globalmoto_unor




Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motocykly: Výstava v Kutné hoře otevírá kus motocyklové historie

Přestože se na výstavě s předlouhým názvem „Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motocykly“ nachází přesně tři motocykly, jedná se o nesmírně zajímavou dočasnou expozici, otevírající dveře české motocyklové historie v podání dvou kutnohorských rodin.

Kapitoly článku

Výstavu dal svou mravenčí prací a průzkumem rodinných archivů dohromady Michal Cetkovský – mimo jiné motocyklový stavitel, který má na svědomí třeba chopper Longster ve švédském stylu. Michal při procházení pozůstalostí zjistil, že se přímo v jeho rodinné historii nachází pár vzácností nejen ze světa motocyklů, o které se stojí zato podělit.

Michalův praděda Václav Pánek byl totiž na začátku 20. století v Kutné hoře městským plynmistrem. V té době byl plyn na vzestupu, takže plynmistr bylo velmi vážené a dobře placené povolání. Takový plynmistr Pánek si tedy mohl dovolit naplno realizovat svou vášeň pro motocykly a techniku, sdílenou s manželkou Marií Pánkovou (roz. Jandovou), i švagrem Josefem Jandou, který byl zase majitelem Jandova odborného závodu.

Expozice, která se nachází v prostorách Českého muzea stříbra v centru Kutné Hory, ukazuje historii obou rodin formou dochovaných předmětů, ale i zrestaurovaných dobových fotografií. Plynmistr Pánek například kolem roku 1914 jezdil na motocyklu Walter typ B – konkrétně na jednom z nejvzácnějších posledních vyrobených kusů, vybavených nejsilnějším dvouválcem 1 022 cm3 o výkonu 7 koní.
Postupně pak sedlal také motocykly Torpedo, americký Harley-Davidson nebo Praga BD 500 DOHC. Pragu si nechal téměř deset let a byla také jeho poslední motocyklem předtím, než si plynmistr na začátku druhé světové války sáhl na život. Ze šťastnějšího období, kdy na svých motocyklech podnikal výlety se svou ženou a účastnil se motocyklových sešlostí, se pak dochovaly vedle fotografií i různé reálie. Vedle pracovního stolu je to třeba kompletní motocyklová výbava nebo funkční model parního stroje, který kolem roku 1904 předvedl jako výuční zámečnickou práci.

Ze strany Josefa Jandy z Jandova odborného závodu se pak na výstavě objevuje mimo jiné historické nářadí. Vedle toho, že odborný závod obchodoval a servisoval šicí stroje, velocipedy nebo gramofony, poskytoval na kutnohorsku také vůbec první služby v oblasti servisu automobilů a motocyklů.
Dost možná vůbec nejzajímavějším exponátem je pak docela nenápadný „Čárkovací přístroj pro barvy, laky a bronze“, sloužící k přesnému lakování linek na motocyklové karosářské díly. Patentovaný produkt je v principu velmi jednoduchý, ale praktický a funkční – strojky na stejném principu se dodnes používají při renovacích veteránů.

Přímo z pozůstalostí Josefa Jandy je i motocykl Panther 500 TT z roku 1927, zrenovovaný do krásného původního stavu. Ten zde stojí po boku NSU 601 TS, ale i chopperu Alcoholica, což je starší vlastnoruční stavba od autora výstavy Michala Cetkovského.

Dočasnou výstavu „Kutnohorský Jandův odborný závod, plynmistr a motocykly“ nejde vnímat jako klasickou muzeální výstavu motorek, ale jako nahlédnutí do historie spjaté s motocykly a technikou. Velká spousta předmětů může místy působit až nahodilým dojmem, ale za každým kouskem výstavy se ukrývá příběh a důvod. Samostatnou kategorií je potom množství dobových fotografií, zobrazujících motocyklismus v Česku před více než stovkou let. Budete-li mít cestu malebnou Kutnou Horou, rozhodně doporučuji udělat si chvilku a zastavit se podívat. Stojí to za to.
Výstava je k vidění v Kamenném domě Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, a to až do 30. listopadu 2023. Vstupné je symbolických 40 korun, snížené pak 30 korun.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist