yamaha_demo_tour




KTM Festival 2007 Hungaroring

Ještě dneska vidím oranžově, a to už je několik dní po KTM Festivalu! Bylo by ale divný, kdyby víkend strávený na Hungaroringu se stroji KTM nezanechal následky. Proč se rakouská značka rozhodla uspořádat svůj již 7. KTM Festival právě na Hungaroringu, jsem pochopil hned po prozkoumání mapky areálu. Nechybělo tu absolutně nic a na své si přišel úplně každý. Prohnat oranžové dračice byla možnost na okruhu Hungaroring, motokrosové dráze úrovně mistrovství světa, rozmanité enduro trati nebo na parádní motardové klikatici. Ani ti nejmenší nepřišli zkrátka a měli připravenu parádní krosovou trať.



Dlouho očekávaná sobota je tu a hned zrána protínám hlavní bránu Hungaroringu. Všudypřítomná oranžová mi dává jasně najevo, co po další dva dny bude hrát prim. Takovou koncentraci mašin KTM jsem ještě nikdy předtím neviděl.




Pořádně jsem se v padocku nestačil ani rozkoukat a už se soukám do kombinézy. Za pár minut mě čeká premiéra na maďarském okruhu. Na rozbruslení jsem sáhl po SM 690. To bude ta pravá na průzkum trati, kde se ještě před pár týdny proháněli monoposty F1. Musím říct, že okruh je mnohem hezčí, než jsem čekal. Také SM mile překvapila a na okruhu si vede naprosto suverénně bez jakéhokoliv škobrtnutí. Dokonce se v průběhu jízdy dostávám před některé Super Duky. Další silniční biky jsou pro dnešek už rozebrány, takže tím je to ze silničního soudku vše a střídám kombinézu za motokrosový ohoz!


Už se bahnomilů nemůžu dočkat! Nemám na výběr a fasuji EXC 530. Se zatnutými hýžděmi vyrážím omrknout, jaké offroadové atrakce jsou na Hungaroringu k mání. Motokrosová trať nemá chybu, jen jsem to s tou 530 trošku přepískl. Její výkon je brutální a vzbudila si u mě dost silný respekt. Sebemenší pootočení plynové rukojeti znamená obrovský zátah a let vpřed. Po několika kolečkách pětsettřicítku měním za SXF 250 a můžu vyrazit vychutnat offroadové tratě v sedle krosového speciálu. To už je jiný kafe a motokrosovou trať si konečně užívám na plný pecky! Je úžasný, jak je motor pružný a i v těch nejvyšších otáčkách neztrácí dech. Navíc jen kroutím hlavou, co si všechno podvozek na rozbité trati nechá líbit. Mám předloktí jako kámen a je tedy nejvyšší čas opustit trať.


Chvilka odpočinku a vydávám se omrknout enduro dráhu. Po cestě potkávám Gase z Motoráje. Má namířeno na čtyřipade zrovna tam co já, takže ve dvou bude hned větší legrace. Trať maršál mávl praporem a mizíme v listnatém hájku. Trať je nádherná, plná ostrých výjezdů, hlubokých srázů, klikatých toboganů, no prostě všeho, co má správný enduro mít! Nikdy bych neřekl, že se něco takového může uprostřed silničního okruhu skrývat… Nadšení je obrovské a vyrážíme hned na další rundu.





Pomalu se sobotní den chýlí ke konci a sil už taky není moc. Zbývá už jen naplánovat neděli a jít se na to vyspat. Neděli opět zahajuji na Hungaringu. Chystám se obrousit slajdy v sedle černého krasavce KTM 990 Super Duke. Musím přiznat, že už jsem se na tuhle chvilku dávno těšil. Véčkový (skoro) litr od KTM na okruhu je obrovská výzva. Mechanik mě upozorňuje, že si mám dát bacha, protože můj Duke má obutu fungl novou zadní gumu. Prvních pár kol musím hodně opatrně a teprve pak začít zlehka zatápět. Duke má zátah od spodku jako hrom a průběh výkonu motoru je perfektně plynulý. Velkou pochvalu zaslouží také pevný podvozek, který nedovolí sebemenší zavlnění. No prostě Super Duke se cítí na okruhu jako ryba ve vodě. Ty emoce, které člověk v jeho sedle prožívá, se jen ztěžka popisují!







Zbytek neděle věnuji opět offroadovým radovánkám až do úplného vyčerpání. V odpoledních hodinách padock pomalu řídne a i já se loučím s všestranným komplexem Hungaroring.





Každý z více něž 850 jezdců všech možných národností, kteří na KTM Festivalu osedlali svou mašinu, si určitě odvezl moře zážitků. Prožité tři dny neustálého ježdění a nekonečné motocyklové zábavy zůstanou zaryty v paměti hodně hluboko. Ten kdo na Hungaroring přijel jako skalní kátéemista, se ve své víře jen utvrdil a ten kdo ještě neměl jasno, asi oranžádě úplně propadl. Už dnes se všichni těší na další ročník největší oranžové akce na světě, který se bude konat zase za dva roky. Je totiž super, mít pár dní jedinou starost…co osedlat a na jakou trať se zrovna vydat!


Video z pátečního dne


Video z sobotního dne


Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist