • Pozvánka na evropský šampionát v Janovicích nad Úhlavou

Audio verzi k rozhovoru v plné délce si můžete rovnou přehrát zde:

Motogymkhana je hodně specifickou motocyklovou disciplínou, kterou když si člověk jednou zkusí, dost pravděpodobně jí podlehne. Své o tom ví Honza „Jaba“ Bareš, který dnes patří mezi naši špičku a pravidelně se utkává v domácích i mezinárodních závodech s nejlepšími závodníky. Jak sám říká, všechno začalo v sedmdesátých letech v Japonsku, a právě Japonci jsou mistry v oboru, obzvlášť potom Haruhiko Tsujiie. Závodí se na připravené trati, která je vyznačena kužely a každý z jezdců má dva pokusy, přičemž se počítá nejlepší čas. Je zajímavé, že motorka by měla být víceméně v sériovém stavu a profíci si upraví opravdu jen pár detailů, jako jsou řídítka nebo převod.

O pravidlech závodů, o přípravě motorky nebo o přípravě trati se dozvíte víc od člověka, který si vzal se svým týmem na hrb pořádání evropského šampionátu u nás v Janovicích nad Úhlavou, na který jste v červnu všichni zváni. Honza v rozhovoru zmíní, co o dovednostech jezdce prozradí čas projetí jasně specifikované osmičky a za kolik to dokáže zvládnout nejlepší japonský jezdec Haruhiko Tsujiie a za kolik amatér, který přišel s motogymkhanou poprvé do kontaktu. Koneckonců, jestli máte po ruce plácek daných rozměrů, můžete si postavit kužely, skočit na motorku a okamžitě budete vědět, jak jste na tom.    

Přečtěte si také:

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist